to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 22.12.2015

Οικονομία

Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, με την οποία η κυβέρνηση ικανοποιεί το σύνολο των δράσεων του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων. Η Αθήνα αναμένει πλέον, την συνεδρίαση του ΔΣ του ESM, μετά την παράδοση της έκθεσης αξιολόγησης από τους θεσμούς.


Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε, η έκθεση των θεσμών βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί «σύντομα» για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Twitter, «το δ.σ. του ESM αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα».
 

Σε χθεσινή δήλωση η Μίνα Αντρέεβα, τονίστηκε ότι «εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το Δ.Σ. του ESM αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ».

Της συνεδρίασης του ESM, είχε προηγηθεί μαραθώνιος επαφών των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, για το ζήτημα της μείωσης των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων, τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες προβλέπεται η μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 43% στις τιμές των πιο δαπανηρών εξετάσεων, αυτές στις οποίες ο ΕΟΠΥΥ έχει συμμετοχή στο 85%, ενώ οι υπόλοιπες μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.

Προβλέπεται επιπλέον, μείωση κατά 18% στην τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και μείωση κατά 10% στην τιμή αποζημίωσης του pet –scan.

Η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από δύο μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, διάστημα κατά το οποίο θα γίνει ένα συνολικό σχέδιο από τον ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων και έλεγχος παραπεμπτικών σε real time.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επιχειρείται προσπάθεια αποστασιοποίησης της ηγεσίας με το περιεχόμενο της απόφασης. Αναφέρεται ότι  «η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων» και «είναι αποτέλεσμα ανεξήγητης επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους». Παρά το ότι το καλοκαίρι είχε εκφραστεί η απαίτηση των δανειστών για μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 40%, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι το ποσοστό στο οποίο προσδιόριζαν οι δανειστές τη μείωση έφτανε στο 70% των τιμών.

«Η αντιπρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένου rebate όγκου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και επισημαίνεται ότι «αν και η παραπάνω εναλλακτική πρόταση ήταν τεκμηριωμένη και διασφάλιζε πλήρως τη συγκράτηση της δαπάνης στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού (302 εκατ. ευρώ), τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)