to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ολοκληρώνονται οι επεκτάσεις των δομών φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα

Πληθαίνουν οι υποθέσεις ομηρίας προσφύγων


Φαίνεται πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τον συντονιστή Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο. Την ίδια ώρα, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται οι επεκτάσεις των δομών φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, που ως στόχο έχουν την αποσυμφώρηση των δομών που βρίσκονται στις πύλες εισόδου.

Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση του κέντρου φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας ολοκληρώθηκε, με τις 300 θέσεις που δημιουργήθηκαν να έχουν ήδη καλυφθεί από πρόσφυγες που έφτασαν από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.


Παράλληλα, οι επεκτάσεις στα κέντρα φιλοξενίες σε Φιλιππιάδα και Κατσικά, στην περιοχή της Ηπείρου, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε ένα από αυτά τα κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν περί τις 400 νέες θέσεις φιλοξενίας, σημαντικός αριθμός για την αποσυμφώρηση άλλων δομών.

Σε σχέση με το ιδιαίτερα βεβαρημένο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η εικόνα έχει βελτιωθεί, καθώς από τους 1.400 υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν εκεί ο αριθμός αυτός έχει πέσει στους 280. Μεγάλο βάρος της μετακίνησης αυτής έχει δεχθεί το κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, και όχι μόνο. Τέλος, μικρές επεκτάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται στα κέντρα φιλοξενίας σε Σέρρες και Καβάλα.

Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής η διαρκής στήριξη και αποσυμφώρηση των σημείων εισόδου στη χώρα, ενώ παράλληλα, όπως δήλωσε στο «Κόκκινο» ο συντονιστής Βορείου Ελλάδος του υπουργείου, Νίκος Ράγκος, «η προσοχή μας είναι στραμμένη προς την Τουρκία, λόγω και των εσωτερικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, και στο κατά πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Μετανάστες όμηροι από τους διακινητές τους

Είναι πολλές οι υποθέσεις που ερευνά τους τελευταίους μήνες η αστυνομία αναφορικά με απαγωγές μεταναστών και προσφύγων από διακινητές, οι οποίοι μετά την παράνομη κράτηση τους εκβιάζουν τις οικογένειες τους ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους απελευθερώσουν.

Δύο άτομα κυκλώματος που εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης κατακράτησης αλλοδαπών συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Κυριακής από άνδρες της ΕΛΑΣ, μετά από διερεύνηση καταγγελίας στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης και οργανωμένη επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, μία 53χρονη  ημεδαπή και ένας 16χρονος αλλοδαπός, κρατούσαν κλειδωμένους παρά τη θέλησή τους επτά αλλοδαπούς, σε χώρο εργοστασίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
 
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, άλλα μέλη του κυκλώματος διευκόλυναν την παράνομη είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο έναντι χρηματικού ποσού, ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες οι δύο συλληφθέντες κρατούσαν παράνομα τους αλλοδαπούς και τους εκβίαζαν προκειμένου οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα να καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, για να τους απελευθερώσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)