to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 15.12.2020

Πολιτική

Προϋπολογισμός 2021: Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο κλείσιμο της συζήτησης - Πέρασε με 158 «ναι»

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί - Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση με τη δική του ομιλία στις 8 μ.μ. Σφοδρή κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα: «Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη, κι έχετε χάσει τον έλεγχο» - Ψηφίζεται το βράδυ ο προϋπολογισμός - Πού εστίασε τα πυρά της η υπόλοιπη αντιπολίτευση - Με τους ψήφους μόνο της ΝΔ πέρασε ο προϋπολογισμός-


Με την ομιλία του πρωθυπουργού, που κλήθηκε να απαντήσει στα σφοδρά πυρά που δέχτηκε από την αντιπολίτευση,  ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 μ.μ., στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021. Ακολούθησε η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, και με 158 ψήφους «υπέρ», κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών») όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι). Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές (142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέβηκε τελευταίος στο βήμα, ενώ λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε συνολική κριτική στο κυβερνητικό έργο της χρονιάς, επισημαίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέτυχε σε όλα τα μέτωπα, με κυριότερα βεβαίως τη διαχείριση της επιδημίας και την οικονομία.

Αλέξης Τσίπρας: «Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη, κι έχετε χάσει τον έλεγχο»

«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το Προϋπολογισμό που παρουσιάζετε αλλά και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και την κυβέρνησή σας συνολικά, αυτή η λέξη είναι: αποτυχία», τόνισε ο πρόεδρος τυο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε:

«Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη και έχετε χάσει και τον έλεγχο... Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες. Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» (διαβάστε αναλυτικά)

(Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης 15/12)

Δείτε: Προϋπολογισμός 2021: Τα στιγμιότυπα της συζήτησης με τον φακό του left.gr

Διαβάστε ακόμα: Χυδαιότητες Μητσοτάκη κατά Φίλη και Τσακαλώτου, με «συγνώμη» κατόπιν εορτής

Και με επιστολές η ψηφοφορία


Η ονομαστική ψηφοφορία, εφέτος λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έγινε τόσο δια ζώσης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος όσο και με επιστολικές ψήφους που απέστειλαν οι βουλευτές στο προεδρείο της Βουλής. Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές.

Στις πέντε ημέρες που διήρκεσε η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 60 ώρες, μίλησαν 234 βουλευτές, 37 μέλη της κυβέρνησης και οι 6 πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη φορά που δεν χρειάσθηκε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των αγορεύσεων προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν όσο περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους βουλευτές.

Η κριτική της υπόλοιπης αντιπολίτευσης

Φώφη Γεννηματά: Αντι-αναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος ο προϋπολογισμός, εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση

Η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συντηρητική οικονομική πολιτική, όπως είπε, που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός. Ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι είναι αντι-αναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και πως εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.«Τον καταψηφίζουμε, αλλά θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες όπως κάναμε και πέρσι», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μίλησε για σιωπηλό θυμό της κοινωνίας, «που δεν ξέρω αν τον αντιλαμβάνεστε στο Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού», τόνισε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας: «Κρύβεστε πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήνετε κοκορομαχίες, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, εξοστρακίζετε κάθε φωνή και άποψη που σας ασκεί κριτική και σας κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση». Υποστήριξε, δε, ότι: «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι προκλητική. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι. Έλεος πια με τη βουλιμία για εξουσία».

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως φυγομαχεί, προτιμά τις άγονες αντιπαραθέσεις και την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου, ενώ επανέλαβε την πρόταση - οδικό χάρτη του Κινήματος Αλλαγής που έχει τέσσερα ορόσημα:ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμός. «Εμβολιασμός», πρόσθεσε, «με σωστή προετοιμασία, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας "λίστας Πέτσα", με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων. Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού».

Δημ. Κουτσούμπας: «Μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη δική του ομιλία στη Βουλή τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων». Είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ' το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Επισήμανε ότι «τα αντιλαϊκά «μαντάτα» δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020» αλλά και στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης που τώρα ονομάζεται «σχέδιο Πισσαρίδη».

Γ. Βαρουφάκης: Να ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων – Καλώ τους αρχηγούς να προσυπογράψουν το αίτημά μας για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής

Τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας - στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού - την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας». Πέρσι, είχα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2020 «Μυθοπλασία». «Στην μυθοπλασία του περσινού προϋπολογισμού, που κρύφτηκε στα απόνερα της πανδημίας έρχεστε να προσθέσετε ένα Έργο Αντιεπιστημονικής Φαντασίας, που θα ακυρωθεί από τη ζωή την ίδια στιγμή που θα τον ψηφίζετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά τον μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή της οικονομίας, στον οποίο προστέθηκαν η αποτυχία της να δει (1) ότι το δεύτερο κύμα της υγειονομικής πανδημίας θα έφερνε δεύτερο κύμα οικονομικής πανδημίας, (2) πως το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας, (3) πως αν δεν στήνατε δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, η οικονομική μαύρη τρύπα θα ήταν δυσθεώρητη. «Δεν μας ακούσατε. Αποτέλεσμα; Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά που ακόμα κι ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ, αν ήταν ακόμα μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέμει το τέλος της πανδημίας, διότι «τότε θα έρθουν τα λουκέτα: Καθώς θα έρχονται ως κύματα, το ένα χειρότερο του άλλου, καθώς η ανεργία θα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, εσείς θα βρίσκετε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης». Όπως εξήγησε, η Σκύλλα θα είναι τα διάφορα αρπακτικά, στα οποία έχετε τάξει φουλ επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, και η Χάρυβδη δεν είναι άλλη από την τρόικα, που θα σας σφίγγει τα λουριά απαιτώντας εφαρμογή των μέτρων του πέμπτου μνημονίου.

Για την προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό ανάπτυξη το 2021, είπε ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί. «Θυμίζω ότι μετά από μια μεγάλη πτώση, το γκελ που ακολουθεί μπορεί, εκφρασμένο σε ποσοστά, να ακούγεται εντυπωσιακό χωρίς να είναι. Για παράδειγμα: Εάν πέρσι είχες 100 μήλα, φέτος έχεις μόνο 20 και του χρόνου πας από τα 20 στα 40, ναι είναι αλήθεια ότι του χρόνου θα έχεις μια "ανάπτυξη" της τάξης του 100%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πικρή αλήθεια ότι θα εξακολουθείς να έχεις 60 ολόκληρα μήλα λιγότερα από πέρσι», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Δ. Τζανακόπουλος: Η πτώση της κυβέρνησης θα είναι πολύ απότομη (βίντεο)

«Μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής βλέπουμε ένα όργιο αδιαφάνειας, απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», τόνισε ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Γραμματέας της Κ.Ε., Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Στρατηγική της Αντίστασης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

«Στη συζήτηση για το προϋπολογισμό το πιο σημαντικό δεν ήταν ούτε τα ψέματα και οι ανακρίβειες της κυβέρνησης, ούτε η αδυναμία ουσιαστικής εμπλοκής της στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι και ακόμα και σε αυτή την κρίση δεν πήρατε το μάθημα για το πόσο αξιολογεί ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, την υγεία. Αλλά ακόμα σοβαρότερο θέμα αποτελεί η στάση σας απέναντι στο μέλλον. Δεν πήρατε την ευκαιρία για να αλλάξετε κατεύθυνση» τόνισε ο κοινοβουλευτικόες εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)