to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 19.10.2020

Πολιτική

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή σε όλους πλην του Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας

Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην του Ρουπακιά και όσων καταδικάστηκαν για πλημμελήματα) πρότεινε η εισαγγελέας.


«Επιφυλάσσομαι για την επιβολή περιοριστικών όρων εφόσον το δικαστήριό σας δεχτεί την πρότασή μας», ολοκλήρωσε την αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Εν συνεχεία, η εισαγγελέας υποστήριξε: «Πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή»

«Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση για όλους τους κατηγορούμενους πλην του Γ. Ρουπακια»

«Επιφυλάσσομαι για την επιβολή περιοριστικών όρων εφόσον το δικαστήριό σας δεχτεί την πρότασή μας», ολοκλήρωσε την αγόρευσή της η Αδαμαντία Οικονόμου.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως:

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως.

Μάλιστα, η κα Οικονόμου δήωλσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.

Η ίδια ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.

Θ. Καμπαγιάννης: "Η εισαγγελέας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα

Ο Θάνάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής δήλωσε σχετικά με την εισαγγελική πρόταση:

"Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει".

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Ν. Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ Λαγού», δήλωσε ο δικηγόρος στην υπόθεση του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Κ. Παπαδάκης: «Η εισαγγελέας ζητούσε να πάνε αναρχικοί στη φυλακή»

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, δήλωσε μετά την εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών των ποινών:

«Τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.
Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Εξώδικο Λαγού-Πλεύρη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πράξη έκανε τις απειλές του ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, ο οποίος, μέσω το δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη απέστειλε εξώδικο προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ προέβη και σε αγωγές εναντίον εκείνων που, κατά τον ίδιο, έχουν ενεργό ρόλο στην «πρωτοφανή σκευωρία».

Ο Γιάννης Λαγός, μετά το σόου της προηγούμενης εβδομάδας στο Εφετείο, έχει προειδοποιήσει και με αγωγές σε ΜΜΕ, ενώ ισχυρίζεται ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις που «θα συγκλονίσουν τη χώρα».

Η συνέχεια της διαδικασίας
Μετά την εισαγγελική πρόταση τον λόγο παίρνουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης και ακολουθεί η απόφαση των δικαστών, που μάλλον πάει για την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με το αίτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών.

Σε μια προσπάθεια να... υφαρπάξουν λίγη επιπλέον επιείκεια από το δικαστήριο και να αποφύγουν τη φυλάκιση, οι καταδικασθέντες της  εγκληματικής οργάνωσης επικαλέστηκαν προσωπικά ζητήματα, οικογενειακές δυσκολίες, ασθένειες οικείων τους, αλλά και ότι δεν ασχολούνται πια με την πολιτική.

Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών υποστηρίζουν πως μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εντολείς τους ουσιαστικά θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους (με τις ευνοϊκές διατάξεις του 1/3 έκτισης ή των 3/5 της ποινής κλπ) και επομένως η εκδίκαση της έφεση θα "είναι δώρον άδωρον".

Η εκτίμηση της υπεράσπισης για τον προσδιορισμό της έφεσης στηρίζεται στο γεγονός πως σε αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις η καθαρογραφή της απόφασης απαιτεί αρκετό χρόνο.

Αναστολή και στον Λαγό που δεν τη ζήτησε

«Περαιτέρω, δεν είναι ύποπτοι φυγής. Αν ήταν, το διάστημα που ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είχαν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και να πραγματοποιήσουν τη φυγή τους. Παρά ταύτα εμφανίστηκαν άπαντες στην απολογία τους και κατά το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και πρώην βουλευτές, όπως Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Ματθαιόπουλος», επιχειρηματολόγησε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Λαγός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να ζητήσει αναστολή αλλά για να ζητήσει εξαίρεση του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελικής έδρας, ενώ μέσω του συνηγόρου του δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει αναστολή.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή, Εφσυν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)