to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 19.08.2013

Κοινωνία

Ολόκληρη η Υπουργική Απόφαση με τα πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

Στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, ο οποίος καταγράφεται κατά τους σχετικούς ελέγχους από τα αρμόδια κλιμάκια, όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που ανακοινώθηκε σήμερα.


"Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος όμως δεν έκανε καμία αναφορά στους διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πράγμα που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Με την επιβολή του προστίμου από τον Επιθεωρητή Εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Διαβάστε ολόκληρη την υπουργική απόφαση εδώ

Δημ. Στρατούλης: Κοροϊδεύουν τον λαό με δήθεν μέτρα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

"Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί με ληγμένες ασπιρίνες να γιατρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό καρκίνο της αδήλωτης, «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας" αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης, σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση σχετικά με την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, την οποία "οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεψαν με τις πολιτικές τους σε γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί πλέον δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι "ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν τον λαό με ανακοίνωση δήθεν μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όταν την ίδια στιγμή έχουν διαλύσει, ακόμη και με διαθεσιμότητες, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, όταν έχουν αφαιρέσει κάθε νομική προστασία από τους επιθεωρητές εργασίας και τους ελεγκτές του ΙΚΑ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έναντι παρανομούντων εργοδοτών, οι οποίοι με αβάσιμες καταγγελίες μπορούν να τους στείλουν σε αργία και απόλυση, και όταν τους έχουν στερήσει ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης για να διενεργήσουν ελέγχους σε χώρους εργασίας".

Καταλήγοντας, ο Δ. Στρατούλης σημειώνει ότι "η μνημονιακή κυβέρνηση έχει διαλύσει και καταστρέψει τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έχουν ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία και την ασφάλιση" και συνεπώς "πρέπει επειγόντως να φύγει, προτού καταστρέψει ολοκληρωτικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα μας".

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)