to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ολοκαύτωμα Χορτιάτη: «Εκάησαν ζώντες υπό των Γερμανών Ναζί»… και των Ελλήνων συνεργατών τους

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και κορυφώνονται ανήμερα της ιστορικής ημέρας την Παρασκευή. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 το χωριό πλήρωσε βαρύ το τίμημα της αντιστασιακής του δράσης με 149 ζωές.



Μια ένοπλη συμπλοκή που οδήγησε στον θάνατο ενός γερμανού στρατιώτη-χημικού έδωσε το σήμα για κάτι που είχε αποφασιστεί πολύ καιρό πριν. Στις 2 Σεπτεμβρίου δεκάδες οχήματα των γερμανών ναζί και δεκάδες Έλληνες ταγματασφαλίτες εισβάλλουν στο χωριό. Όσοι και όσες δεν προλαβαίνουν να φύγουν ξυλοκοπούνται,  βιάζονται και δέχονται τα πυρά των εισβολέων. Όσοι και όσες επιβιώνουν οδηγούνται σε δύο χώρους στο φούρνο του Γκουραμάνη και την οικία Νταμπούδη όπου οι Γερμανοί ναζί και οι Έλληνες συνεργάτες τους, τους κλειδώνουν και τους καίνε ζωντανούς.

Την μνήμη αυτών των 149 ανθρώπων τιμούν οι εκδηλώσεις του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη που ξεκινούν σήμερα. Όμως μπορεί να τιμηθεί η μνήμη αν παρουσιάζεται «κουτσουρεμένη»;  Για ακόμη μία χρονιά το μνημείο που έχει ανεγερθεί στην περιοχή θα γράφει  τη μισή αλήθεια με ευθύνη των τοπικών αρχών.

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει πως«τιμώντας τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες έχουμε παράλληλα μια εθνική αποστολή, ένα ιερό καθήκον. Να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη, να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας. Με αφορμή  αυτή τη μαύρη επέτειο τους λέμε, να μην λυγίζουν, να αντιμετωπίσουν  και να νικήσουν  τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο από τους ήρωες μας και να οπλιστούν με αγωνιστικότητα, πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας». Παράλληλα σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου  να ενισχύσει την ιστορική μνήμη ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη εξέδωσε -και θα επανατυπώσει  όταν εξαντληθεί- επετειακό λεύκωμα που απεικονίζει την ζωντανή ιστορία του τόπου.

«Η ‘’Κουτσουρεμένη’’ μνήμη συνεχίζεται», σχολιάζει από τη πλευρά του ο Μπάμπης Νανακούδης συντελεστής της εφημερίδας  «Χορτιάτης 570» και της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη.

«Εβδομήντα δύο χρόνια απ’ το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και πενήντα τέσσερα χρόνια απ’ την ανέγερση του Μνημείου και όμως εξακολουθεί να αναγράφεται σ’ αυτό η μισή αλήθεια. ‘’Εκάησαν ζώντες υπό των Γερμανών Ναζί στις 2.9.1944’’.», τονίζει μιλώντας στο Κόκκινο.

Ο κ. Νανακούδης επισημαίνει πως δεν γίνεται «καμία αναφορά στους Σουμπερταίους Ταγματασφαλίτες, που εκείνη την αποφράδα μέρα έκαναν όλη τη βρώμικη δουλειά. Αποκεφάλισαν νήπια, βίασαν, «έψησαν» γυναικόπαιδα, πλιατσικολόγησαν τα σπίτια και τα έκαψαν. Όλα βέβαια με την καθοδήγηση των Γερμανών ναζί. Και όμως, η αλήθεια αυτή δεν αναγράφεται στο Μνημείο Ολοκαυτώματος».

«Χρόνια τώρα το επισημαίνουμε, αλλά η δημοτική μας αρχή αρνείται πεισματικά να αποκαταστήσει την πλήρη αλήθεια. Και ύστερα απορούμε γιατί η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα, που τόσο θαυμάζει και τους «ψητάδες» του Χορτιάτη και όχι μόνον («Τιμή και δόξα στους Χήτες και Ταγματασφαλίτες»…), να έχει μεγάλα εκλογικά ποσοστά στον Ιστορικό και Μαρτυρικό Χορτιάτη, αλλά και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους», προσθέτει.

«Επιτέλους, κ. Καϊτεζίδη, μην συνεχίζετε το «κουτσούρεμα» της Μνήμης. Η αλήθεια είναι ότι: ‘’Εκάησαν ζώντες υπό των Γερμανών Ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους στις 2.9.1944’’», καταλήγει ο κ. Νανακούδης απευθυνόμενος στον Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
•             6.30 μ.μ.  «13η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» Αφετηρία: Διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Τερματισμός : Είσοδος Χορτιάτη.
•             7.30 μ.μ.  Εγκαίνια και ονοματοδοσία της παιδικής χαράς «Η Ειρήνη» Αγίας Παρασκευής Χορτιάτη.
•             9.00 μ.μ. Συναυλία Φιλαρμονικής Μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων. Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016
•             7.00 μ.μ.  «Φούρνος Γκουραμάνη»  Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου
•             8.00 μμ  «2η Λαμπαδηφορία Ειρήνης» Αφετηρία: «Φούρνος Γκουραμάνη» Τερματισμός: Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
•             9.00 μμ  Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη. Συναυλία με τον Παντελή Θεοχαρίδη. Συμμετέχουν: Ιόλη Ρώσσιου και Δημήτρης Κεχαγιάς.
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016
Πρωί
•             7.30 πμ  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως  κ.κ. Βαρνάβα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη.
•             10.15 πμ  Πέρας υποδοχής προσκεκλημένων στην πρώην Κοινότητα Χορτιάτη.
•             10.30 πμ  Τέλεση 72ου Αρχιερατικού  Μνημοσύνου  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ .Βαρνάβα
•             11.00 πμ Μετάβαση στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Επιμνημόσυνο  Αρχιερατικό Τρισάγιο.
•             11.15 πμ  Κεντρική ομιλία
•             11.30 πμ  Προσκλητήριο Νεκρών.  Καταθέσεις στεφάνων
•             12.00 μμ  Ενός λεπτού σιγή
•             12.01μμ  Εθνικός Ύμνος Πέρας Τελετής – Δεξίωση
Βράδυ
•             9.00 μμ  Τόπος Μαρτυρίου «Οικία Νταμπούδη». Θεατρική παράσταση «Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές»  της Χαρούλας Αποστολίδου. Θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του «Γ.Ν. Παπανικολάου» Σκηνοθεσία Βούλα Γεωργιάδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)