to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όλοι στην απεργία

Η εργασιακή αξιοπρέπεια και οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων απειλούνται από μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η συμπίεση των μισθών.


Για να προωθήσει το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πάρα πολλά στην απάθεια των εργαζόμενων, την παθητική τους στάση, το μειωμένο κύρος και την απαξίωση της επίσημης συνδικαλιστικής ηγεσίας. Τα κανάλια του κατεστημένου τη βοηθούν όσο μπορούν, αποκρύπτοντας τα αιτήματα της απεργίας και προβάλλοντας μόνο την «ταλαιπωρία». Το αν αυτή η γραμμή θα περάσει -και μαζί της θα περάσει το ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων που ετοιμάζεται να νομοθετήσει ο Βρούτσης θα κριθεί από τη επιτυχία της σημερινής απεργίας.

Η απάντηση του κόσμου της εργασίας πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή στη σημερινή (σ.σ.: Τρίτη 24/9) απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η μαζική κινητοποίηση μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της μεμονωμένα άτομα, αδύναμα και ακινητοποιημένα, αλλά ένα συμπαγές και σταθερό μέτωπο των εργαζόμενων, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη ζωή και τη δουλειά του.

Η μαζική συμμετοχή στέλνει επίσης ένα μήνυμα στα συνδικάτα. Μπορεί να συσπειρώσει υγιείς και ζωντανές δυνάμεις στον δρόμο των κινητοποιήσεων και να βάλει στο περιθώριο τα κέντρα που αναπαράγουν τον εκφυλισμό, τον παραγοντισμό και τη γραφειοκρατία. Αντίθετα, η ηττοπάθεια και η παραίτηση θα ανοίξουν ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων.

Γι' αυτό η μαζικότητα και ο δυναμισμός της σημερινής κινητοποίησης θα κρίνουν πολλά. Η δύναμη των εργαζόμενων είναι στα ίδια τους τα χέρια.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)