to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Όλοι οι κορυφαίοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σήμερα ελεγχόμενοι»

Οταν μιλούν τα πειστήρια, τα τεκμήρια, οι αποδείξεις, πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Με βάση αυτές τις παραδοχές η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (που έχει αρμοδιότητες και εξουσίες εισαγγελέα) πρέπει να απαντήσει σε βάθος σε όλα τα νομικά κατ’ αρχήν ζητήματα, και κυρίως την αρμοδιότητά της να ερευνήσει τα αδικήματα για τα οποία αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.


Εν όψει της σημερινής συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που σε αντίθεση με τις εξεταστικές επιτροπές δεν θα αναμεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής, συνομιλήσαμε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, νομικό Σπύρο Λάππα.

Ο Σπ. Λάππας συμμετείχε και στην Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, είναι εισηγητής στην εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία και αναμένεται να οριστεί μέλος και της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis. Του θέσαμε ερωτήματα και του ζητήσαμε έναν μικρό απολογισμό του έργου των Εξεταστικών, τα δικά του συμπεράσματα και λίγα λόγια για το έργο της Προανακριτικής.

• Η εξεταστική επιτροπή κοντεύει να κλείσει χρόνο. Η πώληση του «Ντυνάν», το πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και η Novartis βρίσκονται στο στόχαστρο, ωστόσο πολύ λίγα και πάντα επιλεκτικά φτάνουν στον πολίτη μέσα από τα ΜΜΕ. Μπορείτε να μας πείτε κάποια ουσιώδη συμπεράσματα;

H Eξεταστική αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία γενικευμένης διαφθοράς προσώπων, υπηρεσιών και δομών του υγειονομικού χώρου, καθώς και την ελεγχόμενη από πολλές απόψεις στάση και συμπεριφορά των πολιτικών προϊσταμένων απέναντι στα στοιχεία αυτά, τα οποία υπό γενική έννοια συνιστούν το φαινόμενο της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας.

Tα κυρίαρχα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες δεν τολμούν να αντικρίσουν την κοινωνία στα μάτια με τόλμη και ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα όταν αποκαλύπτονται σκάνδαλα να χαράζουν γραμμή άμυνας «Μαζινό» και να θεωρούν κάθε αποκάλυψη απόπειρα σκευωρίας σε βάρος τους.

Η επιτροπή μας έχει περατώσει την έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο διώκονται σε βαθμό κακουργήματος φυσικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τα διοικητικά και οικονομικά του ζητήματα, ενώ διερευνούμε ενδεχόμενες ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Περατώνει την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι υπηρεσιακοί-διοικητικοί του παράγοντες είναι σήμερα ελεγχόμενοι από τη Δικαιοσύνη (έχουν σχηματιστεί ποινικές δικογραφίες και ήδη έχουν σταλεί και κατηγορητήρια, ενώ εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες).

Τώρα αρχίζει την έρευνα για το φάρμακο, τουλάχιστον για όσα δεν περιλαμβάνει ή δεν θα περιλάβει τελικά η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. Σκάνδαλο όπου φέρονται να συμμετέχουν εκατοντάδες φυσικά πρόσωπα (γιατροί, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας, γενικοί γραμματείς, κορυφαία στελέχη υγειονομικών επιτροπών, παρατρεχάμενοι των υπουργείων κλπ.) και όσα αποκαλύπτονται προκαλούν οργή και αγανάκτηση για το μέγεθος της διαφθοράς και για το ύψος των χρημάτων που ως «μαύρο» κυκλοφορούσε υπό τα όμματα και τα ώτα των πολιτικών προϊσταμένων, που όμως, όπως ισχυρίζονται, ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι για το… έγκλημα.

Συμβάλλουμε με καθοριστικό τρόπο στις υποθέσεις που διερευνά και η Δικαιοσύνη, αφού σταθερά αποστέλλουμε σε αυτήν όσα κατά τις εργασίες της επιτροπής αποκαλύπτονται, και είναι πολλά, παρά πολλά. Τέλος, για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν on camera όλοι οι Ελληνες πολίτες από το κανάλι της Βουλής όσα διαδραματίζονταν στην Εξεταστική, βλέποντας στο προσκήνιο όσα υποψιάζονταν ότι συμβαίνουν για χρόνια στο παρασκήνιο.

• Μέχρι τώρα προκύπτουν, πέρα από τις ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, ενδείξεις για παραλείψεις ή ακόμα και για ευνοϊκές πολιτικές και παρεμβάσεις κυβερνώντων και υψηλόβαθμων στελεχών υπουργείων;

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας για δεκαετίες όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αποκάλυψη όλων των σκανδάλων (αποκαλύπτονταν κυρίως από τη δημοσιογραφική έρευνα), αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησε να «κρύψει» σε συρτάρια στοιχεία, έρευνες και πορίσματα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία βοούσαν και η κοινή γνώμη «το είχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»!

Εκείνο που εκπλήσσει είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ούτε ένας υπουργός δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για φαινόμενα αποδεδειγμένης διαφθοράς στον υπηρεσιακό χώρο που εποπτεύει.

Ούτε ένας! Οι δυσχέρειες εμφανίζονται και υπάρχουν όταν αναζητούνται ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων (υπουργών) διότι:

Πρώτον, το συνταγματικό και θεσμικό πλαίσιο έχει προβλέψει κατά προκλητικό τρόπο μια πολύ σύντομη αποσβεστική προθεσμία άρσης του αξιοποίνου των υπουργών.

Δεύτερον, η επιμελής απόκρυψη των ισχνών πειστηρίων, τεκμηρίων και στοιχείων που βαρύνουν ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο ασκεί υπουργικά καθήκοντα και έχει εκ της θέσεώς του τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο.

Tρίτον, η μετάθεση βασικών ευθυνών υπουργών στους υφισταμένους τους και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, που σαν εξιλαστήρια θύματα εξιλεώνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ομως μερικές φορές αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αντί να παίξουν τον ρόλο του αμνού προς σφαγή, βλέπουμε να μετατρέπονται σε «αηδόνια» και να «κελαηδούν» αποκαλύπτοντας σκάνδαλα και «μαύρο χρήμα».

• Τι είναι αυτό που εσάς προσωπικά και ως δικηγόρο σάς έχει εντυπωσιάσει ως η πλέον ακραία διαπίστωση παράνομης πρακτικής, στη διάρκεια των συνεδριάσεων;

Ημουν εισηγητής και στην προηγούμενη Εξεταστική για τη δανειοδότηση των κομμάτων και ΜΜΕ και θυμίζω τα 450.000.000 ευρώ ανεξόφλητα δάνεια των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και το 1,5 δισ. δάνεια των ΜΜΕ, που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή πολλά με εξέπληξαν, όμως η κυνικότατη δήλωση μιντιάρχη ότι δανειζόταν «αέρα» ήταν κορυφαία στιγμή και αντιληφθήκαμε καθαρά ότι μία από τις αιτίες που το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε ήταν το ότι δανείζονταν αφειδώς για δεκαετίες χωρίς καμία εξασφάλιση («θαλασσοδάνεια»), ενώ τις τράπεζες ανακεφαλαιώνουν οι Ελληνες πολίτες επανειλημμένα από την τσέπη τους.

Ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, κορυφαίος παράγοντας του δημόσιου βίου, μας είπε πως στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων, ενώ μας συγκλόνισε και με ένα στοιχείο που γεννά σοβαρές ενδείξεις ευθυνών του πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε τη χώρα: οι ΗΠΑ επέβαλαν το 2011 πρόστιμα 350.000.000 δολαρίων σε βάρος φαρμακευτικών εταιρειών διότι δωροδοκούσαν κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, και αυτό το συμπεριέλαβε στην έκθεσή του το 2013. Τι έγινε με τη συγκλονιστική αυτή διαπίστωση ενός κρατικού φορέα όπως ήταν ο γ.γ. Διαφάνειας;

Τίποτα απολύτως! Και σήμερα εκπλήσσονται ή καμώνονται ότι εκπλήσσονται με το σκάνδαλο Novartis και απορούν πώς είναι δυνατόν να διακινήθηκαν τέτοια και τόσα χρηματικά ποσά για δωροδοκίες και εκμαυλισμό υπηρεσιακών παραγόντων και κρατικών αξιωματούχων.

Τον Γ. Σούρλα επιβεβαίωνε και ο Λ. Ρακιντζής, που ως επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, σε εκθέσεις του δήλωνε ότι «στον υγειονομικό χώρο έχουν αναπτυχθεί στρεβλώσεις και περιοχές γκρίζας οικονομίας, που πρέπει να ελεγχθούν και να καταπολεμηθούν αμείλικτα και ότι η ύπαρξη διαφθοράς στην Υγεία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ήταν παράγοντας χρεοκοπίας». Την ίδια περίοδο ο Δ. Κρεμαστινός μιλούσε για δισ. μαύρο χρήμα στη Υγεία και αναρωτιόταν:

«Γιατί δεν τα βρίσκουν; Πού, ποιοι, πότε διέπραξαν αυτά τα αδικήματα; Διώκονται όλοι αυτοί; Τίποτα, σιωπή παντού και από ΟΛΟΥΣ»! Η Ντόρα Μπακογιάννη το 2011 με ερωτήσεις της στη Βουλή μιλούσε για «τρωκτικά και πιράνχας» στον χώρο της Υγείας, για ανίκανες διοικήσεις υγειονομικών φορέων και ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων, αποκαλούσε «έγκλημα» αυτό που συμβαίνει και το απέδιδε σε «ομαδική τύφλωση», εξαιτίας της οποίας πολλοί πλούτισαν παράνομα.

Και πάλι η υπεύθυνη ελληνική πολιτεία και τα συντεταγμένα της όργανα τι έκαναν; Απολύτως τίποτα. Συμπέρασμα; Πολιτική αβελτηρία, ρεμούλα, διαφθορά απίστευτη, φαινόμενα σήψης και απαξίωσης, που προσβάλλουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Μάλιστα σε μια εποχή οικονομικών κρίσεων και κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού τομέα επί της πολιτικής, προβάλλει το ερώτημα «τι είναι δημοκρατία και πώς κερδίζεται», όπως και το «τι είναι δικαιοσύνη και πώς απονέμεται».

Και στα δύο αυτά ερωτήματα τις απαντήσεις δίνουν μεγάλοι διανοητές της εποχής μας, όπως ο Καστοριάδης, ο Τσόμσκι, ο Μπάουμαν, ο Χάμπερμας, ο Ζίζεκ, ο Μπαντιού και τόσοι άλλοι, που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ότι από τη γενικευμένη κρίση δεν διασώζεται ούτε η απονομή της δικαιοσύνης. Και πρέπει να αγωνιστούμε για να μην επαληθευτούν οι φόβοι τους. Είναι πολιτική και δημοκρατική μας υποχρέωση.

• Ο κόσμος έχει πικρή πείρα από πορίσματα επιτροπών όπου το κάθε κόμμα καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα, ενώ συνήθως κανείς στο τέλος δεν ευθύνεται ούτε και δίνει λόγο για τα πεπραγμένα του. Θα αλλάξει κάτι στη συγκεκριμένη επιτροπή;

Είναι αλήθεια ότι οι εξεταστικές επιτροπές διερευνούν φαινόμενα με έντονο δημόσιο χαρακτήρα και ενδιαφέρον. Τα πορίσματά τους αξιοποιούνται πολλαπλώς, πρώτα από την ίδια την πολιτεία που επιχειρεί να άρει παθογένειες και λάθη που αναδύονται από τις έρευνες, και στη συνέχεια από τη Δικαιοσύνη, η οποία με βάση τις έρευνές μας, σχηματίζει δικογραφίες, απαγγέλλει κατηγορίες, παραπέμπει σε δίκες, καταδικάζει τους υπευθύνους, επιβάλλει πρόστιμα.

Εάν δεν υπήρχε η επιτροπή αυτή για τα σκάνδαλα στην Υγεία δεν θα είχαν αποκαλυφθεί συγκλονιστικά γεγονότα, κρίσιμα στοιχεία που εστάλησαν και αποστέλλονται τακτικά στη Δικαιοσύνη που τα ελέγχει και τα διερευνά. Εάν δεν υπήρχε το πόρισμα της προηγούμενης Εξεταστικής θα γνώριζε ο ελληνικός λαός για το πάρτι με τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και των ΜΜΕ;

Οι εξεταστικές επιτροπές δεν απονέμουν κατά κυριολεξία δικαιοσύνη, όμως είναι ο δίαυλος αποκάλυψης και μεταφοράς στοιχείων και τεκμηρίων στη Δικαιοσύνη, ώστε να έρχονται όλα στο φως, την ώρα που άλλοι κάνουν τα πάντα για να μείνουν στο σκοτάδι.

• Η προανακριτική για το μεγάλο σκάνδαλο Νovartis και τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών ξεκινάει μέσα σε εκρηκτικό κλίμα. Πώς θα μπορέσετε να συνεργαστείτε και να διασφαλίσετε τη λειτουργία της επιτροπής όταν εκ προοιμίου σάς αποδίδει η αντιπολίτευση πολιτικές σκοπιμότητες, σκευωρίες αμφισβητώντας ακόμα και τους εισαγγελικούς λειτουργούς; Πώς θα διασφαλίσετε μια στοιχειώδη εχεμύθεια και ποιοι θα τη σεβαστούν;

Πράγματι σήμερα το πολιτικό κλίμα είναι εκρηκτικό και επικίνδυνο, κυρίως για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος συνολικά, κάτι που θα επιφέρει κέρδη σε όσους παριστάνουν «τους λύκους που στην αντάρα χαίρονται».

Ομως για το κλίμα αυτό δεν φέρουν ευθύνη η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά κόμματα, που τίποτα δεν κάνουν παρά όσα και ό,τι ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Αποστέλλονται δικογραφίες από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, δεν πρέπει να τις συζητήσει; Δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το ποια θα είναι η τύχη τους; Η κυβέρνηση δεν σχηματίζει δικογραφίες.

Αυτό το κάνει αποκλειστικά η τακτική Δικαιοσύνη, οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει όταν η Δικαιοσύνη σχηματίζει δικογραφίες με βάση και έρευνες εισαγγελικών και δικαστικών αρχών ξένων κρατών, που κανέναν απολύτως λόγο σκοπιμότητας δεν έχουν να ενοχοποιήσουν τον άλφα ή βήτα πολιτικό παράγοντα ή κόμμα.

Οταν μιλούν τα πειστήρια, τα τεκμήρια, οι αποδείξεις πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Με βάση αυτές τις παραδοχές η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (που έχει αρμοδιότητες και εξουσίες εισαγγελέα) πρέπει να απαντήσει σε βάθος σε όλα τα νομικά κατ’ αρχήν ζητήματα, και κυρίως την αρμοδιότητά της να ερευνήσει τα αδικήματα για τα οποία αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Με σύνεση, δημοκρατική ευαισθησία, συνεννόηση και συνεργασία επί εδάφους νομιμότητας και διασφάλισης της μυστικότητας των εργασιών της, να καταλήξει σ’ αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε: την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)