to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 11.03.2013

Διεθνή

Όλο και πιο βαθιά στην ύφεση βυθίζεται η Ιταλία

Πτώση 1% από την αρχή του 2013 παρουσίασε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT


Σύμφωνα με την ISTAT, εξάλλου, η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος έφτασε το 2,4%. Το τελευταίο τρίμηνο η κάμψη σε ετήσια βάση ήταν 2,4%.

Αυξάνεται σημαντικά, παράλληλα, το ποσοστό των Ιταλών που ζει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση: το 2010 ήταν 6,9% επί του συνόλου του πληθυσμού. Στο τέλος του 2011 όμως έφτασε το 11,1%. Κάτι που σημαίνει ότι 6,7 εκατομμύρια ιταλοί ζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα με μεγάλες στερήσεις.

Πτώση 2,8% στο δ' τρίμηνο

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,9% σε πραγματικούς όρους στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών του 2012, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 2,8% σε ετήσια βάση, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Istat. Τα τριμηνιαία στοιχεία ήταν αντίστοιχα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων και των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ η Istat αναθεώρησε πτωτικά τα ετήσια στοιχεία σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του 2,7%.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού και αρκετές αυξήσεις φόρων έχουν προκαλέσει τη συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για διατήρηση της ύφεσης για άλλα δύο τρίμηνα, σημειώνει το Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα εμφάνισαν ότι η εγχώρια κατανάλωση υποχώρησε 0,5% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες και 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε πτώση κατά 0,7% και η δημόσια κατανάλωση σημείωσε άνοδο 0,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο. Οι αγορές διαρκών αγαθών υποχώρησαν 11,1% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011, ανακοίνωσε η Istat.

Υπέρ του ευρώ η πλειονότητα των πολιτών

Υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη τάσσεται η πλειοψηφία των Ιταλών σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το διήμερο 6-7 Μαρτίου από την δημοσκοπική εταιρεία ΙSPO και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Corriere della Sera».

Το 74% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόλις το 16% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην ιταλική λιρέτα. Επίσης το 70% εκφράζει την αντίθεση του στη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, με το υπόλοιπο 30% να δηλώνει πως θα ήταν καλό ή αρκετά καλό να γίνει το σχετικό δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ψηφοφόροι του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο δεν επιθυμεί την επιστροφή στη λιρέτα ενώ το 65% τάσσεται κατά ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.

Η ρητορική του Γκρίλο για το ευρώ, όπως σημειώνει το «Βήμα», έχει γίνει πιο ήπια κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο ακτιβιστής ηθοποιός, αν και βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα εναντίον της ευρωζώνης και ζήτησε η χώρα να διεξάγει ένα μη δεσμευτικό, online δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι σε αυτήν, πριν μερικές εβδομάδες αρνήθηκε ότι προτείνει έξοδο από το ευρώ.

Ακόμα και στην αντιευρωπαϊκή Λέγκα του Βορρά, η οποία συμμαχεί με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόλις το 25% των ψηφοφόρων της τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα ενώ το 44% τάσσεται υπέρ του σχετικού δημοψηφίσματος.

Στο σύνολο του εκλογικού σώματος, το ποσοστό που ανέφερε ότι η επιστροφή στην λιρέτα θα είναι κακή για την οικονομία έχει αυξηθεί σταθερά τους τελευταίους εννέα μήνες. Συγκεκριμένα, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ήταν πολύ ή εξαιρετικά κακή ανήλθαν στο 82%, σε σχέση με 74% από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και 70% τον Ιούνιο του 2012.

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)