to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 20.11.2017

Διεθνή

Ολλανδός ΥΠΕΞ: "Κακή είδηση για την Ευρώπη" η κατάρρευση των γερμανικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

"Μια κακή είδηση για την Ευρώπη" χαρακτήρισε σήμερα την κατάρρευση των συνομιλιών της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του ισχυρότερου μέλους της ΕΕ.


Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου στις ασιατικές αγορές αμέσως μετά την αναπάντεχη αποχώρηση του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών με το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ και τους οικολόγους Πράσινους.

"Είναι μια κακή είδηση για την Ευρώπη ότι η κυβέρνηση στην Γερμανία θα καθυστερήσει (να σχηματιστεί)", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ολλανδός ΥΠΕΞ Χάλμπε Ζίζλστρα προσερχόμενος σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ.

"Η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη επιρροή εντός της ΕΕ επομένως αν δεν έχουν κυβέρνηση κι ως εκ τούτου δεν έχουν εντολή θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να πάρουν θέση", είπε.

Παρότι ορισμένοι στη Γερμανία διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο ολλανδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε κακή την ιδέα αυτή και επισήμανε ότι η ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να σχηματιστεί, το οποίο σημαίνει ότι τα γερμανικά κόμματα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών έπειτα από μια παύση.

Ο Ζίζλστρα δεν θεωρεί ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία επηρεάζει τις συνομιλίες για το Brexit ειδικά αυτή τη στιγμή καθώς η ΕΕ ''αναμένει μια σημαντική προσφορά από τους Βρετανούς" ως προς το κόστος του διαζυγίου.

Προσερχόμενος στις ίδιες συνομιλίες, ο τσέχος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Αλες Χμέλαρ είπε: "Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση στη Γερμανία αργά ή γρήγορα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)