to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ολλανδικό δικαστήριο διατάζει τη Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2

Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, κατόπιν προσφυγής ακτιβιστικών οργανώσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει τετελεσμένο για παρόμοιες υποθέσεις πολυεθνικών ρυπαντών σε όλο τον κόσμο.


Απόφαση - ορόσημο έλαβε σήμερα ολλανδικό δικαστήριο που διατάζει την εταιρεία Royal Dutch Shell (γνωστή σε όλους ως Shell) να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών της το 2019.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια από μια ομάδα επτά οργανώσεων για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα και περίπου 1.700 Ολλανδούς πολίτες που κατέθεσαν αγωγή το 2018, καλώντας το δικαστήριο να διατάξει τη Shell να εναρμονιστεί με τους παγκόσμιους στόχους που συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε στο Παρίσι.

Στην περίληψη της απόφασης, όπως μεταδίδει το Associated Press, αναφέρεται ότι η Shell δεν παραβιάζει επί του παρόντος την υποχρέωσή της να μειώσει τις εκπομπές, όπως υποστήριξαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, επειδή η μητρική εταιρεία εντείνει την πολιτική της για τις εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η πολιτική «δεν είναι συγκεκριμένη, έχει πολλές προειδοποιήσεις και βασίζεται στην παρακολούθηση των κοινωνικών εξελίξεων παρά στην ευθύνη της εταιρείας για την επίτευξη μείωσης εκπομπών του CO2».

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, κατόπιν προσφυγής ακτιβιστικών οργανώσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει τετελεσμένο για παρόμοιες υποθέσεις πολυεθνικών ρυπαντών σε όλο τον κόσμο.

Η Shell μπορεί πάντως να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

tags: Shell

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)