to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:52 | 04.04.2020

Πολιτική

Ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας και εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου


Το γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων θωράκισης (πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι), στον αντίποδα των αποσπασματικών και «ανεπαρκών μέτρων - ασπιρίνων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο οποίο αναφέρθηκε την Πέμπτη 2/4 ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 6/4 από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:00, παρουσιάζοντας αναλυτικά τη τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Βασικοί στόχοι είναι:

- Η διατήρηση θέσεων - σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

-  Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας - ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

-  Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

[Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 14:00 και θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου].

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην «Αυγή», πρόκειται για ένα ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία). Η κοστολόγησή του, σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής, αγγίζει τα 30 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ.

Κάλεσμα στην κυβέρνηση

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση, «πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις», να το υλοποιήσει, προκειμένου, όπως τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να μην χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μιας νέας, ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης», την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί προδιαγεγραμμένη.

Προληπτικά μέτρα για να μην έχουμε μη αναστρέψιμη ζημιά

Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, η αυξημένη δημοσιονομική ελευθερία -παρέκκλιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ρευστότητα που διασφαλίζει η ΕΚΤ, «μαξιλάρι» ασφαλείας- δεν επιτρέπει δικαιολογίες ώστε να μην υπάρξει άμεσα μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν η κυβέρνηση εμμείνει στη λογική των εκ των υστέρων παρεμβάσεων -αυτό που ο Αλ. Τσίπρας προσομοίασε με μια λογική οικονομικής ανοσίας αγέλης-, η ζημιά στην οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη και το κόστος πολλαπλάσιο.

Τι προβλέπει το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ

Τρία είναι τα βασικά σκέλη του προγράμματος: Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και τέλος ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων. Η δέσμη μέτρων έχει δύο βασικούς στόχους. Αφενός την άμεση στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε το πέρας των μέτρων περιορισμού να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους. Αφετέρου να διασφαλιστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.

Πολύ πίσω από τον μέσο όρο τα μέτρα της κυβέρνησης

Αν και με αφορμή τη θολή εικόνα που προκαλεί η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας επιχειρείται το άσπρο να παρουσιαστεί μαύρο, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ύψους 5 δισ., ήτοι 2,6% του ΑΕΠ, πόρρω απέχουν από τα προγράμματα των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης αλλά και από τα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς. Από τα "ποτάμια" χρήματος που κόβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το πάγωμα των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας έως τα γιγάντια προγράμματα κρατικών εγγυοδοτήσεων, την παροχή ρευστότητας και άτοκου δανεισμού, την κρατική κάλυψη μισθών, την απαλλαγή από φόρους κ.λπ., είναι ξεκάθαρο ότι η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε χώρες που πλήττονται στην Ε.Ε. κυμαίνονται από το 15% έως το 20% του ΑΕΠ.

Ευρωομόλογο "είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτή"

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και θα εντείνει τις πιέσεις του στην κατεύθυνση της έκδοσης του ευρωομολόγου, ακόμα και χωρίς τη Γερμανία, όπως ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο του στη «Le Monde».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται έχει εδώ και αρκετές ημέρες κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας.

Politico: Ρεαλιστική η πρόταση Τσίπρα

Μάλιστα, το Politico με αφορμή αυτή την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα έγραψε: «Οι παλιές αντιπαραθέσεις στην κρίση της Ε.Ε. επέστρεψαν για τα καλά». Κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο Τσίπρα, χαρακτηρίζει ρεαλιστική την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού.

Πολλοί στο SPD και οι Πράσινοι πιέζουν προοδευτικά

«Μοναδική λύση τελικά απέναντι στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών. Αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα του παρέμβαση έπειτα από τη δημόσια στήριξη της πρότασης για ευρωομόλογο από τον συμπρόεδρο του SPD στη Γερμανία Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. «Επιβεβαιώνει ότι σημαντικό μέρος και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, μετά τους Πράσινους, πιέζουν για μια προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού» σημείωσε με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζοντας πως είναι η λύση για την οποία παλεύει εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η λιτότητα θα δώσει ώθηση στους ευρωσκεπτικιστές

Σημειώνει δε πως «η εμμονική επιμονή σε χρυσούς κανόνες και λιτότητα διαρκείας την επόμενη μέρα δεν θα δώσει λύσεις ούτε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε στις κοινωνίες της Ευρώπης. Θα δώσει όμως ώθηση στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεσή της». Σ' αυτό το πλαίσιο καλεί τα κράτη - μέλη που συνυπέγραψαν την επιστολή για το ευρωομόλογο να μην αρκεστούν στην καταγραφή μιας διαφωνίας, αλλά «να είναι έτοιμα να το επιβάλουν. »Είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτή«. »Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου, είτε με εναλλακτικές« υπογραμμίζει επαναλαμβάνοντας την πρόταση για έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη - μέλη χωρίς αιρεσιμότητες. »Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην Υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)