to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 11.08.2016

Διεθνή

Ολισθηρός δρόμος: «Σχέδιο άμυνας απέναντι στην τρομοκρατία» ετοιμάζει το Βερολίνο

Πακέτο μέτρων για ενίσχυση της ασφάλειας παρουσιάζει ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις πολιτικές ενσωμάτωσης


Σύμφωνα με τους Financial Times (σε μετάφραση euro2day.gr):

Η Γερμανία πρέπει να παρατάξει επιπλέον 15.000 αστυνομικούς ως το 2020, να καταργήσει τη διπλή ιθαγένεια και να απαγορεύσει την μπούρκα. Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που πρότειναν οι περιφερειακοί υπουργοί Εσωτερικών από το κυβερνών κόμμα CDU της Άγκελα Μέρκελ ως απάντηση στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις τον προηγούμενο μήνα που προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες για το πόσο ευάλωτη είναι η Γερμανία στην ισλαμική τρομοκρατία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως τα μέτρα βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών του CDU στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, λίγα θα ψηφιστούν σε νόμο. Η κυβέρνηση της κα. Μέρκελ αντιτίθεται στην ιδέα της απαγόρευσης της μπούρκας και στην ακύρωση της διπλής ιθαγένειας. Οι προτάσεις αναμένεται να δεχθούν έντονα πυρά στην Bundesrat, την άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου εκπροσωπούνται περιφέρειες που διοικούνται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Αλλά υπογραμμίζουν τις ανησυχίες που εξαπλώνονται στη Γερμανία καθώς προσπαθεί να χωνέψει τις συνέπειες των πρώτων επιθέσεων που εκτελέστηκαν από μετανάστες και την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS.

Το κύμα της βίας ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου όταν ένα έφηβος από το Αφγανιστάν πραγματοποίησε επίθεση με τσεκούρι στην βαυαρική πόλη του Βίρζμπουργκ, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους προτού τον πυροβολήσει η αστυνομία. Έξι ημέρες αργότερα, ένας 27χρονος Σύρος εξερράγη έξω από ένα μπαρ στο Άνσμπαχ, τραυματίζοντας 15 άτομα. Ήταν οι πρώτες ισλαμικές επιθέσεις αυτοκτονίας της Γερμανίας.

Την Πέμπτη, ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα περιλαμβάνει κινήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας απέλασης ξένων εγκληματιών και αλλαγή των κανονισμών για το ιατρικό απόρρητο ώστε να είναι πιο εύκολο για το ιατρικό προσωπικό να ενημερώνει τις αρχές αν ασθενείς τους σχεδιάζουν την εκτέλεση αδικημάτων.

Το σχέδιο του κ. ντε Μεζιέρ φέρεται να προβλέπει και μεγάλη αύξηση στην παρακολούθηση δημόσιων χώρων μέσω βίντεο, καθώς και στα λεωφορεία, τα τραίνα και το μετρό και θα δίνει περισσότερες εξουσίες στις υπηρεσίες ασφαλείας για να κρατούν στοιχεία από τηλεφωνικές κλήσεις και από την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Από την παλέτα των προτάσεων, οι περιφερειακοί υπουργοί Εσωτερικών περιέγραψαν την διπλή ιθαγένεια «ως το μεγάλο εμπόδιο στην ενσωμάτωση».

«Απορρίπτουμε αυτή τη διπλή δέσμευση» ανέφεραν οι υπουργοί, με βάση γερμανικά δημοσιεύματα. «Θα συμβουλεύαμε όποιον δεσμεύεται στις πολιτικές μιας ξένης κυβέρνησης να φύγει από την Γερμανία».

Η πρόταση έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σε συντηρητικούς κύκλους για τα 3,5 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στη χώρα, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτός από την γερμανική και την τουρκική ιθαγένεια. Αξιωματούχοι θορυβήθηκαν από τις μαζικές διαδηλώσεις Τούρκων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚP, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι υπουργοί θέλουν επίσης οι Γερμανοί διπλής εθνικότητας που αγωνίζονται για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων να χάνουν την γερμανική ιθαγένεια.

Αλλά η ιδέα έχει δεχθεί σκληρή κριτική από πολιτικούς των κομμάτων της αριστεράς. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του SPD, του κυβερνητικού συμμάχου της Μέρκελ, δήλωσε: «Θα στείλει το εντελώς λάθος μήνυμα».

Ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε στην Berliner Zeitung ότι όποιος θεωρεί ύποπτους όλους τους Γερμανούς με τουρκική ιθαγένεια κάνει το μεγαλύτερο δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν και δικαιώνει το σλόγκαν του «όποιος δεν είναι με εμένα είναι εναντίον μου».

Η Γερμανία χρειάζεται περισσότερη ενσωμάτωση, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τα περιστατικά στην Τουρκία να καταστρέψουν ότι έχουμε επιτύχει εδώ μέσω δουλειάς δεκαετιών για το διάλογο και την ενσωμάτωση».

Οι υπουργοί έχουν βάλει στο τραπέζι και σχέδιο που θα επιτρέπει στις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνούν άτομα ως και 14 ετών, να αποτρέπουν εξτρεμιστικές οργανώσεις να χρηματοδοτούν γερμανικά τζαμιά και να απελαύνουν όποιους ξένους «κηρύττουν το θρησκευτικό μίσος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)