to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 11.06.2013

Διεθνή

Ολική καταστολή: σαρωτική διάλυση και της βραδινής συγκέντρωσης στην Πλατεία Ταξίμ

Από νωρίς το πρωί ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας εκδιώκουν τους διαδηλωτές με χρήση δακρυγόνων, κανονιών νερού, βίας. Τι μεταδίδουν έλληνες ακτιβιστές κατευθείαν από την Κωνσταντινούπολη. Live stream από την πλατεία Ταξίμ.


Σκηνές χάους και βίαιης καταστολής σήμερα το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ, με εκατοντάδες αστυνομικούς να διαλύουν τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πρωινή «εκκαθάριση» από τις αστυνομικές δυνάμεις

Τετάρτη 12/6, 2.00 π.μ.:  Στην Ταξίμ  (όπως φαίνεται και από τη ζωντανή σύνδεση του Russia Today - από όπου και το στιγμιότυπο) η αστυνομία εξακολουθεί να διαλύει κάθε απόπειρα συγκέντρωσης, με άντρες των ειδικών δυνάμεων, αύρες και συνεχή, αδιάκοπη σχεδόν, ρίψη χημικών:

Ταξίμ, 2π.μ., Τρίτη προς Τετάρτη 12/6 - αστυνομικοί και «αύρα» διαλύουν μικρή συγκέντρωση

http://admin.rt.com/files/news/1f/62/50/00/000_par7583160.jpg

 Ταξίμ, 11/6/2013

Το Russia Today καταγράφει ζωντανά σκηνές στη διεύθυνση http://rt.com/on-air/istanbul-protest-tear-gas/και νωρίτερα (10.30 μ.μ.) κατέγραψε μια πραγματική επέλαση της αστυνομίας σε σκηνές και καταλύματα διαδηλωτών.

Τρομοκρατεί ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης: Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν έως ότου απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από την πλατεία Ταξίμ

20.33: Με πολλά χημικά και αύρες η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ. Κυνηγούν το κόσμο στα γύρω στενά, μικρή ομάδα διαδηλωτών παραμένει γύρω απ'την πλατεία. Κατακλυσμός από δακρυγόνα στους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ

 20:00   Φωτογραφίες από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Κωνσταντινούπολη

19:30: Νεότερες φωτογραφίες από την πλατεία Ταξίμ

19.00: 41 δικηγόροι έχουν συλληφθεί, ενώ σε λίγη ώρα ξεκινά η συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ.  Η Αστυνομία έχει εγκατέλείψει την πλατεία Ταξίμ, κόσμος φτάνει απ'την οδό Ιστικλάλ

Φωτογραφίες από την πλατεία Ταξίμ:

17:46 Εκατοντάδες τραυματίες κατά τις συγκρούσεις στο Harbiye μεταφέρονται στο ιατρείο του Πάρκου Γκεζί. Η αστυνομία περικυκλώνει την πλατεία Ταξίμ, ο κόσμος αποδοκιμάζει. Λέγεται πως υπάρχει νεκρός από κάψουλα δακρυγόνου.

17.30:  Μπουλντόζες ανοίγουν τα οδοφράγματα και συνεργεία καλύπτουν τα συνθήματα στους δρόμους. Πριν λίγο η αστυνομία εμπόδισε 73 δικηγόρους. Στις 19.00 η διαδήλωση

Νεότερα, ως τις 16.35 μ.μ.: Νέα συγκέντρωση καλούν για τις 7 το απόγευμα οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, ενώ μιλούν για «προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης από τον Ερντογάν με τις εξαγγελίες περί διαλόγου».  Το πρωί, επίσης, η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 50 δικηγόρων αλληλέγγυων με τους διαδηλωτές στην Ταξίμ.

Δείτε και εδώ εικόνα τώρα απο το reuters http://reuters.livestation.com/demo

Nεότερα, ως τις 2.30 μ.μ.: Μετά την πρωινή εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τώρα βρίσκονται σε μια άκρη του πάρκου Γκεζί, άγνωστο αν θα επέμβουν. 

Ο χθες «διαλλακτικός» Ερντογάν, που χθες ανακοίνωσε ότι θα συναντούσε τους διαδηλωτές του πάρκου και σήμερα διέταξε την αστυνομία να εισβάλλει στην Ταξίμ δήλωσε μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του:  «Τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουμε; Να γονατίσουμε μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους ζητήσουμε να μετακινήσουν τα πανό; Πως θα μετακινούνταν αυτά τα παράνομα κουρέλια από τα δημόσια κτήρια;». Θυμίζουμε πως ο τούρκος πρωθυπουργός έχει καλέσει σε αντιδιαδηλώσεις τους υποστηρικτές του το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κρίσιμο θεωρείται το τι θα συμβεί το απόγευμα, και αν θα ξεκινήσει νέα συγκέντρωση στην Ταξίμ κατά τις 6 το απόγευμα.

Βίντεο που μας έφτασε πριν από λίγο (11.30 π.μ.), με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και τη «συνδρομή» αυρών στην εκδίωξη των διαδηλωτών

2ο βίντεο, με την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα προς πάσα κατεύθυνση

Ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Πόλη, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5, αναφέρεται σε 2 με 3.000 κόσμου που παραμένουν στην Πλατεία, κυρίως αντιεξουσιαστές και αριστερούς, με την αστυνομία να έχει ολοκληρώσει σχεδόν την «εκκαθάριση» της πλατείας και να ετοιμάζεται να εκδιώξει όσους εχουν παραμείνει, αφήνοντας στην ουσία μόνο το πάρκο Γκεζί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εδώ συνέβαινε κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, και δεν περίμεναν τέτοια επίθεση της αστυνομίας, που ήταν παντελώς απρόκλητη». Εκτιμάται μάλιστα πως το απόγευμα θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Ταξίμ ως αντίδραση στην πρωινή επέμβαση. Ακούστε ολόκληρη την ανταπόκριση

http://left.gr/sites/left.gr/files/taksim-11jun13%20%285%29.JPG

Φωτογραφία από την πλ. Ταξίμ, έφτασε στο left.gr στις 10.10 το πρωί

Σύμφωνα με όσα είπε στο ΚΟΚΚΙΝΟ, νωρίτερα, ο Ηλίας  Χρονόπουλος, γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, επιχειρείται  ανακατάληψη της πλατείας, με απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και αποκαθήλωση σημαιών που καλύπτουν αγάλματα του Ατατούρκ. Οδομαχίες με αύρες και δακρυγόνα στα στενά πέριξ της πλατείας, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση  εκπροσώπων των διαδηλωτών με τον Ταγίπ Ερντογάν που έχει οριστεί για αύριο.

Ακούστε το ηχητικό

 Επίθεση με δακρυγόνα σε ανθρώπινη αλυσίδα (φωτ. από το Twitter)

Τι εχει συμβεί από το πρωί

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, τα οποία είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

http://left.gr/sites/left.gr/files/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%203.JPG

Φωτ. από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων το πρωί της Τρίτης 11/6

Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανώ που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.


"Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο", έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: "Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ".

Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μαρτυρία από Ταξίμ σήμερα το πρωί: ο Ηλ. Χρονόπουλος μιλά στο Κόκκινο 105,5 (+ φωτορεπορτάζ)

Διαβάστε σχετικά: Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία Ταξίμ - Live Streaming

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)