to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εντυπωσιακή η μερική έκλειψη ηλίου της Παρασκευής - Ολοκληρώθηκε στις 12.49

Τη μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη των τελευταίων 16 ετών βιώσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και ένα πέπλο σκιάς κάλυψε τη Γη, κάνοντας πολλές περιοχές της Ευρώπης να βυθιστούν στο σκοτάδι


Το hashtag στο Twitter: #SolarEclipse όπου βεβαίως και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως.

 

Η παρατήρηση της Μερικής Έκλειψης Ηλίου πραγματοποιήθηκε με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 10:39πμ και ολοκληρώθηκε στις 12:49μμ.

Η ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα του Αστεροσκοπείου:

 

Η έκλειψη θα καλύψει περίπου το 84% της επιφάνειας του Ήλιου, επάνω από την αγγλική πρωτεύουσα, ενώ στη Γλασκώβη, το Άμπερντην και το Εδιμβούργο το ποσοστό θα πλησιάσει το 94%.

11.46 Zωντανή κάλυψη από το BBC: http://www.bbc.com/news/live/uk-31906556 (στην καρτέλα LiveCoverage) - απ' όπου και η εικόνα:

11.36: Στο 98% η έκλειψη ηλίου στο Νησί Lewis, στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Σκωτίας. 

11.30 Φωτογραφία από το Μόναχο:

Eclipse

10.50: Το Αστεροσκοπείο παρατηρεί πως Λόγω νέφωσης στην περιοχή της Πεντέλης δεν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη παρατήρηση της Έκλειψης από το ηλιακό τηλεσκόπιο. Το μαύρο πλαίσιο οφείλεται στην παρουσία νεφών. Η μετάδοση συνεχίζεται.

Αρχείο με πληροφορίες σχετικά με τις εκλείψεις βρίσκεται εδώ.

Πληροφορίες για την έκλειψη:

Μερική εκδήλωση του φυσικού φαινομένου θα γίνει αισθητή σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία και θα διαρκέσει περίπου για 90 λεπτά.

SE2015Mar20T.gif

Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε την έκλειψη Ηλίου της Παρασκευής

Αν δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, καλύτερα να μην κοιτάξετε απευθείας την έκλειψη Ηλίου που θα γίνει ορατή στην Ελλάδα το πρωί της Παρασκευής.

Εναλλακτικά, επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου θα λειτουργούν ειδικά τηλεσκόπια και θα διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.

Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Στον εξωτερικό χώρο του αστεροσκοπείου Πεντέλης θα λειτουργεί ηλιακό φορητό τηλεσκόπιο, συνδεδεμένο με κάμερα που θα μεταδίδει την έκλειψη ζωντανά στο Διαδίκτυο.

Το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, το οποίο ήταν στην εποχή του το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, θα είναι επίσης ανοιχτό  για την παρατήρηση της έκλειψης στο κτήριο του Aστεροσκοπείου,

Ακόμα,  ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) θα είναι διαθέσιμοι για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Τέσσερα επιπλέον φορητά τηλεσκόπια, εξοπλισμένα με ειδικά ηλιακά φίλτρα, θα είναι διαθέσιμα στον ίδιο χώρο υποστηριζόμενα από ερασιτέχνες αστρονόμους.

Θησείο – Λόφος Πνύκας

Για την παρατήρηση της έκλειψης, τρία φορητά τηλεσκόπια, τα οποία θα χειρίζονται ερασιτέχνες αστρονόμοι, θα βρίσκονται έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. 

Το προσωπικό του Αστεροσκοπείου θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού και θα προσφέρει γυαλιά με ειδικά φίλτρα για την παρατήρηση του φαινομένου. 

Πού και πότε θα είναι ορατή η έκλειψη

Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου θα είναι ολική, στην περιοχή της Ελλάδας όμως θα γίνει ορατή ως μερική, με τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται από τη σιλουέτα της Σελήνης κατά περίπου το ένα τρίτο.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10.40, θα φτάσει την κορύφωσή του περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη), και θα λήξει γύρω στις 12.50.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας.

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη. 

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)