to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:26 | 17.03.2013

Διεθνή

Όλι Ρεν: «Ναι στο κούρεμα μόνο στους μεγαλοκαταθέτες»

Οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δε θα αντιτίθεντο σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.


Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες ότι «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».

Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών που λένε ότι μία τέτοια αναθεωρημένη συμφωνία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, μελετάται στη Λευκωσία με τις ευλογίες της Κομισιόν.

Αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως στην ίδια εφημερίδα ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου με τη στήριξη της Κομισιόν αντιτάχθηκε στο κρίσιμο Eurogroup στην επιβολή φόρου άνω του 10% στους μεγαλοκαταθέτες, «από φόβο περαιτέρω αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ευρωπαϊκές χώρες πρότειναν κάποια στιγμή την επιβάρυνση μόνο των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ.

Κορυφαίος Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν αδύνατο να μην επιβληθεί ζημιά και στους καταθέτες που βρίσκονται κάτω από το όριο. Από τη στιγμή που το 35% των καταθετών υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, η επιβάρυνση των υπολοίπων θα ήταν τόσο μεγάλη ώστε δε θα εκλαμβανόταν ως φόρος, ανέφερε η ίδια πηγή, προβλέποντας ανάλογη ζημιά για καταθέτες σε Ισπανία και Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)