to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:37 | 12.02.2015

Οικονομία

Χωρίς συμφωνία και κοινό ανακοινωθέν έληξε το Eurogroup (ενημέρωση)

Χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα - Όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή» - «Δεν υπήρξε από την αρχή θέμα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο συγκεκριμένο Eurogroup» ξεκαθάρισε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη λήξη της συνεδρίασης και συμπλήρωσε ότι τέθηκε το θέμα της παράτασης του παρόντος προγράμματος, αλλά δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα για παράτασή του καθώς «εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε τη λογική αυτού του προγράμματος»


Οι σχετικές εξελίξεις την Πέμπτη 12/2:

Αναλυτικά οι εξελίξεις της Τετάρτης:

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρώζώνης στις Βρυξέλλες με θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μαραθώνια συνεδρίαση, η συνάντηση ήταν «κρίσιμη και εποικοδομητική» και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του μήνα. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο παράτασης, όμως δεν καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα. Χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εμπειρογνώμωνες να αρχίσουν να εργάζονται», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. 

«Παρά την καλή θέληση και τις προσπάθειες, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί.  Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων ενώ δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου, δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας» τόνισε ο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια."Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός", είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι. Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

View image on Twitter

Συνεχής ενημέρωση:

00:15 Στη διαδικασία συγγραφής του τρίτου προσχεδίου βρίσκονται τα μέλη του Eurogroup καθώς όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΡΙΤ η ελληνική αντιπροσωπεία δέχεται πιέσεις να υπάρχει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, περί «παράτασης του προγράμματος» κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά. Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχεται την παράταση του μνημονίου

00:01 Η κυβέρνηση δεν δέχεται παράταση του Μνημονίου - Δεν υπήρξε συμφωνία με τους εταίρους

23:40 Σε καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

23:30 Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που ετοιμάζουν η ελληνική αντιπροσωπεία και το Eurogroup στο οποίο θα εκφράζεται η ελπίδα για μια συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα στην νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών,  Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «πολύ εποικοδομητική» την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Επίσης έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε εμπειρογνώμονες από το Euro Working Group και την Ελληνική κυβέρνηση θα αναλύσουν από κοινού τις διαφορές και τις αποκλείσεις ανάμεσα στο ισχύον πρόγραμμα και το σχέδιο Βαρουφάκη. Για το λόγο αυτό οι αναλυτές του Euro Working Group θα αναχωρήσουν αμέσως για την Αθήνα. Το συμπέρασμα της ανάλυσης θα παρουσιαστεί στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κοινό ανακοινωθέν θα εκφράζονται ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.  Όπως γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Arne Delfs ο "κ. Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάτι συγκεκριμένο, τώρα οι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στην Αθήνα". 

23:05 Κοσμοσυρροή από δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου:

View image on Twitter

22:55 Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Καθαρογράφεται το κοινό ανακοινωθέν. Αναμένονται δηλώσεις. Ο Bruno Waterfield της Telegraph μεταδίδει ότι οι Ευρωπαίοι θα πάρουν το σχέδιο που παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης απόψε, θα το συγκρίνουν με το υφιστάμενο πρόγραμμα και μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα γνωρίζουν το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί.

22:30 Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής: Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα στις Βρυξέλλες

21:55 Συνεχίζεται εδώ και τρεις ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup. Σε λίγο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αρχική διαδικασία και να γίνουν δηλώσεις. 

(ανάμεσα στους ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας και Ισπανίας κάθεται ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο της συνεδρίασης)

21:20 Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η συνάντηση. Όπως αναφέρουν ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ, δεν αναμένεται να είναι μαραθώνια

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

20:50 Τεχνικά αδύνατο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup και επισήμανε ότι αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα.

Τόνισε δε ότι όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. "Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι ισχύει επίσης η αρχή της ελεύθερης βούλησης: "Κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει ένα πρόγραμμα βοήθειας", ανέφερε. 

Το ζητούμενο πάντως κατά την σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε ο κ. Γιέγκερ, είναι να ενημερωθούν οι εταίροι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα - γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».

20:07 Γ. Σακελλαρίδης: Η Ελλάδα δε διαπραγματεύεται μόνη της, έχει στο πλευρό της εκατομμύρια πολίτες

20:05 Φωτογραφίες λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup:

Varoufakis takes his seat during the meeting of eurogroup finance ministers.

Greek finance minister Yanis Varoufakis and IMF managing director Christine Lagarde at the emergency eurogroup finance ministers meeting.

Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) looks at Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) during an extraordinary euro zone Finance Ministers meeting to discuss Athens’ plans to reverse austerity measures agreed as part of its bailout, in Brussels February 11, 2015.

20:00 Δεν έχει ζητηθεί συνάντηση Τσίπρα με τη Μέρκελ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

19:38 «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο κ.Βαρουφάκης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο Σόιμπλε. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί. Η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα» είπε. Ο Γερμανός υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία  απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα».

19:25 Με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που ξεκίνησε τις εργασίες του . Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης

Πριν λίγο τελείωσε η συνάντηση των τριών προαναφερομένων με τους  Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Βίζερ και την Κρ.  Λαγκάρντ , συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα (διαβάστε παρακάτω τη σχετική δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ). 

19:12 Σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή αλλά και από πλευράς της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζήτησε ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup. Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

19:10 Είχα μια καλή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως μεταδίδει το Reuters η επικεφαλής του ΔΝΤ (παρακάτω η δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου). σημείωσε ότι «είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί για τα θέματα που τους αφορούν». «Πρέπει να τους ακούσουμε. Αρχίζουμε να δουλεύουμε μαζί και είναι μια διαδικασία που τώρα αρχίζει και θα κρατήσει κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

19:00 «Χρήσιμη» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση γνωριμίας με μια καλή ανταλλαγή απόψεων».

18:50 Σύμφωνα με το Reuters, ο Γ. Βαρουφάκης απέκλεισε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ο Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα γίνουν επικοιδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

18:40 Δηλώσεων συνέχεια: Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είανι την επόμενη εβδομάδα - ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Πρώτα θα δούμε τις προτάσεις της Ελλάδας, μετά θα αποφασίσουμε

18:25 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ. Σε λίγο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κατά την άφιξή του στο Eurogroup. Πριν λίγο και η δήλωση Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει, αλλά θα ήθελα να ακούσω τι θα κάνουν εκτός προγράμματος

18:10 Σε εξέλιξη από τις 17:30 η συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη, παρουσία του Πόλ Τόμσεν. «Θέλουμε μια καλή συζήτηση σήμερα. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση« δήλωσε πριν από λίγο ο Π. Μοσκοβισί.

18:00 «Θα καλωσορίσουμε τον ελληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και στη συνέχεια θα δούμε σε πια βάση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» σημείωσε. «Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε, τονίζοντας «ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα και αυτή είναι η αφετηρία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα για την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup σημειώνοντας ότι «θα κινηθούμε βήμα-βήμα ξεκινώντας από σήμερα».

 
Eurogroup president Jeroen Dijsselbloem arrives for an extraordinary eurozone finance ministers meeting in Brussels
 
 

17:10 Γ. Βαρουφάκης στο Stern: Αναπόφευκτο το κούρεμα του χρέους, όταν αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί 

16:40 Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ 

16:15 Συνάντηση γνωριμίας με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να έχει πριν από την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συνάντηση θα μετέχει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη (πηγή: in.gr).

16:10 Οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπάρχουσες συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της, δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, όπου η πλειονότητα των βουλευτών τάχθηκε κατά νέας στήριξης στην Ελλάδα, σημείωσε πως «μια συμφωνία είναι μία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος, μπορούν να υπάρξουν άλλα μέτρα σε αντικαστάσταση άλλων μέτρων». Σημείωσε ακόμη πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

 

14:00  Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Αν και η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών είναι αύριο, Πέμπτη, ο  πρωθυπουργός μεταβαίνει μια ημέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθήσει επί βελγικού εδάφους τα τεκταινόμενα στο έκτακτο Eurogroup.

Μαζί του και ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο στις σημερινές διαπραγματεύσεις και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό και στην αυριανή Σύνοδο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συνοδεύεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη από τη Δευτέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται από τον άτυπο σύμβουλό του, αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη. (πληροφορίες και από In.gr)

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)