to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 09.12.2022

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Υπεκφυγή στις απαντήσεις, αποφυγή καθήκοντος και διαφυγή από τη Βουλή, το τρίπτυχο ενός επικίνδυνου πρωθυπουργού

«Όταν λέγεται ότι παρακολουθείται ο αρχηγός του Στρατεύματος από την ΕΥΠ, αυτό σημαίνει ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να δει αυτά τα αρχεία τα οποία τηρούνται στην υπηρεσία και ο μόνος που μπορεί να πει «ναι» ή «όχι» είναι ο πρωθυπουργός της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Action24


Σχολιάζοντας την παρουσία του K. Μητσοτάκη στη Βουλή χθες Πέμπτη, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε:

Καθήκον του Πρωθυπουργού, εκτών των άλλων, είναι να υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εδώ και 5 εβδομάδες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταθέτει ερωτήσεις στα οποία οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και από σεβασμό στο κοινοβούλιο στην αντιπολίτευση και στον ελληνικό λαό. Από τον Αύγουστο εκτυλίσσεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Οφείλει λοιπόν εξηγήσεις και όχι υπεκφυγές.

Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΥΠ. Τοποθέτησε στη θέση του αρχηγού τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα παραβιάζοντας αρχικά τη νομοθεσία και κατόπιν με την αποκάλυψη του γεγονότος, αλλάζοντάς το νόμο.  

Όταν λέγεται ότι παρακολουθείται ο αρχηγός του Στρατεύματος από την ΕΥΠ, αυτό σημαίνει ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να δει αυτά τα αρχεία τα οποία τηρούνται στην υπηρεσία και ο μόνος που μπορεί να πει «ναι» ή «όχι» είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.

Έχουν προηγηθεί αποκαλύψεις από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ευρεία γκάμα Μέσων Ενημέρωσης και προσώπων εγχώριων -Νέα, το Βήμα, Καθημερινή, Τέλλογλου, Βαξεβάνης, Εφ.ΣΥΝ με πρόσφατο το δημοσίευμά της για τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκε το Predator από το ελληνικό δημόσιο- αλλά και ξένων όπως το δημοσίευμα της 8.12. των New York Times. Όποιος λοιπόν αμφισβητεί όλα αυτά προβαίνει σε μηνύσεις και δεν είδαμε ούτε μία από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Τουναντίον  και ο κ. Σπίρτζης και εγώ και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης έχουμε πάει στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά γιατί δεν πήγε κανείς;

Σε κάθε περίπτωση αυτός ο οποίος οφείλει να απαντήσει, καθώς τα αδιάσειστα στοιχεία βρίσκονται στην ΕΥΠ, είναι μόνον ο κ. Μητσοτάκης. Η ερευνητική έγκριτη δημοσιογραφία προφανώς διαθέτει στοιχεία. Και αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν απαντά ο κ. Μητσοτάκης καθαρά για να μη βρεθεί ψεύτης. Θα μπορούσε σήμερα (σ.σ. στις 8.8.12) να πει στη Βουλή ότι ουδέποτε παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ ο κ. Φλώρος ή ο υπ. Εξωτερικών ή ο κ. Χατζηδάκης κ.λ.π. Γιατί δεν το έκανε; Οι σχολιασμοί του κ. Μητσοτάκη περί αθλιότητας κ.λπ. αφενός αρμόζουν σε σχολιαστή γεγονότων και όχι σε Πρωθυπουργό και αφετέρου δεν αποτελούν απάντηση ευθεία αλλά υπεκφυγή. 

Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αφού διερευνήσει το θέμα και στην ΕΥΠ. Διότι ουδείς ανέλεγκτος σε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είτε θεσμός είτε πρόσωπο, παρά τις δηλώσεις της εισαγγελέως κ. Βλάχου. Και βεβαίως ουδείς ανέλεγκτος  από τη Δικαιοσύνη. 

Ειρωνεία της τύχης: ο κ. Μητσοτάκης έκανε πραγματικότητα τον «εφιάλτη» του κ. Σαμαρά

Καλούμενη να σχολιάσει την πρόσφατη ομιλία του Α. Σαμαρά η Όλγα Γεροβασίλη είπε τα ακόλουθα: Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να πει το δικό του αφήγημα και για τα εθνικά ζητήματα κτλ, δικαίωμά του, πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και οι βολές και από τη πλευρά του κ. Σαμαρά και από του κ. Καραμανλή ήταν σαφέστατες όσον αφορά το ζήτημα των υποκλοπών. Σαφής τοποθέτηση.

Αυτό που ξέχασε ο κ. Σαμαράς να πει χθες είναι το εξής: το 2015, το είπα και στην ομιλία μου στη βουλή, είχε πει απειλητικά στον κ. Τσίπρα «κ. Τσίπρα μην τολμήσετε να πάρετε υπό την εποπτεία σας την ΕΥΠ, δεν θα κάνετε εσείς τη χώρα Βόρεια Κορέα». Ποιος αλήθεια την έκανε Β. Κορέα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει καμία αναφορά στη Νέα Δημοκρατία

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορές σε κάποιον από τους Καραμανλή Σαμαρά η Ό. Γεροβασίλη απάντησε κάθετα: Ουδεμία αναφορά έχουμε  στη Νέα Δημοκρατία. Μας χωρίζει ιδεολογικό χάσμα. Είναι γνωστό από τις συνεδριακές μας αποφάσεις ότι ο χώρος τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε και εκεί που απευθυνόμαστε είναι από το δημοκρατικό Κέντρο μέχρι την Αριστερά. Μέσα σε αυτό υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι σήμερα στη ΝΔ, ψήφισαν ή ψηφίζουν ΝΔ που όμως θεωρούμε όπως και οι ίδιοι ότι ανήκουν στο δημοκρατικό κέντρο.

Η εποχή μας δεν έχει ανάγκη από σερίφηδες με «λυμένα τα χέρια»- Η ΕΛΑΣ οφείλει να εξελίσσεται να στέκεται δίπλα στον πολίτη και να επιχειρεί βάσει κανόνων

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει σαφή κανονισμό λειτουργίας και ακολουθεί και το νομικό σύστημα της χώρας Δηλαδή το πότε κάνεις καταδίωξη, πότε κάνεις σύλληψη, πότε κάνεις προσαγωγή, το μέτρο της βίας για την αναλογικότητα του τρόπου επιχείρησης των αστυνομικών. Αυτά, λοιπόν, όλα συνιστούν κομμάτι της εκπαίδευσης των αστυνομικών που με πανελλήνιες έμπαιναν στη σχολή και είχαν διετή και τριετή εκπαίδευση για να μπορούν ακριβώς να ανταποκριθούν σε μια σύγχρονη αστυνομία και στις ανάγκες της εποχής.

Η εποχή μας δεν έχει ανάγκη από σερίφηδες, το αντίθετο. Το έγκλημα προχωράει, εξελίσσεται και η ΕΛΑΣ οφείλει να εξελίσσεται και η ίδια.

Σας θυμίζω την περίφημη φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε από τη κυβέρνηση αντιπολιτευτικά και προς εμάς ότι «δέσαμε τα χέρια της ΕΛΑΣ». Δεν είχαμε δέσει τα χέρια της ΕΛΑΣ, ποτέ δεν εμποδίστηκε να δράσει και να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα, το έγκλημα κτλ. Το αντίθετο. Και μετά τους «λύθηκαν» τα χέρια.

Σήμερα τα πολλαπλά συμβάντα ενίοτε και θανάσιμα και εμπρηστικά κοινωνικής αναταραχής είναι αποτέλεσμα του εξής συνδυασμού: αφενός μίας πρόχειρης και ρουσφετολογικής επάνδρωσης των σωμάτων από ανεκπαίδευτους που τους πετούν στο δρόμο ένοπλους και βεβαίως του αισθήματος της ατιμωρησίας το οποίο τους περνά συνειδητά η πολιτική ηγεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ανάληψη της εξουσίας καταργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία και κάθε αναποτελεσματικό σχήμα ανεκπαίδευτων -Ενισχύει και στηρίζει τις υπάρχουσες οργανωμένες δομές της ΕΛΑΣ 

Η πανεπιστημιακή αστυνομία Θα καταργηθεί. Το ίδιο και η ομάδα ΔΕΛΤΑ και όλα αυτά τα σχήματα με τους Πάνθηρες κτλ. Υπάρχουν οργανωμένες δομές στην ΕΛΑΣ με ειδικές εκπαιδεύσεις αναλόγως του αντικειμένου. Έχουμε αντιτρομοκρατική, ΕΚΑΜ, έχουμε ειδικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν ειδική εκπαίδευση για να ανταποκρίνονται. Αυτές οι ειδικές υπηρεσίες έχουν ανταποκριθεί άριστα χωρίς ποτέ να έχουν δημιουργήσει θέματα με τους κανόνες με τους οποίους εργάζονται.

Εμπρηστική και αναποτελεσματική η στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει. Υπάρχει πραγματικά ένταση στην κοινότητα των Ρομά. Από τους συγγενείς τους φίλους του θανάσιμα χτυπημένου παιδιού. Έχει προηγηθεί η δολοφονία Σαμπάνη. Υπάρχουν λοιπόν λόγοι για να είναι εκρηκτικό το κλίμα. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι βγήκε χτες ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος  τι όφειλε να πει ως υπ. Προ. Πο.; Αφενός μεν να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του παιδιού χαροπαλεύει και αφετέρου να δηλώσει ότι θα δράσει με κάθε τρόπο ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Αντί για αυτό, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση! Τορπιλίζεται το κλίμα από την στάση της κυβέρνησης και δεν είναι η πρώτη φορά. Σας θυμίζω ότι στην  προηγούμενη δολοφονία, του Σαμπάνη, ο Υπουργός τι έκανε; Δεν πήγε να συμπαρασταθεί στην οικογένεια, πήγε να συμπαρασταθεί στους αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν. Και ξέρουμε όλοι την ιστορία παρακάτω.

Η ΕΛΑΣ διαθέτει διαπραγματευτές, ψυχολόγους για να σταθούν στην οικογένεια, έχει τον τρόπο να το διαχειριστεί. Υπάρχει ο κατασταλτικός ρόλος της αστυνομίας προφανώς όμως δεν είναι τα πάντα καταστολή. Το παιδί δεν έπεσε και χτύπησε στον τοίχο που ήταν η πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας! Αυτό πάλι γιατί συνέβη;

Η ΕΛΑΣ χρειάζεται την αυτοκάθαρση και όχι τη συγκάλυψη ως κακώς εννοούμενη συναδελφικότητα

Αν ο αστυνομικός έχει πυροβολήσει άοπλο ανήλικο που δεν πλήρωσε 20 ευρώ -που ως φαίνεται  τον πυροβόλησε από πίσω- προφανώς και να τιμωρηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και να αποταχθεί και από το Σώμα! Επιπροσθέτως η πολιτική ηγεσία, το τονίζω, οφείλει να μην ευνοεί το κλίμα της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης ως κακώς εννοούμενης συναδελφικότητας. Η ΕΛΑΣ χρειάζεται να αυτοκαθάρεται και το θέλουν και οι Έλληνες αστυνομικοί αυτό. Οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι και αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά τους μαζί με κάποιον ανίδεο. Κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Το θέμα αντί να το λύνουμε το μεγεθύνουμε. Γιατί είναι ανύπαρκτη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε αυτά που βλέπουμε;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)