to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 30.03.2017

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Ξεκινά η χαρτογράφηση των συμβασιούχων

Τη χαρτογράφηση των συμβασιούχων ώστε να υπάρξει «μόνιμη οριστική λύση», ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη.


Στη χαρτογράφηση των συμβασιούχων προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όπως ενημέρωσε, νωρίτερα σήμερα τη Βουλή, η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο διάλογος για την οριστική επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Προσπαθούμε να κάνουμε μία χαρτογράφηση μέσα στον χρόνο, τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε τελικά να μπορέσουμε με έναν τρόπο που να συνομολογήσουμε κάποια στιγμή, να δώσουμε μία οριστική λύση», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα χρειαστεί να το συζητήσουμε αργότερα, να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία μόνιμη, οριστική λύση στο ζήτημα των πάγιων και διαρκών αναγκών που επιλύονται πάντα προσωρινά και με συμβάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης: «Αυτός είναι ο στόχος μας, λοιπόν, και η πρόθεσή μας. Να το λύσουμε οριστικά, φυσικά σεβόμενοι απολύτως το Σύνταγμα και την ενωσιακή νομοθεσία απολύτως. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και βεβαίως εδώ θα χρειαστούμε εποικοδομητικές προτάσεις και από έγκριτους νομικούς για να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα των συμβασιούχων». 

Η υπουργός είχε κληθεί στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016. «Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή, με αρχή το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθαριότητας, να φύγει από τις συμβάσεις με τις εταιρείες και να κάνει ατομικές προσλήψεις», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η τροπολογία που φέρατε και που έγινε αναπαραγωγή της για όλο το Δημόσιο, έγινε πριν από εσάς κυρία Γεροβασίλη, εσείς τα πληρώνετε αυτά, αλλά τώρα πρέπει να δώσετε λύσεις». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη λογική ατομικών συμβάσεων έργου και στη συνέχεια προσέφυγαν κάποιοι στο ΣτΕ και αιτιώνται τη συγκεκριμένη ρύθμιση ότι παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, και η επιτροπή αναστολών λέει ότι παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες, και δεν αναστέλλει μεν την ισχύ των συμβάσεων, αλλά προειδοποιεί την κυβέρνηση να τις αλλάξει. 

Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις αναφορές της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ζήτημα των συμβασιούχων, αναφέρθηκε και στην περίοδο που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. «Σας λέω για τις συμβάσεις έργου στο Δημόσιο και μου απαντάτε για το ζήτημα των συμβασιούχων», επισήμανε για να προσθέσει: «Είστε μία κυβέρνηση που παραβιάζει το Σύνταγμα εκ συστήματος. Κάθε μέρα και μία απόφαση βγαίνει, όπου οι νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί. Ο κατάλογος είναι μακρύς». 

Ειδικότερα, ως προς την εφαρμογή του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο από το αντιμετωπίσει το επείγον και έκτακτο με έναν τρόπο που είναι προσωρινός. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να είναι μόνιμος. Ταυτόχρονα, ξέρετε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι τέτοια, ώστε να μας επιτρέπουν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, άμεσα, με μόνιμες προσλήψεις», σημείωσε η υπουργός και επανέλαβε ότι ένα μεγάλο μέρος της καθαριότητας συνιστά μία πάγια και διαρκή ανάγκη.

 

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάναμε κάτι άλλο, παρά με μία προκήρυξη ενός διαγωνισμού που συμμετέχει και η ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ, με μοριοδοτήσεις, κ.λπ., να αντιμετωπίσουμε με συμβάσεις, μέσω αυτού του διαγωνισμού, το ζήτημα. Αυτό έκανε το υπουργείο Υγείας στην τελευταία νομοθετική του ρύθμιση, με διαφανή διαδικασία, να αντιμετωπίσει πάλι για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή προσωρινώς, το ζήτημα της καθαριότητας», υποστήριξε ο κ. Γεροβασίλη, για να τονίσει: «Επί μια 20ετία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέγραφαν μηνιαίες ατομικές συμβάσεις έργου, τετράωρης απασχόλησης, για να εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Μάλιστα, είπε στον κ. Λοβέρδο ότι το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 4009/2012 νομιμοποίησε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι καθιερώνοντας τις συμβάσεις με ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, και το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών αυξήθηκε, και δημιουργήθηκε καθεστώς εκμετάλλευσης εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναλυτικά η εισήγηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της τροπολογίας 1003/12 29.3.2017:

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησής μας να ανασυγκροτήσει τη δημόσια διοίκηση, έχουμε αναλάβει μια εξαιρετικά σημαντική δέσμευση. Να διαμορφώσουμε ένα διαφανές, αξιοκρατικό και λειτουργικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Ένα σύστημα επιλογής προϊσταμένων με σαφή και προδιαγεγραμμένα κριτήρια επιλογής, με στόχο την ανάδειξη των καταλληλότερων να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ευρισκόμενοι ήδη στην τελική ευθεία για την έκδοση των σχετικών προκηρύξεων για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών, προβαίνουμε σήμερα σε ορισμένες τελικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις με στόχο: την επιτάχυνση της διαδικασίας, την αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλογής, αλλά και τη διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων που μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που εισάγουμε σήμερα προς ψήφιση διευρύνουν τις δυνατότητες για μοριοδότηση της επιμόρφωσης υπαλλήλων από πιστοποιημένους φορείς. Ταυτόχρονα, εξορθολογίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η μοριοδότηση άσκησης καθηκόντων ευθύνης κατά την επιλογή προϊσταμένων. Ξεκαθαρίζεται πλέον ότι απαιτείται πραγματική άσκηση καθηκόντων ευθύνης στις θέσεις προς πλήρωση και όχι η κατά πλάσμα δικαίου εξομοιούμενη προς αυτή.

Περαιτέρω, προβαίνουμε σε μια σημαντική παρέμβαση για την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους: Σε περίπτωση κένωσης θέσης προϊσταμένου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας δεν προκηρύσσεται εκ νέου η θέση, αλλά σε αυτήν τοποθετείται για το υπόλοιπο της θητείας ο επόμενος στον οικείο πίνακα κατάταξης, εφόσον δεν έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση ευθύνης του ίδιου επιπέδου.

Επιπλέον, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας, αποκλειστικά για την έκδοση της πρώτης προκήρυξης θέσεων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων κατ’ εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε με τον ν. 4369/2016, ορίζεται ότι η εξέταση των αιτήσεων αναγνώρισης προϋπηρεσίας των υποψηφίων που εκκρεμούν κατά την έκδοση της εν λόγω προκήρυξης θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας στην προκήρυξη, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία της επιλογής προϊσταμένων.

Όπως ήδη ανέφερα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για μια ριζική ανανέωση του δημοσίου τομέα. Σε αντίθεση με τα βραχύβια συστήματα επιλογής προϊσταμένων των προηγουμένων κυβερνήσεων, τα οποία άλλωστε απέτυχαν και έμειναν ανεφάρμοστα, δική μας πρόθεση είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να πραγματοποιήσουμε κρίσεις και να οικοδομήσουμε διοικητικές υπηρεσίες με αξιοκρατία, διαφάνεια, ισότητα και προπάντων προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)