to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 17.12.2018

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Στα ευνομούμενα κράτη και στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο (βίντεο)

«Δεν καταδικάζουμε βομβιστικές ενέργειες υποκριτικά, όπως πράττουν όσοι επιχειρούν να επωφεληθούν στοχεύοντας όχι στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά σε κάτι άλλο. Όσοι τα εμπλέκουν αυτά σκόπιμα, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στη δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας απόψε στη Βουλή


«Στα ευνομούμενα κράτη, στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο» ανέφερε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για τη βομβιστική επίθεση στον Σκάι.

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη, δεν απειλείται από κανέναν και από τίποτε. Τη θέση μου αυτή διατύπωσα και τις πρωινές ώρες, έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, όπου βρεθήκαμε αμέσως με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας» είπε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας απόψε στη Βουλή, και συνέχισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω εδώ σήμερα ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

«Στα ευνομούμενα κράτη, στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Φυσικά καταδικάζουμε κατηγορηματικά και αταλάντευτα τη συγκεκριμένη επίθεση. Εμείς το κάνουμε καθαρά, το λέμε και το εννοούμε. Επειδή η Αριστερά τους αγώνες της, τους έδωσε πάντα στο φως. Τους έδωσε στο φως με εμπιστοσύνη στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη βούληση των πολιτών, κόντρα στον αποπροσανατολισμό και την αποσταθεροποίηση, κόντρα στον φόβο και στη χρήση του. Γι΄αυτό και η αποστροφή μας για τέτοιες ενέργειες δεν είναι φραστική. Δεν τις καταδικάζουμε υποκριτικά γιατί κάποιοι άλλοι καταδικάζουν αλλά προσπαθούν να επωφεληθούν από το τρομοκρατικό χτύπημα, χρησιμοποιώντας, στοχεύοντας στην πολιτική αντιπαράθεση -στην προκειμένη, όχι ως συστατικό της δημοκρατίας αλλά ως κάτι άλλο. Αυτό το κάτι άλλο στη δημοκρατία δεν υπάρχει και όσοι το υπονοούν, όχι μόνο κάνουν λάθος, αλλά προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στη δημοκρατία. Απευθύνομαι σε όλους, καλώ όλο το δημοκρατικό κόσμο σε αρραγή ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα».

«Όχι στην τυφλή και άκρατη καταστολή»

«Για την άσκηση της πολιτικής μας στα ζητήματα ασφάλειας, δεν προκρίνουμε την τυφλή, άκρατη καταστολή. Δεν οδηγεί πουθενά αλλού, εκτός από τον εκτροχιασμό της τάξης και της ασφάλειας. Δοκιμάστηκαν στη χώρα μας και απέτυχαν. Εργαζόμαστε για μια χώρα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αλλά όλα αυτά επιτυγχάνονται με όρους εμβάθυνσης της δημοκρατίας» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενη στην ΕΛΑΣ, είπε ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να συμβάλει στη διαχείριση της μεγαλύτερης μεταπολεμικά, προσφυγικής -μεταναστευτικής κρίσης που γνώρισε η Ευρώπη, με μειωμένο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα, διότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει το 2014 να καταργήσει 6.700 οργανικές θέσεις από την ΕΛΑΣ ενώ οι πολιτικές των ετών εκείνων την αποψίλωσαν από υλικοτεχνική υποδομή».

Η ΕΛΑΣ όμως συνέβαλε στη θωράκιση των συνόρων της χώρας και ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει την αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα λόγω της κρίσης, είπε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι «παρ' όλα αυτά η αστυνομία ανταποκρίθηκε στον ρόλο της. Βγήκαν στον δρόμο περισσότεροι αστυνομικοί, με το σχέδιο Περσέας, και το πρώτο δίμηνο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Με επικαιροποιημένα σχέδια η ΕΛΑΣ κατάφερε να ελέγξει την παραβατικότητα στην περιοχή Φιλοπάππου, να αποδώσει πάλι στους πολίτες το Πεδίο του 'Αρεως και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας».

Τα Εξάρχεια και το άσυλο

«Όποιος δεν αναγνωρίζει το έργο της ΕΛΑΣ διαπράττει όχι μόνο απρέπεια αλλά και αδικία. Συγχρόνως υπονομεύει την κοινωνική ασφάλεια και ειρήνη» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχει επιλέξει έναν δρόμο με τον οποίο υποθάλπει τα πιο φοβικά ένστικτα της κοινωνίας, ποντάρει στον φόβο, επιχειρεί να στήσει σκηνικό ανασφάλειας» και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επικέντρωσε το θέμα στην ασφάλεια των Εξαρχείων προβαίνοντας «στη μεγαλειώδη προσομοίωση με τη Συρία».

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στον ισχυρισμό της ΝΔ ότι τα πανεπιστήμια έχουν γίνει κέντρα ανομίας. «Προβλήματα υπήρχαν και επί των ημερών σας. Υπάρχουν και τώρα» είπε και πρόσθεσε στόχος της ΝΔ είναι να ενοχοποιήσει το άσυλο, επειδή δήθεν δεν μπορεί να παρέμβει η αστυνομία. Θύμισε στο σημείο αυτό ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπειτα από μεθοδική έρευνα τριών μηνών εξαρθρώθηκε ένα πολύ μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο ναρκωτικών στην περιοχή, με δράση της αστυνομίας και στον περιβάλλοντα χώρα και μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. «Οι πρυτανικές αρχές ευχαρίστησαν την αστυνομία, ταυτόχρονα βέβαια έλαβαν την ανήκουστη απόφαση να μην γίνουν μαθήματα στο πανεπιστήμιο την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η κ. Γεροβασίλη είπε επίσης ότι και τα χρόνια που είχε καταργηθεί ο νόμος για το άσυλο, με τον νόμο Διαμαντοπούλου, η κατάσταση είχε επιδεινωθεί. «Το πανεπιστήμιο σε όλες τις φάσεις της νεότερης ιστορίας της χώρας, ήταν χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Αυτό ταράζει τον ύπνο κάποιων, διότι δεν θέλουν το δημόσιο πανεπιστήμιο με κύρος και δεν θέλουν πανεπιστημιακό άσυλο, γιατί δεν θέλουν ακαδημαϊκή ελευθερία και κοινωνική ελευθερία. Θέλουν καταστολή και αστυνομοκρατία» είπε και κατήγγειλε ότι η ΝΔ με τη στάση που τηρεί, προσπαθεί να δυσφημίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Φέραμε το καράβι στα ίσα»

Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στον συμβολισμό του προϋπολογισμού του 2019. «Η χώρα βγήκε από τον μνημονιακό νάρθηκα, επανεντάσσεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Με δύο λέξεις μπαίνει στην κανονικότητα και η οικονομία αρχίζει να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Μια παρατεταμένη λιτότητα στην οποία μας οδήγησαν εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ νυν ΚΙΝΑΛ, και σήμερα ο λαός μας επωφελείται από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση, με σύνεση, με μεθοδικότητα και σχέδιο «έφερε στα ίσα το καράβι της ελληνικής οικονομίας».

Η πορεία αυτή, όπως τόνισε, δεν ήταν εύκολη αλλά η κυβέρνηση είχε δίπλα της τον ελληνικό λαό που την εμπιστεύτηκε και που "δεν είχε καμία όρεξη να βρεθεί ξανά στα σαγόνια του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού".

«Κύριε Μητσοτάκη "τα μυστικά του βάλτου σας" βουλιάζουν»

Σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζώντας σε μια ψευδαίσθηση προεκλογικής περιόδου, επένδυσε στην αποτυχία της κυβέρνησης, οι ελπίδες μου όμως διαψεύσθηκαν. «Όταν πήγαν στράφι και οι προσδοκίες της για τις συντάξεις, άρχισε να μαλώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και στη συνέχεια επινόησε την απίθανη ανοησία ότι η περικοπή των συντάξεων ήταν αντάλλαγμα για τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Κύριε Μητσοτάκη "τα μυστικά του βάλτου σας" βουλιάζουν. Δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ή το κάνετε συνειδητά» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)