to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 08.12.2016

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Παλεύουμε να βγει όρθια η κοινωνία από την επιτροπεία των δανειστών

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που παλεύει να βγάλει την κοινωνία όρθια από την επιτροπεία των δανειστών, χωρίς να λέει ότι ευθύνεται ο ελληνικός λαός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Υπάρχουν αναπόφευκτες δυσκολίες αλλά θα αποδείξουμε ότι θα κάνουμε σε 4 χρόνια ότι δεν κατάφεραν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε 40 χρόνια».


Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για θετικά και σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση και τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης αναγνωρίζονται από όλους.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι κινδυνολογεί, ενώ της καταλόγισε «ιδεολογία λιτότητας» και την κάλεσε να πάρει «ξεκάθαρη θέση και να μην θολώνει τα νερά» σε ότι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που πρέπει να λύσει η χώρα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικά και πλεονάσματα.

«Με στοχευμένες παρεμβάσεις δουλεύουμε για να ανατραπούν τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα από τις αποτυχημένες πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, διαβεβαιώνοντας ότι καμία απόλυση δεν θα γίνει στο δημόσιο τομέα και τονίζοντας ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2017 δεν μεταβάλλεται σε σχέση με τον προηγούμενο του 2016.

«Με 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων θα προχωρήσουμε στα αναγκαία έργα για την διοικητική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Τον Μάιο διαψεύσαμε όσους λέγανε ότι δεν θα κλείσει η πρώτη Αξιολόγηση. Τώρα απέχουμε ελάχιστα από το κλείσιμο της 2ης Αξιολόγησης. Παρά τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά εμείς εμμένουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να απαντήσει αν είναι ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης ή εμμονή, η προσπάθειά της για τις συλλογικές συμβάσεις».

Η κ. Γεροβασίλη, υποστήριξε ακόμα ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ποτέ την πολιτική βούληση να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος, αλλά αντίθετα, όπως είπε, ενίσχυαν την γραφειοκρατία και την πολυνομία για πελατειακούς και ρουσφετολογικούς σκοπούς.

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε και στις κατηγορίες περί αύξησης των μετακλητών υπαλλήλων, αντιτείνοντας ότι σήμερα καταγράφονται όλοι οι συνεργάτες, σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα επί κυβέρνησης Σαμαρά, όπου ένας υπουργός είχε 53 και εμφανίζονταν μόλις 8 μετακλητοί υπάλληλοι.

«Προχωρούμε σε μια πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους χωρίς πολιτικό αυταρχισμό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, δεν είναι απλά να βγάλει τη χώρα από τη κρίση αλλά να θέσει και στέρεες βάσεις για την επόμενη μέρα», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολόκληρη η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε κάθε συζήτηση για τον προϋπολογισμό καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις για το τι κράτος θέλουμε, ποια δημόσια διοίκηση θέλουμε.

Η σημερινή αντιπολίτευση έδειξε στην πράξη επί τέσσερις δεκαετίες και τι κράτος ήθελε και ποια δημόσια διοίκηση ήθελε.

Παρά τα μεγάλα λόγια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουν τον δημόσιο τομέα, ώστε να καταστεί αυτός και λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Και αυτό φυσικά δεν το λέμε εμείς, το λέει όλος ο ελληνικός λαός, το λέει κάθε έλληνας πολίτης, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί.

Ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δομούσαν το κράτος με όση γραφειοκρατία και πολυνομία χρειαζόταν, για να ικανοποιούνται πελατειακά και ρουσφετολογικά κριτήρια.

Ήταν αυτές που διαμόρφωσαν έναν δημόσιο τομέα δυσκίνητο, αναποτελεσματικό, αδιαφανή και, φυσικά, με μεγάλο κόστος.

Στα χρόνια των μνημονίων, χρησιμοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις ως πρόσχημα για να απολύσουν υπαλλήλους και να μειώσουν μισθούς και συντάξεις, εκχωρώντας ταυτοχρόνως αρμοδιότητες του κράτους στον ιδιωτικό τομέα.

Έχοντας δώσει δείγματα γραφής, έρχονται σήμερα χωρίς καμία αυτοκριτική και αναμασούν τα περί επιτελικού, μικρού και ευέλικτου κράτους.

Και κάνουν αντιπολίτευση με όλα όσα έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία.

Λένε μικρό κράτος, εννοώντας τους λίγους εκλεκτούς τους. Λένε επιτελικό, εννοώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν τους δημόσιους οργανισμούς. Λένε ευέλικτο, εννοώντας την ευελιξία που επιδείκνυαν στα ρουσφέτια.

Θέλω εδώ να θυμίσω ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο μικρότερος από την αρχή της κρίσης.

Ο αριθμός όλων των απασχολούμενων στο Δημόσιο (τακτικό, έκτακτο προσωπικό και προσωπικό ΝΠΙΔ) το 2009 ήταν 942.625, ενώ σήμερα είναι 655.688, μείωση περίπου κατά 300.000.

Το σύνολο του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου στο τέλος του 2009 σε 692.900 ανερχόταν υπαλλήλους. Σήμερα, βρίσκεται στους 564.000.

Από αυτούς οι 344.000 είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ένστολοι και κληρικοί. Μένουν 220.000.

Και θα ήθελα να μας πει η ΝΔ: πού πρέπει να κόψουμε; Ποιους πρέπει να κόψουμε απ’ αυτούς για να γίνουν πραγματικότητα οι ιδεολογικές της εμμονές;

Έφτασε η ΝΔ να μας κατηγορεί για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή είναι 2.067. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι και πέρυσι, στους μετακλητούς καταγράφονται όλοι οι συνεργάτες, δηλαδή οι επιστημονικοί συνεργάτες όλων των βουλευτών ανεξαρτήτως κόμματος, αυτοί που υπηρετούν στις κοινοβουλευτικές  ομάδες, οι μετακλητοί των δημάρχων και των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από αυτούς τους 2.067, οι 567 είναι επιστημονικοί συνεργάτες όλων των βουλευτών ανεξαρτήτως κόμματος, οι 151 είναι μετακλητοί που υπηρετούν στη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, 631 είναι οι μετακλητοί των δημάρχων και των λοιπών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύνολο των μετακλητών που δεν είναι στην κυβέρνηση: 1.349. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

Τι έκαναν όμως; Έκαναν το κόλπο. Δεν τους κατέγραφαν όλους ως μετακλητούς. Δηλαδή, επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί συνεργάτες δεν καταγράφονταν στους μετακλητούς. Εμείς το κάναμε αυτό, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα.

Αυτό σημαίνει ότι στο γραφείο υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά υπηρετούσαν 53 άτομα, αλλά ως μετακλητοί εμφανίζονταν μόνο 8. Αυτή είναι η διαφορά.

Αυτά είναι για να δοθούν κάποιες απαντήσεις, γιατί δεν είναι χώρος για να λαϊκίζουμε αυτός.

Για εμάς, το κράτος δεν πρέπει να είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Πρέπει να είναι όσο χρειάζεται. Για να είναι κράτος ικανό να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση κρίσιμων κοινωνικών παρεμβάσεων, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η ανάπτυξη με δημοκρατικό σχεδιασμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Και, βεβαίως, με επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αυτά όλα, χωρίς διοικητική ανασυγκρότηση, προφανώς δεν νοούνται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προχωρούμε σε πραγματική μεταρρύθμιση του Δημοσίου, ώστε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας να ενισχύεται από την ύπαρξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού.

Από το περασμένο καλοκαίρι, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, όχι απλώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά να θέσει στέρεες βάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο νόμος για την κινητικότητα, που ψηφίσαμε πρόσφατα, απλοποιεί και εξορθολογίζει το σύστημα των μετακινήσεων στο Δημόσιο, ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το πλούσιο σε εμπειρία και ικανότητες ανθρώπινο δυναμικό του.

Στο νέο σύστημα, επιχειρείται η ανακατανομή του προσωπικού και η κάλυψη των κενών θέσεων βάσει των πραγματικών αναγκών του κάθε φορέα, χωρίς αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, με μία μόνο τελική υπογραφή από τον φορέα υποδοχής.

Οι μετατάξεις να γίνουν ο κανόνες και οι αποσπάσεις η εξαίρεση. Ούτως ώστε να σταματήσει το πελατειακό αυτό σύστημα αποσπάσεων που εξέθρεψαν για δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κατηγορηθήκαμε για τον εθελοντικό χαρακτήρα της κινητικότητας, κυρίως από τη ΝΔ. Μας είπε ότι θα έπρεπε η κινητικότητα να είναι υποχρεωτική.

Η υποχρεωτική κινητικότητα αποδεδειγμένα είναι δυσλειτουργική και μόνο, πάλι, εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις, μέσα από τον κανόνα των εξαιρέσεων που χρόνια τώρα γεμίζουν υπουργικά και βουλευτικά γραφεία· αυτά τα ρουσφέτια που αποδεκάτισαν υπηρεσίες, για τις οποίες σήμερα κάποιοι λένε ότι είναι υποστελεχωμένες.

Θα μεταρρυθμίσουμε, λοιπόν, το κράτος, χωρίς πολιτικό αυταρχισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών,  τα ψηφιακά οργανογράμματα, τη ψηφιακή υπογραφή, τη ψηφιακή διακίνηση εγγράφων.

Όχι μόνο αναβαθμίζουν ποιοτικά το Δημόσιο, αλλά έχουν σαφές και μετρήσιμο δημοσιονομικό αντίκρισμα.

Μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας, το Δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 έως και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 6 δισ. ευρώ, εμμένοντας στη χρήση χαρτιού και την έντυπη διακίνηση εγγράφων. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό το νούμερο.

Επίσης, στον ίδιο τελευταίο νόμο για την κινητικότητα ψηφίσαμε και άλλες σημαντικές αλλαγές.

Αποκαταστήσαμε κοινωνικές αδικίες, όπως τη διαχρονική ανισότητα εις βάρος των Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τις διαδικασίες διαγωνισμών ΑΣΕΠ.

Φέραμε ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως η απόδοση άδειας  για ασθένεια ανήλικων τέκνων των δημοσίων υπαλλήλων. Θα δικαιούνται πλέον άδεια έως και τέσσερις μέρες τον χρόνο με αποδοχές σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών τους, που προσαυξάνεται ελαφρά για τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Θυμίζω ότι αυτό στο Δημόσιο γινόταν οριζόντια και πάντα. Μόνο που δεν ήταν θεσμοθετημένο. Ήταν πελατειακό πάλι, ρουσφετολογικό πάλι.

Με στοχευμένες, πλέον, πολιτικές παρεμβάσεις δουλεύουμε για να ανατραπούν συσσωρευμένες αδικίες.

Για τον ίδιο σκοπό, θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια μέσα στο 2017.

Χρηματοδοτούνται δράσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, για την άρση διοικητικών εμποδίων, για την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών αποκλεισμού από την κοινωνία της γνώσης, για τη διοικητική διαφάνεια, για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης , για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και για την ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε σχέση με το 2016 δεν μεταβάλλεται. Είναι στο ίδιο ύψος, 44 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι δεν υπάρχει καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα στο μέλλον. Γιατί, τελευταία ακούμε και αυτήν την παραφιλολογία.

Επίσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν προϋπολογιστεί 140 εκατ. ευρώ, με τα οποία –σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής– θα προχωρήσουμε σε έργα άμεσης αναγκαιότητας και σημαντικής αποτελεσματικότητας για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει μια δημόσια διοίκηση, που πραγματικά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Και για εμάς αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η σχέση του πολίτη με το κράτος. Θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται αξιοπρέπεια όταν συναλλάσσεται με το κράτος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τον περασμένο Μάιο διαψεύσαμε όσους έλεγαν πως δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Και απέχουμε ελάχιστα πριν από το κλείσιμο της δεύτερης.

Ξέρουμε όλοι ότι σε μια πραγματική διαπραγμάτευση τα μέρη κάθονται απέναντι και προσέρχονται με τις πιο σκληρές θέσεις· από την κάθε πλευρά.

Η διαπραγμάτευση τελειώνει σε ένα σημείο, το οποίο είναι το τελικό.

Παρά, λοιπόν, τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, εμείς διαπραγματευόμαστε και για τα εργασιακά, επιμένοντας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Και θα θέλαμε εδώ η αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει: είναι αυτό «ιδεοληψία», είναι «εμμονή της κυβέρνησης» ο αγώνας για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Γιατί, αυτό ακούσαμε, όπως ακούσαμε ότι αυτή η «εμμονή μας» καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο τελευταίο Eurogroup αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, περισσότεροι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης και την ανάγκη σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί, λοιπόν, να κινδυνολογεί η αντιπολίτευση, θα ήταν καλύτερο να πάρει θέση: θέση για τα εργασιακά, το χρέος και τα πλεονάσματα, για τα οποία επιμένει να ξεχνά τι είχε συνυπογράψει με τους δανειστές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μνήμη είναι πολύτιμος σύμμαχος. Όχι για να θολώνει την κρίση μας, αλλά απεναντίας για να την προστατεύει.

Την ώρα που γίνονται αποφασιστικά και σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση, η ΝΔ για πολλοστή φορά κάνει σαν να μην κυβέρνησε ποτέ, σαν να μην υπήρξε.

Επιχειρεί να ανακαταλάβει την εξουσία, εξαπολύοντας κυριολεκτικά μια εκστρατεία λήθης για τα πάντα.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παλεύει από θέσεις αρχών, η ΝΔ επιχειρεί να θολώσει τα νερά, αποκρύβοντας αυτό που για χρόνια υπαγόρευε τις πολιτικές της πράξεις: την ιδεολογία της λιτότητας ως συγκολλητική ουσία των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων της Ευρώπης. 

Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που παλεύει να βγάλει τη κοινωνία όρθια από την επιτροπεία των δανειστών, χωρίς να κατηγορεί το λαό, χωρίς να λέει ότι ευθύνεται ο λαός. Διότι, βεβαίως υπάρχουν αναπόφευκτες δυσκολίες σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο.

Γι’ αυτόν τον λαό, θα αποδείξουμε ότι μπορούμε σε τέσσερα χρόνια να κάνουμε ό,τι δεν κατάφεραν αυτοί σε σαράντα χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)