to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ολγα Γεροβασίλη: Οι πολιτικές της κυβέρνησης βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση

Τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ» «διατρέχονται από το πνεύμα της ισόρροπης στήριξης της ενεργού ζήτησης και της προσφοράς» με προστασία των εργαζομένων και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - "Στις απευθείας αναθέσεις υπάρχουν σκιές οι οποίες πρέπει να φωτιστούν" - "Το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τη συμβολή όλων δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης" - "Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εκτεθειμένη στο σκληρό δεξιό ακροατήριο που χαϊδεύει επί χρόνια"


Τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ» «διατρέχονται από το πνεύμα της ισόρροπης στήριξης της ενεργού ζήτησης και της προσφοράς», με προστασία των εργαζομένων και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζει στην «Αυγή» η Όλγα Γεροβασίλη.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι, αντίθετα, η κυβέρνηση, με τη μείωση των μισθών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, «οδηγεί στη μείωση της ενεργού ζήτησης, υποθηκεύοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση».

Η Όλ. Γεροβασίλη επικρίνει την κυβέρνηση γιατί, παρά τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τη συμβολή όλων δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του δημοσίου Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις με αφορμή την πανδημία. «Υπάρχουν σκιές οι οποίες πρέπει να φωτιστούν» σημειώνει, παρατηρώντας ότι «οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης τρέχουν να αμνηστεύσουν αυτές τις δαπάνες».

Τέλος, με αφορμή την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, η Όλ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εκτεθειμένη στο σκληρό δεξιό ακροατήριο που χαϊδεύει επί χρονιά», εκτιμώντας ότι «εξωτερικεύει τα πλέον αυταρχικά ένστικτά της απέναντι σε ένα φυσικό πρόσωπο».

* Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πρώτη φάση της πανδημίας; Σε ποια σημεία εντοπίζονται οι καίριες διαφορές με την πολιτική της κυβέρνησης;

Οι θέσεις μας απέχουν τόσο από αυτές της κυβέρνησης όσο και η πρόοδος από τη συντήρηση. Η δική μας προσέγγιση με τα εμπεριστατωμένα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ» διατρέχεται από το πνεύμα της ισόρροπης στήριξης της ενεργού ζήτησης μέσω της προστασίας των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων και της προσφοράς, μέσω της ουσιαστικής στήριξης ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις μας εξειδικεύονται σε δράσεις και μέτρα όπως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η στήριξη της εργασίας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, η στήριξη των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες, θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 50%, της χρήσης ειδικών εγγυοδοτικών εργαλείων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων. Ιδιαίτερη φροντίδα προβλέπεται για τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, τον τουρισμό, την εστίαση και την πρωτογενή παραγωγή.

Η κυβέρνηση, αντίθετα με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, ακολούθησε μια τακτική «βλέποντας και κάνοντας» κι όταν εδέησε να λάβει μέτρα, αυτά ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά. Ως κύριο εργαλείο χρησιμοποιεί τη μείωση του εργατικού κόστους μέσα και από την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διά της πλαγίας υιοθέτησης του υποκατώτατου μισθού. Οδηγεί έτσι στη μείωση της ενεργού ζήτησης, υποθηκεύοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση.

* Πώς είδατε την υπόθεση με τον Βασίλη Δημάκη; Σε συνδυασμό με τα όσα προηγήθηκαν με την καταστολή στις πλατείες, ποια είναι η εκτίμησή σας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναθέρμανση του δόγματος «νόμος και τάξη»;

Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εκτεθειμένη στο σκληρό δεξιό ακροατήριο που χαϊδεύει επί χρονιά. Μπορεί να μην ξέρει ακριβώς πού να τοποθετήσει φράχτες, αλλά ξέρει πολύ καλά να εξωτερικεύει τα πλέον αυταρχικά ένστικτά της απέναντι σε ένα φυσικό πρόσωπο. Αυτά αποκάλυψε και στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη αλλά και στο ακροατήριό της. Ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει στον σωφρονισμό, αλλά στην τιμωρία. Το έδειξε με εμφατικό τρόπο ακόμα και στον συνήγορο του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος, για να μπορέσει να «βγει» στον «αέρα» της ΕΡΤ για να εξηγήσει την κατάσταση, χρειάστηκε να κάνει χρήση εξωδίκου.

Πριν τον Δημάκη όμως ήταν η οικογένεια Ινδαρέ, οι φοιτητές, μέχρι και οι θεατές των σινεμά. Ο κορωνοϊός έφερε στο στόχαστρο και όσους συχνάζουν μετά τη δύση του ηλίου σε πλατείες. Καλό θα είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη να αντιληφθεί πως οι ανθρώπινες κοινωνίες άφησαν πίσω τους τον Μεσαίωνα! Γιατί ο κατήφορος του αυταρχισμού είναι εξαιρετικά ολισθηρός.

* Ποια είναι η αποτίμησή σας για την αντίδραση της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας. Η επιτυχία των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής δραστηριότητας κρίθηκε στη συμμόρφωση του συνόλου της κοινωνίας. Δυστυχώς, το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τη συμβολή όλων δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του δημοσίου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ενώ επίκεινται η επαναλειτουργία των σχολείων και η τουριστική περίοδος. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα γι’ αυτή την επάνοδο θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

* Μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσατε ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις με αφορμή την πανδημία. Ποια στοιχεία σάς έχουν προβληματίσει και θέλετε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αυτής;

Δεν πρέπει κανείς να λησμονεί πως το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως η Νέα Δημοκρατία, ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Σ’ αυτή τη χρεοκοπία έδωσε τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζοντας το σύνολο της κοινωνίας θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επανάληψή της.

Η Ν.Δ. έχει δώσει δείγματα γραφής από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το κράτος. Από τα πράγματα αποδεικνύεται πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αποδείχθηκε από τα πράγματα πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διδάχτηκε τίποτα από την πρόσφατη Ιστορία. Από τα voucher της ντροπής, τα οποία τα δικαιολογούσαν σε πείσμα της κατακραυγής στα social media, μέχρι τις δαπάνες στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχουν σκιές οι οποίες πρέπει να φωτιστούν.

Αυτές είναι σκιές που δεν τις δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση. Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης τρέχουν να αμνηστεύσουν αυτές τις δαπάνες. Άλλες πάλι προσπαθούν να τις μεταφέρουν στη σφαίρα του απορρήτου χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία.

Εδώ υπάρχουν μέχρι και δαπάνες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συμβούλους και μετακλητούς και μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ελέγξει αυτά τα πράγματα; Ο ελληνικός λαός μάτωσε για να μπορέσει να χτίσει την κυριαρχία του στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο καθεστώς των Μνημονίων που κάποια κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν σαν ευλογία για τον τόπο.

Η Ολγα Γεροβασίλη είναι γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αρτας, πρώην υπουργός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)