to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 24.11.2020

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πολίτες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια κοινωνική αναισθησία

Σήμερα έχει χαθεί η μπάλα και η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη!


Σημεία Παρέμβασης της Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο ρ/στ ΘΕΜΑ και στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε» με τους Μ. Κούτρα - Ν. Φελέκη

Η πολλή επικοινωνία, η πολλή αυταρέσκεια και αλαζονεία πήραν τα μυαλά της κυβέρνησης ΝΔ. Πολύς θόρυβος, κανένα σχέδιο.

Η κυβέρνηση μετά το α’ κύμα που πήγαν καλά τα πράγματα επικεντρώθηκε στο να το μετατρέψει σε πολιτικό όφελος. Λογικό και αναμενόμενο είναι κάθε κυβέρνηση να πιστώνεται τα θετικά  που συμβαίνουν επί των ημερών της. Και βεβαίως να χρεώνεται τα αρνητικά. Όμως η κυβέρνηση ΝΔ βυθίστηκε μέσα σε μία αυταρέσκεια και μία αλαζονεία με συνέπεια να μην σκύψει πάνω από την πραγματικότητα που εξελίσσονταν ως φαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Με αποτέλεσμα 7-8 μήνες από την αρχή της πανδημίας και με το β κύμα να σαρώνει πλέον η κυβέρνηση δεν επεξεργάστηκε κανένα σχέδιο θωράκισης της χώρας  σε κανένα επίπεδο! Σήμερα έχει χαθεί η μπάλα και η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη!

Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα παγκόσμιο χάρτη και παρακολουθούμε ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Είναι θέμα κοινής λογικής και ενσυναίσθησης λοιπόν ότι μπροστά σε μία πανδημία η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για την έγκαιρη θωράκιση της υγείας ώστε να είναι αποτελεσματικό το ΕΣΥ κατά προτεραιότητα, αλλά και της οικονομίας με εμπροσθοβαρείς δράσεις ώστε νε περιοριστούν οι επιπτώσεις  της πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή που είναι το ύψιστο,  αλλά και την οικονομία και την κοινωνία στη συνέχεια.

Εδώ και 8 μήνες η ζυγαριά έχει κάτσει στην πλευρά της ατομικής ευθύνης, εν τη απουσία κυβερνητικής.

Η ατομική ευθύνη είναι όντως κανόνας για όλα τα ζητήματα. Αυτό που καλείται να κάνει μία κυβέρνηση όμως δεν είναι να δείχνει συνεχώς με το δάχτυλο την κοινωνία και τους πολίτες. Είναι να μπορεί να πείσει την κοινωνία και να δρα εγκαίρως και αποτελεσματικά. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης! Και οι ευθύνες για όλα αυτά θα αποδοθούν στο χρόνο που πρέπει. Όχι από εμάς. Από τους πολίτες! Σημασία σε αυτή τη φάση δεν έχει να κάνει κανείς αντιπολίτευση για μικροπολιτικούς λόγους. Ούτε το κάναμε ποτέ ούτε το κάνουμε τώρα ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος, που έχει. O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν και θα συνεχίσει να είναι πιεστικός προς τη θετική κατεύθυνση. Θα αναδεικνύουμε τα λάθη της κυβέρνησης και θα αντιπροτείνουμε θετικές λύσεις.

Οι δημοσκοπήσεις είναι όντως ένα εργαλείο μέτρησης της κοινής γνώμης σε μία στιγμή. Η ζωή και η πραγματικότητα είναι πάντα ο τελικός  κριτής.

Σχετικά τώρα με τους δημοσκοπικούς μαραθώνιους, εν καιρώ πανδημίας και βαθιάς οικονομικής κρίσης εν εξελίξει,  έχει σημασία η ανάγνωση ποιοτικών χαρακτηριστικών και η αναγνώριση μίας δυσαρέσκειας και ανασφάλειας εν τη γενέσει. Και σίγουρα όχι τα βιαστικά συμπεράσματα.  Διότι για τα μεν μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τα περιοριστικά, μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. δεν υπάρχουν πολίτες πλην ελαχίστων που θα διαφωνήσουν. Δεν ξέρω όμως αν θα συμφωνούν με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη δημόσια υγεία όπου αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο. Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί καταγγέλλουν ότι εισάγουν αργότερα από ό,τι έπρεπε ασθενείς και βγάζουν νωρίτερα από το νοσοκομείο ασθενείς. Αυτό είναι ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα για την υγεία των ασθενών. Το να φτιάξεις κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς προσωπικό και να τα παρατάξεις σε ένα γήπεδο ή όπου αλλού, δεν σημαίνει ότι τα πήγαμε καλά στη διαχείριση. Αυτά τα έχουμε δει σε χώρες που δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν. Χώρες που αιφνιδιάστηκαν. Αλλά εδώ μετά από 8 μήνες αδράνειας δε χωρά ο αιφνιδιασμός!

Οι πολίτες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια κοινωνική αναισθησία!

Η συνεχής και άκρως επιλεκτική σύγκριση της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν αυτή χρησιμοποιείται μόνο και μόνο ως έξοδος κινδύνου για την κυβέρνηση είναι προκλητική. Διότι σε άλλες χώρες ελήφθησαν μέτρα. Και για την υγεία και για την οικονομία! Άρα αυτό που τώρα λέγεται στους πολίτες κυρίως είναι μην βλέπετε εδώ, μην κρίνετε την κυβέρνηση που σας διοικεί, δείτε τι συμβαίνει αλλού! Και αναφορικά με τους  χθεσινούς πανηγυρισμούς του κ. Γεωργιάδη ένα έχω να πω: Τέτοια κοινωνική αναισθησία δε θα έπρεπε να έχουν απέναντί τους οι έλληνες πολίτες. Την ημέρα που η χώρα έχει 120 νεκρούς και υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει ότι πανηγυρίζει κοιτώντας με τόσο χοντροκομμένη άποψη την κοινωνία δε μπορεί παρά να είναι επικίνδυνος. Ο γηπεδικός πανηγυρισμός και η σύγκριση απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους!

Στο όνομα της επιδημίας η κυβέρνηση κατέφυγε στο αγαπημένο της παιχνίδι: Τρόμο και Πάταξη- εμείς στο ίδιο όνομα προστατεύσαμε και την υγεία και τη Δημοκρατία.

Στις 17 Νοεμβρίου έγιναν συμβολικές κινήσεις με σεβασμό απέναντι στον υγειονομικό κίνδυνο. Η κυβέρνηση αισθανόμενη την ανεπάρκειά της τα προβλήματα καταφεύγει στο αγαπημένο της παιχνίδι «τρόμος και πάταξη», στο όνομα της επιδημίας. Εμείς από την πλευρά μας στο όνομα της επιδημίας, προστατεύουμε και την υγεία και τη δημοκρατία. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από αυτό το οποίο οφείλαμε να κάνουμε.

Η προβολή στο κτίριο της Βουλής προοριζόταν να είναι συμβολική τιμητική αναφορά. Κατέληξε άποψη συγκεκριμένης πολιτικής και αισθητικής.

Σχετικά με την προβολή στην πρόσοψη της Βουλής: Συμφωνήσαμε όλα τα κόμματα στη διάσκεψη Προέδρων, όπου ήμουν παρούσα,  να τιμηθεί η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με μία προβολή στο κτίριο. Αυτό είναι κάτι που συχνά κάνει η Βουλή σε διάφορες επετείους. Ως εκεί έχει καλώς.

Αυτό που όμως που έχει σημασία ήταν  ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της προβολής (η οποία προφανώς δεν ήρθε για έγκριση).  Η πολιτική αισθητική της προβολής με διάφορα θρησκευτικά και στρατιωτικά σύμβολα άφηνε να γεννηθούν συνειρμοί... Θα μπορούσε να αποτελεί μία συμβολική τιμητική αναφορά και όχι άποψη, πράγμα που ήταν ο κοινός στόχος της συμφωνίας των κομμάτων.  Με σεβασμό στην ανεξιθρησκεία, στην κοσμική εξουσία και φυσικά στους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα τα οποία τους εκπροσωπούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)