to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 04.02.2020

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: «Μετακλητή» η νέα Πολιτική Προστασία (βίντεο)

«Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους πυροσβέστες, τους οποίους θα ξεσπιτώσει κατά χιλιάδες»


Η ομιλία της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις»:

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα για την Πολιτική Προστασία στα αλήθεια είναι ένα πολυνομοσχέδιο. Από τα 190 άρθρα μόλις τα 54 αφορούν στην Πολιτική Προστασία.

Τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν αποσπασματικές επεμβάσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Χαρακτηριστικά, ο νέος κανονισμός μεταθέσεων καταπατά κεκτημένα δικαιώματα των Πυροσβεστών: π.χ. το αμετάθετο μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας ανεβαίνει στα 30 έτη.

Επιπλέον, εντάσσονται σε ένα άδικο σύστημα μεταθέσεων ακόμη και πυροσβέστες που είχαν προσληφθεί με κριτήρια εντοπιότητας! Αντίθετα, θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα των πυροσβεστών να ενταχθούν στο Σύστημα Κινητικότητας του Δημοσίου, με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Όμως, δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους πυροσβέστες, τους οποίους θα ξεσπιτώσει κατά χιλιάδες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι Εθνικό Ζήτημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε πρόταση Νόμου, την οποία καταθέσαμε στη Βουλή πριν λίγους μήνες. Η υπεύθυνη αυτή πρόταση προέκυψε σε συνεργασία τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και με την επιστημονική κοινότητα, αξιοποιώντας το πόρισμα Γκολντάμερ και αποσπώντας θετικότατα σχόλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η φιλοσοφία της πρότασής μας ήταν η ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με προσωπικό και μέσα και η οργάνωση αυτοτελών συντονιστικών κέντρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με διαρκή λειτουργία.

Με τη συνδρομή της Κεντρικής Εθνικής Αρχής και της επιστημονικής κοινότητας, με προτυποποιημένες διαδικασίες και πρωτόκολλα συντονισμού, τα τοπικά και περιφερειακά αυτά κέντρα θα εξελίσσονταν σε αποτελεσματικές επιχειρησιακές μονάδες.

Αντίθετα, το δικό σας σχέδιο νόμου δεν προσφέρει τίποτα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αγνοείτε εντελώς τις ανάγκες των Δήμων, διατηρείτε τη γραφειοκρατία, το χάος αρμοδιοτήτων και τις δυσκίνητες επιτροπές σε επίπεδο περιφέρειας.

Το αποκορύφωμα όμως είναι ότι τοποθετείτε ως επιχειρησιακούς συντονιστές της Χώρας 13 μετακλητούς – έναν σε κάθε περιφέρεια. Αναθέτετε σε αυτούς όλο τον επιχειρησιακό συντονισμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο! Σε ποιούς; Στους μετακλητούς!

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Ποιο μοντέλο εφαρμόζετε ακριβώς; Πού έχετε δει το κράτος και ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίζεται σε μετακλητούς υπαλλήλους χωρίς καμία οργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών; Τι θα γίνει όταν οι μετακλητοί θα αποχωρήσουν; Δεν υπάρχει καμιά συνέχεια στο κράτος ή δημιουργία επιχειρησιακής υποδομής;

Όπως και στο προσφυγικό, έτσι και στην Πολιτική Προστασία γυρνάτε την πλάτη ακόμη και στους δικούς σας Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Όπως τα φερόμενα «πλωτά φράγματα» δεν θα λύσουν το πρόβλημα των χιλιάδων ανθρώπων που στοιβάξατε στα νησιά, μέχρι να καταλάβετε ότι κακώς καταργήσατε το νευραλγικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έτσι και στην Πολιτική Προστασία ναρκοθετείτε το πεδίο. Η πολιτική σας είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Οι παρατηρήσεις - καταγγελίες τόσο της Ένωσης Περιφερειών όσο και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τα λένε όλα:

Όχι μόνο δεν διαβουλευτήκατε με τους υπεύθυνους για την πολιτική προστασία αλλά ακόμη και σήμερα αγνοείτε τις προτάσεις τους!

Παραβιάζετε την αυτοτέλεια ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, παίρνετε τα κονδύλια από Δήμους, Περιφέρειες και Υπουργεία.

Τη στιγμή, μάλιστα, που η ΕΝΠΕ ζήτησε να υπάρξει για την Πολιτική Προστασία πρόγραμμα αντίστοιχο με το «Φιλόδημο», ένα πρόγραμμα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και που η σημερινή Κυβέρνηση έχει παγώσει.

Αυτό είναι πολύ πιο αναγκαίο από το να φτιάξετε Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (θα είστε το μοναδικό Υπουργείο με 2 ΓΔΟΥ).

Είναι πολύ πιο αναγκαίο από το να προβλέψετε Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ή απόρρητα κονδύλια στον Γενικό Γραμματέα, τα οποία προσχηματικά είπατε ότι αφορούν τον αριθμό «112».

Ξέρετε, το να υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία με διακριτούς ρόλους, ένα κοινό και ενιαίο πρωτόκολλο ενεργειών για όλους τους φορείς δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα!

Δεν αρκεί να αναλάβει τον Συντονισμό ένας μετακλητός υπάλληλος και μάλιστα μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας – όταν την απόφαση πχ οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης την αφήνετε στο πρώτο επίπεδο στον Δήμαρχο!

Οι Δήμοι είναι το πρώτο ανάχωμα Πολιτικής Προστασίας λόγω εγγύτητας με το όποιο καταστροφικό συμβάν. Όχι μόνο έχουν την ευθύνη αλλά έχουν και καλύτερη γνώση των τοπικών συνθηκών και διαθέσιμων μέσων.

Τα θέματα είναι πολλά: Πώς γίνεται η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών; Ποιος αποφασίζει για την κλιμάκωση της κατάστασης επικινδυνότητας; Υπάρχουν πρωτόκολλα ενεργειών; Θεσπίζετε τελικά κάποια διοίκηση συμβάντος, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές;

Δυστυχώς όχι.  Συνολικά το σχέδιο νόμου σας παραβλέπει βασικές αρχές, τις οποίες όμως επιβάλλουν οι βέλτιστες καλές πρακτικές διεθνώς.

Η Πολιτική Προστασία είναι σοβαρό Εθνικό Ζήτημα. Δεν αρκούν τα λόγια. Χρειάζονται ενέργειες:

Έτσι κι εμείς ενισχύσαμε σε προσωπικό και μέσα το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας, ιδίως από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, για να είναι έτοιμη η Χώρα.

Συνολικά χρειάζονται δράσεις και συνέργειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα είμαστε αρωγοί στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας.

Μην είστε, όμως, εσείς απέναντι στις προτάσεις των εμπλεκομένων, μην είστε απέναντι στους πολίτες.

Η Πολιτική Προστασία χρειάζεται οργάνωση και ενίσχυση ιδίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)