to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 03.06.2023

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Καμία αύξηση φορολογίας - Μείωση έμμεσων φόρων και φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας-διύλισης

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη κυβέρνηση που επέβαλε φόρους στα υπερκέρδη της επιχειρήσεις ενέργειας» αποδόμησε η Ό. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή κρίση συνέβη την συγκεκριμένη στιγμή διακυβέρνησης ΝΔ εξ ου και αυτή η σύγκριση είναι άστοχη και ανυπόστατη.


«Καμία αύξηση φορολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μείωση των έμμεσων φόρων που πλήττουν τους πολίτες», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Το μήνυμα ήταν ισχυρό. Η δημόσια αυτοκριτική μας έγινε. Αλλάζουμε εν κινήσει και πλέον εστιάζουμε σε μία προγραμματική αντιπαράθεση, σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφορικά με τα λεγόμενα της ΝΔ για υπερφορολόγηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη προέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη: Η έμμεση φορολογία (π.χ. ο ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων) στην οποία ομνύει η ΝΔ αντιμετωπίζει τους πολίτες οριζόντια και πλήττει τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα. Επειδή είναι ποσοστιαίος φόρος προφανώς αυξάνεται  όταν αυξάνονται οι τιμές. Τα διόλου αναγκαία υπερέσοδα λοιπόν τα οποία προκύπτουν για το κράτος προέκυψαν από την ακρίβεια. (Σ.σ. Το 2022 εισέπραξαν μόνο από τον ΦΠΑ πάνω από 4 δις υπερέσοδα. Το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν ήταν 1,5 δις ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα). Το δικό μας πρόγραμμα περιέχει την μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ). Σε αντίθεση με ό,τι διακινείται από τη Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμά μας περιέχει μόνο φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προβεί σε φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και διύλισης και θα εισπράξει 5,5 δις στα δημόσια Ταμεία.

Στην ερώτηση από πού θα προκύψουν έσοδα η Ό. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε: Από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και διύλισης. Ποια είναι αυτά τα ουρανοκατέβατα και δυσθεώρητα κέρδη; Αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση με ανοχή της κυβέρνησης ΝΔ.

Η ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα φορολογήσει με 90 τοις εκατό τα υπερκέρδη. Φρόντισε να μην αναγνωρίσει πόσα είναι αυτά τα κέρδη. Ζητήσαμε να φέρουν τα στοιχεία της ΡΑΕ στο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ΝΔ αρνήθηκε. Γιατί; Διότι το μέλημά της  είναι πώς να μη φορολογήσει τους ισχυρούς φίλους της αυτούς για τους οποίους φρόντισε να υπερκερδίσουν και οι οποίοι αποτελούν ιδεολογική προτεραιότητα για την ίδια. Η δική μας προτεραιότητα πάλι είναι ξεκάθαρα άλλη.

Το  τέχνασμα του συνομιλητή της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ να παρουσιάσει ως κατόρθωμα την έκτακτη φορολόγηση σε εταιρείες ενέργειας λέγοντας ότι η ‘Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη κυβέρνηση που επέβαλε φόρους στα υπερκέρδη της επιχειρήσεις ενέργειας’ αποδόμησε η Ό. Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή κρίση συνέβη την συγκεκριμένη στιγμή διακυβέρνησης ΝΔ εξ ου και αυτή η σύγκριση είναι άστοχη και ανυπόστατη. 

Ας καταλήξει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία πού ακριβώς πέφτει η μπίλια κοστολόγησης του προγράμματός της.

Ας καταλήξει πρώτα η Νέα δημοκρατία στην κοστολόγηση του δικού της προγράμματος διότι ο κ. Σκέρτσος διακινούσε προσωπικά ένα ψεύτικο χαρτί που έλεγε ότι δήθεν  η κοστολόγηση ήταν επιβεβαιωμένη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θύμισε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα είναι εδώ και θα συνεχιστεί και μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Η πραγματικότητα είναι μία και είναι εδώ: η ΝΔ θα συνεχίσει να προστατεύει τους φίλους της και τα υπερκέρδη τους

Ο ελληνικός λαός θα πάρει αποφάσεις που θα κρίνουν τα 4 επόμενα χρόνια για τη ζωή του και τη χώρα. Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται υπό διάλυση, η ακρίβεια είναι παρούσα και τα διάφορα pass καταργούνται!  Το βέβαιο είναι ότι δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα, αυτό λέγαμε και τότε αυτό λέμε και τώρα. Είχαμε μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία από τη μία υιοθετούσε επιδοματική πολιτική και από την άλλη λήστευε τις τσέπες των πολιτών μέσω της έμμεσης φορολογίας και προστάτευε τα υπερκέρδη των εταιρειών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)