to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 07.08.2015

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η συμφωνία και η διαπραγμάτευση εξελίσσονται ομαλά

«Θα προχωρήσει με τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε σε συνέντευξη της στα Παραπολιτικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολλά τα θέματα της επικαιρότητας και θα συζητήσουμε με τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, την οποία έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κυρία Γεροβασίλη, καλημέρα, τι κάνετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα.Είμαι καλά.Εσείς;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή δύναμη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επίσης, να είσαστε καλά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εν τέλει, αυτό που προσπαθούμε να καταλάβουμε είναι εάν θα πάμε σε μια συμφωνία-γέφυρα ή σε μια  συμφωνία, η οποία θα ισχύσει από τις 20 Αυγούστου και η οποία θα συνοδεύεται από την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει θέμα επιτακτικό προαπαιτούμενων μέτρων σε νέα ψηφοφορία. Ακούστηκαν διάφορα, λέχθηκαν διάφορα, γράφτηκαν απόψεις, σκέψεις, υπάρχουν οι απόψεις του κυρίου Σόιμπλε που έρχονται απ’ έξω και επιμένουν, αλλά, εν πάση περιπτώσει, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι που να επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Επομένως, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η συμφωνία και η διαπραγμάτευση εξελίσσονται ομαλά και ότι θα προχωρήσει με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, μέχρι την τελική ψήφιση στο Ελληνικό και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, και όπου απαιτείται, ούτως ώστε περίπου στις 18 του Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, υπολογίζετε 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση του τρίτου μνημονίου και αμέσως μετά να υπάρξει υπογραφή, άρα και να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης που τόσο πολύ ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, αυτό είναι το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα και νομίζω ότι θα ακολουθηθεί. Πάντα, βεβαίως, κρατώντας τις επιφυλάξεις μας, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια διαπραγμάτευση η οποία έχει δύσκολα σημεία,  έντονες διαβουλεύσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δε μπορεί κάποιος να μιλά με απόλυτη βεβαιότητα. Σας λέω τις εκτιμήσεις από την πορεία μέχρι σήμερα, το καλό κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις και βεβαίως τη διάθεση που δείχνουν και οι θεσμοί, προκειμένου αυτό να γίνει μέσα σ’ αυτό το χρονικό περιθώριο και αυτό το παρακολουθούμε και με δηλώσεις που έρχονται και από την κυρία Αντρέεβα, με δηλώσεις του κυρίου Ολάντ, κλπ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παλιά το λέγαμε, είχαμε συνηθίσει, βέβαια ξεθωριάσανε, «κόκκινες γραμμές». Υπάρχει τώρα κάποιο ζήτημα, κάποιο θέμα από αυτά που είναι στο τραπέζι, στο οποίο η κυβέρνηση δεν είναι ή δεν δείχνει, τέλος πάντων, διατεθειμένη να κάνει πίσω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαίνεται, ακριβώς γιατί υπάρχει μια πιο λογική συζήτηση. Οταν η κυβέρνηση για κάποιο θέμα δε θέλει να προχωρήσει σε μια επιλογή, ξεκινούν συζητήσεις εναλλακτικών λύσεων. Δεν γίνεται δηλαδή με έναν απόλυτο τρόπο, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Πραγματικά όμως υπάρχουν σημεία τα οποία είναι δύσκολα και θα έχουμε έντονη…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα τέτοιο, για παράδειγμα, είναι η φορολόγηση των αγροτών. Γίνεται προσπάθεια να πάει πιο πίσω, να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαβούλευση;

 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στη συνολική λογική αυτού του πακέτου, που αφορά τρία χρόνια όπως έχουμε πει, αλλά, δυστυχώς, κουβαλάει πάνω του και φορτία 15 μηνών πριν. Δηλαδή στ’ αλήθεια πρόκειται για ένα πακέτο αντιμετώπισης ζητημάτων τεσσεράμισι ετών περίπου. Γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας, πραγματικά να υπάρχει κατανομή στον χρόνο, προκειμένου να ελαττωθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις υφεσιακών μέτρων ώστε να είναι πιο εμπροσθοβαρές ό,τι έρχεται ως αντισταθμιστικό μέτρο ή βοηθητικό προς τον αναπτυξιακό δρόμο. Έχει  μεγάλη σημασία το πώς θα κατανεμηθούν αυτά μέσα στα τρία χρόνια, με την έννοια της δυναμικής μιας οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια και με δεδομένο ότι θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος εγκαίρως.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, η πορεία της κυβέρνησης, αν καταλαβαίνουμε καλά, θα εξαρτηθεί και από τις ψήφους που θα λάβει το βράδυ της ψηφοφορίας; Δηλαδή, είναι και πάλι ορόσημο η συγκέντρωση 120 ή μπορεί να δούμε εξελίξεις, ακόμη και εκλογές εννοώ, αν οι βουλευτές που έχουν αναφορά, όπως είπε και ο κύριος Λαφαζάνης στην Αριστερή Πλατφόρμα, για τρίτη φορά καταψηφίσουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς και θα καταψηφίσουν. Ή τουλάχιστον δεν ξέρω αν θα καταψηφίσουν όλοι…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι διαφαίνεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Δε φαντάζομαι ότι θα συμβεί κάτι άλλο. Είναι μια άποψη η οποία οργανώνεται αυτή τη στιγμή, ας πούμε,  μια τελείως διαφορετική στρατηγική  αντιμετώπισης του ζητήματος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, λογικό είναι ότι δεν θα ψηφίσουν και τη συμφωνία. Το λένε, δε χρειάζεται να το ερμηνεύσουμε αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βέβαια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από κει και πέρα, πρέπει να το πούμε σαφώς: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές. δε σχεδιάζει εκλογές, δεν είναι αυτό που  μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Όταν, όμως, συζητάμε, προφανώς συζητάμε και για μερικές πιθανότητες, οι οποίες, βεβαίως, όταν υπάρξουν λόγοι που θα επιβάλλουν μια εκλογική αναμέτρηση, λογικά θα γίνει. Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε είναι άλλο  «σχεδιάζω εκλογές» και άλλο «σκέπτομαι για όλα τα ενδεχόμενα και το συζητώ αυτό ανοιχτά».

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω: Εάν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πάλι εκεί γύρω στους 123, 124, 125, είναι λόγος εκλογών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η αποδυνάμωση της κυβέρνησης, η οποία δε θα μπορεί από μόνη της να ψηφίζει και να περνά νόμους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι, προφανώς, ένα ζήτημα το οποίο βάζει τη σκέψη των εκλογών. Δε μπορώ, όμως, να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή ποιο είναι αυτό το όριο το οποίο θα το καθορίσει. Σημασία έχει αν έχεις ή δεν έχεις μια πλειοψηφία, με την οποία να μπορείς να κυβερνήσεις στην πραγματικότητα.

 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, απλώς, επειδή το διάστημα αυτό -όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά- έχουμε λίγο μπερδευτεί εάν το όριο είναι οι 120 ή 150. Έχει κατέβει αρκετά ο πήχης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, το 120 ανοίγει άλλα ζητήματα σε σχέση με το 150. Έτσι κι αλλιώς αυτοδυναμία δεν υπήρχε από την προηγούμενη φορά. Και σήμερα η συμφωνία θα στηριχτεί και θα ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό μπορεί και να ξανασυμβεί. Αλλά, προφανώς, δεν είναι ένας τρόπος ο οποίος μας  πάει πάρα πολύ μακριά εύκολα, με την έννοια ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που σήμερα στηρίζει μια συμφωνία, διότι αντιλαμβάνεται την πολύ μεγάλη αναγκαιότητα, αργότερα πιθανόν σε έναν εφαρμοστικό νόμο να αποφασίσει να  διαφωνήσει και να μην τον στηρίξει. Δε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ταλανίζεται έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε. Επομένως, αναλόγως με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα  θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Αλλά επαναλαμβάνω η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή εκλογές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω, αν αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να πηγαίνουν σε περιοδείες, να προπαγανδίζουν τις θέσεις τους, οι οποίες είναι σε εντελώς διαφορετική λογική και σε εντελώς διαφορετικό άξονα από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, αν μπορεί να πάει μακριά. Και δεν εννοώ μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά εννοώ σε επίπεδο συνύπαρξης κάτω από την ίδια στέγη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σίγουρο ότι δύο στρατηγικές διαφορετικές, δύο πολιτικές απόψεις διαφορετικές, δύο σχέδια διαφορετικά, δε μπορούν να υπηρετηθούν από τον ίδιο φορέα. Μπορούν στο επίπεδο που όταν αυτός ο φορέας δεν είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση. Είναι άλλο πράγμα να είμαστε στην αντιπολίτευση και να έχουμε και διαφορετικές απόψεις. Σας θυμίζω ότι αυτές οι απόψεις υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ και πάντα διατυπώνονταν. Αλλά σήμερα  βλέπουμε  ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ήταν αυτής της πολιτικής άποψης αποχώρησαν διότι προφανώς δε μπορούν να είναι υπουργοί και να στηρίξουν μια πολιτική την οποία δεν πιστεύουν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς εκτιμάτε, πάντως, βλέπετε, το ακούω από πολλά στελέχη σχεδόν μια λέξη, που είναι αρκετά φορτισμένη, στα χείλη αρκετών αριστερών, η λέξη διάσπαση, πλέον να λένε ότι είναι πιο κοντά από ποτέ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η λέξη διάσπαση, όπως λέτε κι εσείς, έχει μια φόρτιση,  φέρνει τραυματικές εικόνες στην Αριστερά και δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν. Και πραγματικά ό,τι συνέβη αυτό το διάστημα είναι τραυματικό και για τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, βέβαια, έχει αρχίσει η προετοιμασία ενός συνεδρίου, όπου είναι και ο ορθός δρόμος για να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν όλα αυτά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στο συνέδριο λέτε. Λέτε ότι στο συνέδριο θα λυθούν όλα εκεί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω αν, στο περιθώριο της σύσκεψης που έχετε σήμερα για το μεταναστευτικό, αναμένεται κάποια συνάντηση του πρωθυπουργού   με τον κύριο Πανούση, επειδή έχει πάρει κάποιες διαστάσεις το θέμα και εννοώ τα βέλη που έχει δεχθεί από, ουκ ολίγα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα πει σε μια σύσκεψη ο πρωθυπουργός ιδιαιτέρως με τον κάθε υπουργό ή τι συζητείται καθημερινά, όπως αντιλαμβάνεστε. Δε νομίζω πάντως ότι σήμερα γεννάται ένα διαφορετικό, ιδιαίτερο θέμα.

 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένουμε κάποια δραστική λύση, κάποια απόφαση, σε σχέση με το θέμα με τους μετανάστες που έχει ανακύψει εδώ και αρκετές ημέρες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι και ο σκοπός  της σύσκεψης. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και, βεβαίως, να υπάρξει η μέγιστη αντιμετώπιση  του ζητήματος, το οποίο, να το πούμε άλλη μια φορά,  είναι ένα πρόβλημα που στ αλήθεια δεν έχει οριστική λύση. Πρέπει, όμως, να γίνονται όλα τα βήματα να αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  … Αυτό το νόημα έχει αυτή η σύσκεψη, διότι το θέμα των μεταναστευτικών ροών είναι από τα μεγάλα θέματα του παρόντος , αλλά και του μέλλοντος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία και να σας πω καλή συνέχεια. Δεν ξέρω αν θα πάτε διακοπές, καλές διακοπές, αλλά μου φαίνεται ότι έχετε κάνει πολύ γοργά βήματα προόδου σαν να είστε κυβερνητική εκπρόσωπος πάρα πολλούς μήνες, μην πω και χρόνο, όχι λίγες εβδομάδες. Μου κάνει εντύπωση, συγχαρητήρια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τα καλά σχόλια και μένει να αποδειχθεί και στο μέλλον. Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)