to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 20.09.2018

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι ανεκτή για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας

«Το θέμα της προστασίας των ζώων απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση, με την προσέγγιση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», όπως τονίστηκε στην σχετική ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, που έγινε με επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.


«Το θέμα της προστασίας των ζώων απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση, με την προσέγγιση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», όπως τονίστηκε στην σχετική ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, που έγινε με επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έστειλε το μήνυμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Η κακοποίηση ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό, υπογράμμισε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά την έναρξη της ημερίδας, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Η υπουργός τόνισε ότι «έχουμε κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας». Την ίδια θέση διατύπωσε και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η οποία υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα ζώα και αναφέρθηκε στο έργο της Αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο κατασταλτικό, αλλά έχει ως σκοπό την προστασία όλων και φυσικά και των ζώων. Επεσήμανε ακόμα ότι εκδηλώσεις σαν την σημερινή ημερίδα αποτελεί το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας και συμπλήρωσε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν επίσης πολύ καλή δουλειά. 

Η κ. Γεροβασίλη εξήρε το κοινωνικό έργο της Αστυνομίας και την πρωτοβουλία της για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «απαντάει σ' ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής. Είτε για μικροπολιτικούς λόγους, είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό». 

Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε και να καταδείξουμε πως η Αστυνομία έχει κοινωνική αποστολή και ανθρωποκεντρικό ρόλο, το να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του, να δίνει περιεχόμενο στην ασφάλειά του και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Με επάρκεια, συνειδητοποίηση και ευσυνειδησία απ' την πλευρά των ανθρώπων της. Έτσι μόνο εδραιώνεται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών». 

Ειδικότερα, για τη θέση της στο θέμα της προστασίας των ζώων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η πρόκληση πόνου στα ζώα, ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου και των λειτουργιών τους, η άσκηση βίας, σε πιο ακραίες περιπτώσεις η αίσθηση απόλυτου δικαιώματος στη ζωή ή τον θάνατό τους, επειδή νιώθουμε πως μας ενοχλούν, επειδή δεν τα ανεχόμαστε κοντά μας, επειδή τα φοβόμαστε, επειδή δεν μας κάνουν τη δουλειά που φανταζόμασταν, επειδή μπορούμε, επειδή "απλά" είναι ζώα κι εμείς αισθανόμαστε ισχυρότεροι και ανώτεροι στην κλίμακα του ζωικού βασιλείου, είναι ακριβώς ίδιο πράγμα με τη βίαιη επιβολή ισχύος, προς τον αδύναμο, προς τον διαφορετικό, προς κάποιον που δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, να ενημερώσει, ή να διαμαρτυρηθεί. Πιστεύω πως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της κακοποίησης των ζώων με τέτοιους όρους».

 

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, τόνισε, από την πλευρά της, ότι «πρέπει να σεβόμαστε τις άλλες υπάρξεις», ενώ πρόσθεσε πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει όλη την διάθεση, αλλά και το νομικό πλαίσιο, για να προστατεύσει τα ζώα». Οσον αφορά την ΕΛΑΣ υπογράμμισε ότι «ο ρόλος της στην εφαρμογή του νόμου είναι πολύ σημαντικός». Επίσης, η κ.Τελιγιορίδου έκανε ειδική μνεία στην αποφασιστική συμβολή των φιλοζωϊκων οργανώσεων».

 

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος, υπογράμμισε, ότι η βία απέναντι στα ζώα μπορεί να μετατραπεί και σε άλλες μορφές βίας, έκανε αναφορά στις ενέργιες της Αστυνομίας για την προστασία των ζώων, ενώ πρόσθεσε πως οι πολίτες θα πρέπει να καταγγέλλουν οποιαδήποτε κακοποίηση ζώου πέφτει στην αντίληψή τους.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιπάκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της προστασίας των ζώων μας αφορά όλους, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε», ενώ πρόσθεσε πως «η βία απέναντι στα ζώα μπορεί να στραφεί στη συνέχεια και εναντίον ανθρώπων.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα της προστασίας των ζώων, ενώ τόνισε, πως χρειάζεται προσπάθεια για την εξασφάλιση πόρων και την δημιουργία υποδομών σε συνδυασμό με την επαρκή αστυνόμευση. Στην ημερίδα, που συντόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, έκαναν επίσης τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Πρωτοδικείου Αθηνών, της ΕΛΑΣ, του Συνηγόρου του Πολίτη και φιλοζωϊκών οργανώσεων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)