to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 02.06.2020

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Αφήστε την αυταρέσκεια και πιάστε την ενεργητική διπλωματία

«Αξιολογούν την τουρκική προκλητικότητα ή εγκλωβίζονται στην αυταρέσκειά τους;»


Διαβάστε τα κυριότερα σημεία από την παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά» και στον Δημήτρη Τάκη (2/6/20):

Αξιολογούν την τουρκική προκλητικότητα ή εγκλωβίζονται στην αυταρέσκειά τους;

Καλούμενη να τοποθετηθεί επί της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε ποτέ τα εθνικά θέματα ως πεδίο της πολιτικής του αντιπαράθεσης, όμως ως οφείλει, ασκεί κριτική όπου απαιτείται, όπως αυτή την περίοδο όπου η Τουρκία λειτουργεί ως επιθετικός παίκτης στο γεωπολιτικό περιβάλλον και η κυβέρνηση φαίνεται να υποτιμά την προκλητικότητα. Πρόσφατο παράδειγμα οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών που απεύφευγαν την αλήθεια,  με πρόσφατη εκείνη του κ. Πέτσα περί μη ύπαρξης έντασης, και περί επιλογής χαμηλών τόνων.

Το ερώτημα λοιπόν είναι:  Είναι απλώς εγκλωβισμένοι στον αυτοθαυμασμό τους; Ή, ακόμη χειρότερα δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει σε μία περίοδο όπου οι κόκκινες γραμμές απέναντι σε μία χώρα που επιδεικνύει επιθετικότητα, πρέπει να είναι σαφείς;

Οι μομφές στο ΣΥΡΙΖΑ είναι προπέτασμα καπνού σε ανεπαρκή  εξωτερική πολιτική

Σχετικά δε με τις μομφές της Κυβέρνησης, αναφορικά με το συμβάν στις Φέρρες Έβρου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σε fake news  την κριτική του στα εθνικά θέματα η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την κυβερνητική στάση ως ατόπημα και διερωτήθηκε  γιατί τελικώς απέφυγαν να απαντήσουν στο αίτημα επίσημης ενημέρωσης που τους υπέβαλε, ως όφειλε, η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγοντας ξανά σε λαϊκισμούς περί fake news και δημοσιευμάτων ξένου τύπου; Δε μιλάμε επί δημοσιευμάτων! Μιλάμε επί γεγονότων, υπογράμμισε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημιουργείται νεκρή ζώνη. Η χώρα θα στέκεται υπόλογη απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο

Γεγονός λοιπόν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του μας είπε ότι ενώ η απόφαση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο είχε ληφθεί για να μην έχουμε θέματα θα πάμε φράκτη λίγο πιο μέσα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτομάτως δημιουργείται μία νεκρή ζώνη. Δηλαδή άνθρωποι που θα εγκλωβιστούν εκεί θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου ως πρόσφυγες.  Η χώρα θα βρεθεί υπόλογη απέναντι στο διεθνές δίκαιο.  Το τελευταίο αποτελεί μαζί με τις διεθνείς συμφωνίες το όπλο που διαθέτει η χώρα. Πώς άραγε σχεδιάζει η κυβέρνηση να κινηθεί, ερωτά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φράκτης του Έβρου αποτελεί ένα εργαλείο. Και τα εργαλεία δεν αποτελούν  πανάκεια.

Αναφορικά με τη θέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον φράκτη στον Έβρο σημείωσε ότι είναι λάθος η συζήτηση: Ναι ή όχι σε ένα εργαλείο. Ο φράκτης υπήρχε και επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ήταν 10 χλμ και τώρα θα επεκταθεί στα 26 χλμ. Το αντιμετωπίζουμε ως εργαλείο με βάση και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Με την Τουρκία να έχει εργαλειοποιήσει μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Η δική μας κριτική δεν είναι απέναντι στην κατασκευή του φράκτη, αλλά ως προς το εάν ένα εργαλείο, ένας φράκτης θα λύσει τα προβλήματα. Εκτιμούμε πως είναι ανεπαρκές.

Η τουρκική προκλητικότητα οφείλει να αντιμετωπιστεί με ενεργητική διπλωματία.

Ως προς τις τουρκικές γεωτρήσεις κατά πόσον αποτελούν casus belli, η Γραμματέας της Κ.Ο. σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της πολλά διπλωματικά εργαλεία τα οποία οφείλει να ενεργοποιεί, με ισχυρότερο όλων το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο με πρόσφατη την πρόθεση να κάνει γεωτρήσεις στα 6 μίλια. Η κυβέρνηση πρέπει ενεργοποιήσει τον διεθνή παράγοντα και τις συμμαχίες της χώρας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην πολιτική της την επίθεση και τον πόλεμο. Χρειάζονται σαφείς κόκκινες γραμμές, σαφείς διατυπώσεις και όχι λανθασμένα μηνύματα στην Τουρκία όπως συμβαίνει τώρα. Χρειάζεται ενεργητική διπλωματία.

Επανεκκίνηση προσυνεδριακών διαδικασιών ΣΥΡΙΖΑ. Ο διάλογος με όργανα, φορείς και πολίτες εντείνεται

Η πανδημία ανέστειλε τις προγραμματισμένες προσυνεδριακές διαδικασίες που τώρα επανεκκινούν. Στο β’ 15θήμερο του Ιουνίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ανασυγκρότησης προκειμένου να χαράξει τα επόμενα βήματα.

Στη διάρκεια του lock down μέσω τηλεδιασκέψεων υπήρχε επικοινωνία με φορείς και οργανώσεις σε όλη την επικράτεια, ενώ μετά την άρση των μέτρων έχει πλέον ξεκινήσει και η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες ώστε, όταν επιτρέψουν οι συνθήκες, θα προγραμματισθεί  το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και η νέα κυβερνητική πρόταση.

Μία δημοσκόπηση δε φέρνει την κυβερνητική άνοιξη στην ανεπαρκή διαχείριση της ύφεσης. Η πραγματικότητα θα κρίνει. 

Σε σχόλιό της περί  δημοσκοπήσεων η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στις έως τώρα δημοσκοπήσεις καταγράφεται ανοδική τάση στην ανασφάλεια και την αγωνία των πολιτών ως προς την κυβερνητική διαχείριση των οικονομικών και των εργασιακών. Εν τέλει όμως, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις αλλά η πραγματική ζωή που θα κρίνει. Και εκεί επικρατεί αγωνία και ανασφάλεια για την επερχόμενη κρίση την οποία διαχειρίζεται ανεπαρκώς η κυβέρνηση. Δεν σχεδίασε, δεν έδρασε εμπροσθοβαρώς, δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Κατέφυγε στο μαξιλάρι των 37 δις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στρατηγική ανάσχεσης της κρίσης.

Πακέτο ΕΕ: Πρόταση με θετικά σημεία και ψιλά γράμματα. Το βλέμμα χαμηλά μη σκοντάψετε σε μνημόνια!

Σχετικά, τέλος με το πακέτο το οποίο προτάθηκε στην ΕΕ η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι πρόκειται για μία πρόταση. Όχι για απόφαση η οποία θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου. Η πρόταση περιέχει θετικά στοιχεία αλλά παράλληλα και ψιλά γράμματα. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ας περιορίσει την αυταρέσκειά της και ας αυξήσει την αποτελεσματικότητά της. Ως προς τα περί "Τεχνικής Ελλάδος" που σκέφτεται να συστήσει είναι δικό της θέμα το πώς θα το χειριστεί.  Έως τότε όχι κομπασμοί περί επιτυχούς διαπραγμάτευσης για την μετεξέλιξη ουσιαστικά της γαλλογερμανικής πρότασης και κυρίως πολλή δουλειά για στήριξη του συμφέροντος της χώρας, με το βλέμμα χαμηλά μην πέσει η χώρα στις μαύρες τρύπες των μνημονίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)