to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 28.10.2016

Πολιτική

«Όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης το συντομότερο» - «Καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ»

Την ολοκλήρωση της αποστολής των θεσμών, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις, και την επιστροφή τους στα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν - Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται κορυφαίο κυβερητικό αξιωματούχο, δεν γίνεται καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις - Όλες οι εξελίξεις


Την ολοκλήρωση της αποστολής των θεσμών, μετά από «εποικοδομητικές συζητήσεις», και την επιστροφή τους στα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

«Η αποστολή των θεσμών, όπως προβλεπόταν τελείωσε χτες. Εποικοδομητικές συζητήσεις έλαβαν χώρα για όλες τις κύριες πολιτικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσουν τις προσεχείς εβδομάδες», αναφέρουν οι πηγές της Επιτροπής, προσθέτοντας πως «οι θεσμοί θα επιστρέψουν στα μέσα Νοεμβρίου» και ότι «όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, το συντομότερο δυνατόν».

 

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων: Αναλυτικό ρεπορτάζ

Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 27/10.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη χθεσινή ημέρα (Πέμπτη) συζητήθηκαν θέματα χρηματοοικονομικά, του υπ. Δικαιοσύνης, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό  καθώς και δημοσιονομικά.

Στα δημοσιονομικά η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως  στην  εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 και την υπερκάλυψη των στόχων από τη μεριά των εσόδων, που δίνει μία καλύτερη βάση από ό,τι αναμενόταν για το 2017. Συζητήθηκε επίσης και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017.

Συνολικά, κατά τον πρώτο κύκλο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, πολύ μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε στα περισσότερα θέματα  της ατζέντας, ενώ στα εργασιακά, στα δημοσιονομικά ζητήματα και στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι επικεφαλής των θεσμών, όπως προαναφέρθηκε,  αναμένονται στην Αθήνα περί τα μέσα Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται κορυφαίο κυβερητικό αξιωματούχο, δεν γίνεται καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις. Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση διεξάγεται με το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών και το ΔΝΤ δεν έχει θέση τους δικούς του όρους για το κείμενο MEFP που θα υπογράψει με την Ελλάδα στην περίπτωση που επιστρέψει στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε τέλος, ότι συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων.


Γ. Σταθάκης: «Έχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων»

«Έχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία επί της αρχής του νομοσχεδίου παραμένει, ωστόσο ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στο μηχανισμό. Πάντως, όπως είπε, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση, ενώ μεταξύ των θεμάτων που μένουν προς ρύθμιση είναι και το ποιοι φόροι και πώς θα «κουρεύονται», ενώ σε κάθε περίπτωση θα εξαιρείται ο ΦΠΑ. Σημειώνεται ακόμη, ότι για όλες τις εταιρίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα προβλέπεται και η παρέμβαση του δικαστικού διαμεσολαβητή.

Επίσης, ερωτηθείς για το πότε θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών, διευκρίνισε ότι η παύση αυτή θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια, μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση. Όπως σημείωσε ο ίδιος, από την ώρα που θα γίνει δεκτή η νόμιμη αίτηση, μέχρι να συμφωνήσουν το 60% των πιστωτών και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εντός 10-12 ημερών θα υπάρξει ανταλλαγή email σε ανώτατο επίπεδο με τις νέες προτάσεις.


Γ. Κατρούγκαλος: «Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων, αναλυτική συζήτηση για την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων»


Τη διαβεβαίωση ότι στη συνάντηση της Πέμπτης με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως αποσαφήνισε, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι  τέθηκαν θέματα στα οποία, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές. Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις από τα νομικά επιτελεία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν λιγότερα γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Όπως διευκρίνισε, θέτει το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. «Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. Ο G. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις (περισσότερα για τη διαπραγάτευση, παρακάτω).

Τα όπλα στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

 «Ούτε το φορολογικό, ούτε το ασφαλιστικό μπορεί να ξανανοίξουν, για τον απλό λόγο ότι είναι θέματα της πρώτης αξιολόγησης", δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". «Το γεγονός ότι έκλεισαν με τρόπο που δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ είναι μία σαφής ένδειξη ότι έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ελληνικό λαό» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ έχει θέσεις που δύσκολα βρίσκουν θεσμικό έδαφος στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Φαίνεται από τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν το ικανοποίησε, από την άποψη ότι ήθελε πολύ μικρότερες συντάξεις. Προφανώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προστατεύει δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι δανειστές, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, δεν άνοιξαν πλήρως τα χαρτιά τους. Υπογραμμίζει δε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΔΝΤ είναι ακραίος "παίκτης"». Παρ' όλα αυτά, εκτιμά ότι στο τέλος θα υπάρξει θετική κατάληξη, με δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές έχουν δείξει τέτοιες προθέσεις.

Σημαντικά «όπλα» σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο υπουργός θεωρεί τηνκοινή δήλωση συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ), καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών (αναλυτικά εδώ). Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει ότι επιδίωξή του είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, σημειώνοντας, επίσης ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ενισχύει τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν αλλού παρά στην επανένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, αναδεικνύοντας τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας -και όπως έχει δηλώσει και το ζήτημα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας. Στόχος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι, μεταξύ άλλων, η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο τέλος του μηνός. Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, συζητήθηκε στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των εργασιακών ρυθμίσεων των δύο πρώτων μνημονίων, ως προς τη συμβατότητά τους με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.



Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης 26/10

Χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και διασφαλίζουν την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και ταυτόχρονα την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, ζήτησαν οι «θεσμοί» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών», που συναντήθηκαν χτες με τους επικεφαλής του υπουργείου, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του, είπαν ότι θπαρουσιάσουν άμεσα την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, την ποιότητα της φροντίδας και τον έλεγχο της δαπάνης.

Προχθές, Τρίτη, συνάντηση με τους επικεφαλής των «θεσμών», είχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης και η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου. Τη συνάντηση απασχόλησε ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης και κυρίως το θέμα της υπέρβασης.

Ετοιμάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και ρυθμίσεων στην Υγεία, την ώρα που οι δανειστές παρά την πίεση για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων δεν αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης, είπε αναφορικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός μιλώντας στο Κόκκινο.

 

Οι διαπραγματεύσεις της Τρίτης 25/10: Σύμπτωση απόψεων για την πρόοδο των συμφωνηθέντων στη συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών

«Σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόοδο των ζητημάτων στη βάση των συμφωνηθέντων» διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, το κουαρτέτο ενημερώθηκε για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ του Δημοσίου, της ιταλικής Snam και της αζέρικης Socar, για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και η επιτυχής εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατατεθεί δύο προσφορές.
Αναφορικά με το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε εκτενής ενημέρωση για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη του υπουργού Ενέργειας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος.

Οι εξελίξεις της Δευτέρας 24/10: «Δεν ζητήθηκαν νέα μέτρα στην κυβέρνηση από τους θεσμούς»

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 τέθηκαν τη Δευτέρα στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά. Ειδικότερα όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Επίσης, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση - εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ - διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.  Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.


 

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς την Κυριακή 23/10

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί έως τώρα συζητήθηκε κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της β' αξιολόγησης εντός του προκαθορισμένου χρόνου.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση αυτής της συνάντησης, που είχε ως αντικείμενο την επισκόπηση των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης και στην οποία από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Στο τέλος Νοεμβρίου θα συνέλθει το Euro Working Group και η κυβέρνηση επιζητεί να έχουν κλείσει έως τότε όλα τα θέματα της β' αξιολόγησης, ώστε μετά από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ορίζοντας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συζήτησης είναι τα Χριστούγεννα.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν μέρος της β' αξιολόγησης. Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια.

 

Τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συζητήθηκαν στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών

Ζητήματα που αφορούν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες, την αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων, το σχέδιο δράσης και το ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συζητήθηκαν στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στη συνάντηση εξετάστηκαν:

  • Η πρόοδος στην πορεία της σύστασης και προαπαιτούμενες δράσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το σχέδιο δράσης και τα επόμενα βήματα.
  • Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας των φόρων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες. Σε ότι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μέρος του να είναι προστατευμένο από το ενδεχόμενο κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις φορολογικές αρχές.

 



Επί της αρχής συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

Επί της αρχής συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Τις βασικές αρχές του νομικού πλαισίου που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Ακόμη, σύμφωνα με την θέση του υπουργείου που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προσέρχονται πιστωτές και επιχειρηματίες με συγκεκριμένα κριτήρια και εργαλεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Νωρίτερα οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν στην υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)