to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:24 | 27.09.2017

Αθλητισμός

«Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» στην παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα (φωτογραφίες)

Ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν


Μεγάλη συγκίνηση και μοναδικές στιγμές στην παρουσίαση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην Πάτρα.

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και μεγάλης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στα Προσφυγικά, η παρουσίαση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Αγγελίδη.

Ο θρυλικός Βασίλης Γεωργίου με την φωνή του ενσάρκωσε για πρώτη φορά… τον άθλο του 1968, περιγράφοντας ζωντανά… στιγμές από το ένδοξο παρελθόν της ΑΕΚ και του ελληνικού αθλητισμού. Όταν απευθυνόμενος προς το κοινό, επανέλαβε το μαγικό τρίπτυχο «ΑΕΚ - Ελλάς - Ευρώπη», η αίθουσα έμεινε κυριολεκτικά βουβή… ενώ πολλοί δεν άντεξαν και δάκρυσαν.

Η αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, γέμισε ασφυκτικά από φίλους της ΑΕΚ, φίλους του αθλητισμού, ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία.

Ήταν μια περιήγηση σε δύσκολα μονοπάτια της ιστορίας, σε καιρούς σκληρούς μα και όμορφους… δημιουργικούς.

Παλαίμαχοι αθλητές των σωματείων της Αχαΐας που φέρουν το όνομα ΑΕΚ ή έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό, έδωσαν το παρών και θύμισαν μέσα από τις νοσταλγικές περιγραφές τους, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι παππούδες τους - Πρόσφυγες Μικρασιάτες -έφτιαξαν την δεκαετία του ’20 και του ’30 αθλητικά σωματεία για να θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ΑΕΚ Πατρών εκπροσωπήθηκε από πληθώρα παλιών παραγόντων, προπονητών και αθλητών - ανάμεσα τους και ο Υπεύθυνος Αθλητικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων και παλιά μεγάλη δόξα του ελληνικού μπάσκετ, Τάκης Πετρόπουλος. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Νουρέγιεφ του ελληνικού μπάσκετ Κώστας Πετρόπουλος, είχαν ξεκινήσει την αθλητική τους καριέρα φορώντας την φανέλα της ΑΕΚ! Της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ Πατρών!!!

Στην εκδήλωση έλαμψε ένα ακόμη σπουδαίο σωματείο, η ΑΕ Αιγίου. Μια μάλλινη φανέλα της δεκαετίας του ’50 αποτέλεσε το πιο όμορφο στολίδι… της εκδήλωσης, ενώ οι άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ιστορικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1931 ως Προποντίδα και συνέχισε ως ΑΕΚ Αιγίου, υποσχέθηκαν ότι η ομάδα θα μεγαλουργήσει ξανά…

Συγκινητική ήταν και η περιγραφή των ανθρώπων του Μέγα Δικέφαλου για το πως ιδρύθηκε - στα 1992 - η ομάδα με τα κιτρινόμαυρα και έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Μια ακόμη ΑΕΚ στην Αχαΐα με την δική της ιστορία και σπουδαία αθλητική δράση σήμερα.

Το βιβλίο προλόγισαν ο δικηγόρος Φίλιππος Καραμούζης, πρόεδρος του συλλόγου «Πυρσός Πατρών» και οι έμπειροι δημοσιογράφοι Αντρέας Αναστασόπουλος και Γιώργος Χριστόπουλος ο οποίος ως πρώην παίκτης της ΑΕΚ Πατρών μίλησε για τον αξέχαστο Κώστα Δαβουρλή που είχε φορέσει και αυτός σε έναν αγώνα ενάντια στην μεγάλη ΑΕΚ, την φανέλα της ΑΕΚ Πατρών!

Ο πρώην άσος της Παναχαϊκής και του Παναθηναϊκού Δημήτρης Κύζας σηκώθηκε στο βήμα, και μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την ΑΕΚ… και τις τοπικές ΑΕΚ της Αχαΐας. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε βρεθεί μια ανάσα από την ΑΕΚ, μετά από στενή κρούση του αείμνηστου Μίλτου Παπαποστόλου, προπονητή της ΑΕΚ τότε…

Την παράσταση έκλεψε όμως μια κοπέλα… Η Ελένη Καρατζόγλου, ξεκίνησε από το Καππαδοκικό Καρδίτσας (εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη παρουσίαση) για να συναντήσει τις άλλες ΑΕΚ… και να μιλήσει για την ομάδα του χωριού της και την ιστορία του τόπου της που φτιάχτηκε από Πρόσφυγες οι οποίοι ξεριζώθηκαν από το Τσουχούρ της Καισαρείας, με την Συνθήκη για την ανταλλαγή Πληθυσμών.

Κλειδί της επιτυχίας της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων Δημήτρης Πεφάνης, γνωστός για τα Ενωσίτικα συναισθήματα του.

Ο Νίκος Αγγελίδης παρουσίασε σε γιγαντοθόνη σπάνιο υλικό από τις ομάδες όλου του κόσμου που λέγονται ΑΕΚ, 302 στον αριθμό, αναλύοντας τις συνθήκες που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου. Ειδικά αφιερώματα με αδημοσίευτες φωτογραφίες έγιναν για όλες τις ομάδες του Νομού Αχαΐας, ξεχωριστά!

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Σπίτι Πολιτισμού, ένα ζωντανό κύτταρο του προσφυγικού στοιχείου της περιοχής, δημιουργώντας έτσι ένα απόλυτο ιστορικό και όχι μόνο… δέσιμο ανάμεσα στο αντικείμενο του βιβλίου, την ΑΕΚ δηλαδή και τον μοναδικό αυτό χώρο που υπάρχει για να φέρνει πίσω θύμισες και να εγγυάται τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τις πολύτιμης ρίζας μας.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η εταιρία αναψυκτικών «Λουξ» και η Οινοποιία Κορωνιώτη.


 


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)