to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 25.01.2023

Διεθνή

Όλαφ Σολτς: Πράσινο φως για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Η απόφαση της Γερμανίας να αποστείλει άρματα μάχης Leonard 2 στην Ουκρανία ανοίγει το δρόμο και για άλλες χώρες που επιθυμούσαν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν την άμυνα του ουκρανικού λαού - Και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν 30 άρματα μάχης Abrams - Έντονη αντίδραση από τη Μόσχα που επικαλείται την «ιστορική ευθύνη της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας»


Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο κ. Σολτς.

Ο καγκελάριος επισήμανε πως η αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα γίνει συντονισμένα και πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να «συρθεί» σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Τόνισε ότι είχε δίκιο για διατήρηση προσεκτικής προσέγγισης σχετικά με τις παραδόσεις αρμάτων, τονίζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση χειρίστηκε προσεκτικά το θέμα και πήρε αρκετό χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα κάλεσε όσους πολίτες έχουν ανησυχία για την απόφαση αυτή να εμπιστευτούν εκείνον και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ' επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ικανοποίηση από Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρσοβία εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σωστή απόφαση» της Γερμανίας να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαρέα άρματα μάχης, τα οποία «θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας» απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο συντηρητικός βρετανός ηγέτης αντέδρασε μέσω του Twitter «στη σωστή απόφαση που ελήφθη από τους συμμάχους και φίλους μας στο ΝΑΤΟ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Δίπλα στα Challenger 2 (σ.σ.: τα άρματα μάχης που υποσχέθηκε πρόσφατα το Λονδίνο), θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας».

«Μαζί, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η γαλλική προεδρία εξέφρασε επίσης την «ικανοποίησή της» και καλωσόρισε το πράσινο φως που έδωσε η Γερμανία.

«Η Γαλλία καλωσορίζει τη γερμανική απόφαση, η οποία επεκτείνει και αυξάνει την υποστήριξη που έχουμε παράσχει με την παράδοση των AMX10 RC», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, σε μια αναφορά στα γαλλικής κατασκευής πιο ελαφρά οχήματα μάχης που το Παρίσι έχει επίσης στόχο να στείλει στην Ουκρανία.

Στη Βαρσοβία, ο πολωνός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστώ @Bundeskanzler Olaf Scholz», έγραψε στο Twitter ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Η απόφαση να σταλούν τα Leopards στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε τη Ρωσία να σταματήσει», πρόσθεσε.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε σήμερα «ένα πρώτο βήμα» μετά το πράσινο φως του Βερολίνου για την παράδοση 14 αρμάτων μάχης Leopard, καλώντας παράλληλα τους Δυτικούς να παράσχουν πολύ περισσότερα τέτοια άρματα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό.

«Έγινε ένα πρώτο βήμα», σχολίασε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Άντριι Γερμάκ, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, και ζήτησε ο διεθνής συνασπισμός να παράσχει και άλλα βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του. «Έχουμε ανάγκη πολλά Leopards», υπογράμμισε.

Θετικές για την αποστολή αρμάτων μάχης Ισπανία, Ολλανδία και Φινλανδία

Η Ισπανία είναι ανοικτή στην προμήθεια γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, μετά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει τα άρματα μάχης και να επιτρέψει και σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία αν χρειαστεί, και η Φινλανδία ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στη χώρα αυτή.

Η Ρόμπλες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE πως η Ισπανία θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στο κέντρο σκέψης Elcano Φελίς Αρτεάγκα, η Ισπανία διαθέτει 108 άρματα μάχης 24A. Περίπου τα μισά από αυτά βρίσκονται στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια και 53 είναι σε εφεδρεία και θα πρέπει να επανεξοπλιστούν, είπε ο Αρτεάγκα, ο οποίος πρόσθεσε πως θα χρειαστούν πιθανόν μερικοί μήνες για να ετοιμαστούν.

Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Αν βοηθά μια συμβολή από την Ολλανδία, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό δίκτυο RTL.

Ο Ρούτε είπε πως η Ολλανδία θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει άρματα μάχης που μισθώνει τώρα από τη Γερμανία και να τα δώσει στην Ουκρανία.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα είπε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η συμβολή της θα είναι περιορισμένη.

«Η διεθνής συνεργασία για την αποστολή Leopards στην Ουκρανία προχωρεί τώρα και η Φινλανδία θα συμμετάσχει», δήλωσε ο Σαβόλα στους δημοσιογράφους.

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να πει περισσότερα για το μέγεθος της φινλανδικής συμβολής.

Έντονη αντίδραση από τη Μόσχα

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία σημαίνει πως εγκαταλείπει την «ιστορική ευθύνη του έναντι της Ρωσίας», που προκύπτει από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε δήλωσή της, η πρεσβεία αναφέρει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σ' ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σ' αυτή», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.

«Καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ήδη αξιοθρήνητη κατάσταση των ρωσογερμανικών σχέσεων και δημιουργεί αμφιβολίες για την πιθανότητα να εξομαλυνθούν στο προβλεπτό μέλλον», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως τέτοια όπλα το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν τον πόλεμο και τα βάσανα στην Ουκρανία και ότι η Δύση «αυταπατάται» αν πιστεύει κάτι διαφορετικό.

«Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του ναζισμού στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και παραπέμπει στη λήθη το δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Γερμανούς», δήλωσε ο Νετσάγεφ.

«Με την έγκριση της ηγεσίας της Γερμανίας, άρματα μάχης με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν και πάλι στο "ανατολικό μέτωπο", κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε θανάτους όχι μόνο Ρώσων στρατιωτών, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο ρώσος πρεσβευτής.

ΝΑΤΟ: «Τα γερμανικά άρματα μάχης μπορούν να βοηθήσουν το Κίεβο να "νικήσει"»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας πως θα βοηθήσουν το Κίεβο να νικήσει τους ρώσους εισβολείς.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία, μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να νικήσει και να τον κερδίσει ως ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)