to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 14.01.2017

Πολιτική

Όλα του γάμου δύσκολα στην κεντροαριστερά: Aπουσίες «εκσυγχρονιστών» από τη συγκέντρωση της Φώφης Γεννηματά

Απόντες από τη συγκέντρωση των 170 και πλέον βουλευτών και ευρωβουλευτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει δική τους πρωτοβουλία


«Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας και θα επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη», είπε η Φώφη Γεννηματά στο χαιρετισμό της στη συγκέντρωση των 170 και πλέον βουλευτών και ευρωβουλευτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της να στηρίξουν την προσπάθεια για ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Απόντες ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει δική τους πρωτοβουλία. Η  κίνηση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Γ. Ραγκούση,  Άννα Διαμαντοπούλου και  Γ. Φλωρίδη) να οργανώσουν πανελλαδικά πέντε εκδηλώσεις (η πρώτη αύριο Κυριακή στη Θεσσαλονίκη) έχει αναγκάσει τη Φ. Γεννηματά να «τρέξει» άμεσα τα σενάρια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ) που είχε στα συρτάρια της.

Παρόντος του Γιώργου Παπανδρέου και των πρώην βουλευτών που είναι στο ΚΙΔΗΣΟ, η κ. Γεννηματά απηύθυνε το Σάββατο προσκλητήριο ενότητας σε όσα στελέχη διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις και τόνισε:

«Όλοι όσοι αισθάνθηκαν ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο, όλοι όσοι εκφράζονται από τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, έχουν θέση σ' αυτή την προσπάθεια. Με σεβασμό στη διαδρομή τους, στις ιδέες τους, στην αυτονομία τους. Η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα θετικό βήμα. Καλωσορίζουμε στους νέους κοινούς αγώνες όλα τα στελέχη του, τους παλιούς συντρόφους μας.

»Πιστεύω ότι είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας. Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για τη μεγάλη κεντροαριστερά, την ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Τους περιμένουμε τώρα κι όχι αύριο. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το συνέδριο μας - μέσα στο 2017 - που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της παράταξης».

Η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι «το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με τη δεξιά και ότι αποτέλεσε διαχρονικά και θα αποτελεί και στο μέλλον, τον εκφραστή του προοδευτικού πολιτικού πόλου και τον κύριο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα».

«Λέμε ναι στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι στη δεξιά παλινόρθωση. Οφείλουμε λοιπόν να σπάσουμε το τεχνητό διχαστικό δίπολο ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί πια παγίδα για τη χώρα και το λαό.

Χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε. Με την πολιτική μας για την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και την εθνική συνεννόηση για να γίνει αυτή πράξη. Και αυτό προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών τώρα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή», προσέθεσε.

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για την αδυναμία της να βγάλει τη χώρα από την κρίση καθώς απειλείται από νέο μνημόνιο και τόνισε πως δεν έχουν όμως καμία εξουσιοδότηση να αλυσοδέσουν τη χώρα, να υποθηκεύσουν το μέλλον, να υπονομεύσουν κάθε προοπτική για ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Η στάση Βενιζέλου

Τα φώτα τώρα στρέφονται κυρίως στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή και στο τι θα πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δεδομένο ότι ο τελευταίος προσφάτως χαρακτήρισε «ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας» να μη συνυπάρξει εκ νέου με τον Γ. Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν σκέφτηκε ούτε σκέφτεται την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν θα κρατήσει και το στόμα του κλειστό. «Θα πει όσα έχει να πει αύριο» λέει με νόημα συνεργάτης του στο naftemporiki.gr.   

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση αύριο Κυριακή στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη της πρωτοβουλίας Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη, με δεδομένο ότι και οι τρεις θεωρούν πως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στον χώρο ένα είναι δεδομένο, «πως ήρθε η ώρα των αποφάσεων». Στη φρασεολογία και των τριών είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, δεν εισπράττει τίποτε από τη φθορά του. Συνεπώς καταλήγουν «πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα αποφάσεις».   

Την ίδια ώρα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του ΚΣ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Μαργαρίτης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ της ΕΡΤ3, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Κεντροαριστερά χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας όμως πως «θα ήταν χρήσιμο να συμμετάσχει και το Ποτάμι και κινήσεις από την Ανανεωτική Αριστερά.

Κόντρα με το Ποτάμι μετά την «μεταγραφή» Ιλχάν

Για «αποστασίες» και «κλοπή εδρών» κάνει λόγο το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του με τίτλο «τελικά όντως το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στο παρελθόν», με αφορμή την αποχώρηση του βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν από την κοινοβουλευτική του ομάδα και την ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η κυρία Γεννηματά άνοιξε πρώτη - πριν και από τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες - τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Είναι αστείο και συνάμα θλιβερό», σχολιάζει η Σεβαστουπόλεως.

Αναφέρει επίσης ότι «ένας βουλευτής το πρωί είναι Ποτάμι και το μεσημέρι γίνεται ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καμία πολιτική διαφωνία με το κόμμα του και ενώ πάντα επικροτούσε τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του Ποταμιού για τη χώρα αλλά και για τη μειονότητα που εκπροσωπούσε».

«Οι ευθύνες αυτών που σχεδιάζουν στο παρασκήνιο νέες αποστασίες είναι τεράστιες. Δηλητηριάζουν ξανά την δημόσια ζωή», συνεχίζει το Ποτάμι και καταλήγει: «Τα κόμματα δεν μεγαλώνουν κλέβοντας τις έδρες άλλων κομμάτων. Οι πολίτες βλέπουν και θα είναι αυστηροί με όλους αυτούς που θυσιάζουν τα πάντα στο κυνήγι της καρέκλας και - φευ - της εξουσίας».

 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)