to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 02.12.2016

Οικονομία

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup της Δευτέρας 5/12

Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας


 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

«Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει πως τα βασικά σημεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι «ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Αναλυτικότερα, σημειώνεται πως στις 25 Μαΐου, το Eurogroup πέτυχε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα που περιλαμβάνει τους όρους για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, «συμπεριλαμβανομένης μια πρώτης δέσμης μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σημειώνεται πως «κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι θα συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία [με την Ελλάδα] πριν από το τέλος του έτους».

Εξάλλου, οι 19 υπουργοί θα έχουν και μια πρωινή συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας και θα επικεντρωθεί στα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2017 των υπόλοιπων 18 κρατών μελών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η συζήτηση για τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα βασιστεί στις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Νοεμβρίου.

Τέλος, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεδρίασης οι 19 υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τη δημοσιονομική κατάσταση συνολικά στην Ευρωζώνη και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Μαξίμου: Η β' αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Όπως ανέφεραν χτες Πέμπτη κυβερνητικες πηγές, σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, «ο κ. Μητσοτάκης , για άλλη μια φορά, μίλησε σαν να μη θυμάται πια -γιατί ίσως δεν θέλει να θυμάται- τη συμφωνία που υπέγραψε και υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου στην οποία συμμετείχε και την οποία εξακολουθεί να υπερασπίζεται. Όσο για τις ανησυχίες του σε σχέση με τη β' αξιολόγηση τον διαβεβαιώνουμε ότι θα επιβεβαιωθούν. Η β' αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που τόσο ο κ. Μητσοτάκης αποστρέφεται».


Δ. Τζανακόπουλος: Θέλουμε επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση δεν συζητά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη είπε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο και σε αρκετά καλό κλίμα, προσθέτοντας «υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσουμε τη Δευτέρα, τουλάχιστον επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας».

Τη θερμή στήριξη σημαντικών εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέσπασε η Ε. Αχτσιόγλου στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απέσπασε τη θερμή στήριξη ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα εργασιακά θα έχουν σίγουρα κομβικό ρόλο στο Eurogroup πρόσθεσε η υπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα βαθιά πολιτικό και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Μοσκοβισί: Σημαντικό βήμα το Eurogroup της Δευτέρας, να δουλέψουν όλες οι πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας

Την πεποίθηση ότι πρέπει να συνεχιστεί η εργασία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ωστόσο ότι αν και δεν θα αποτελέσει την «καταληκτική» συνεδρίαση, θα είναι ένα «σημαντικό βήμα». «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μια σημαντική και θετική» συνεδρίαση για την Ελλάδα είπε ο επίτροπος Οικονομικών και τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο». Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, θα μπορέσει το Eurogroup να προχωρήσει σε μια «σοβαρή» συζήτηση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και σε μια «εποικοδομητική» συζήτηση για τα μέτρα «αναδιάρθρωσης του χρέους», συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων και ενός «σχεδίου για τα μεσοπρόθεσμα» που αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων» ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «απομένει ακόμα δουλειά να γίνει».

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε σε μια «δυναμική επιτυχίας» που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από την Ελλάδα, η οποία είναι εμφανής στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέλος του δρόμου». Ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ώρες και μέρες πριν το Eurogroup» έτσι ώστε να προχωρήσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα θα γίνει μια «εποικοδομητική» συζήτηση για την Ελλάδα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)