to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όλα μπορείς να τα αλλάξεις. Αρκεί να μπορείς να τα δεις με καινούργια μάτια...

Άρθρο των Ν. Σκορίνη- Θ.Μουμουλίδη (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝOTHTA)


Από την ημέρα  δημοσιοποίησης της διακήρυξης της Ρ.ΕΝ.Ε, ξεκίνησε ένας ευπρόσδεκτος και αναμενόμενος διάλογος. Ωστόσο,  πέραν των θετικών σχολίων και της θεμιτής αμφισβήτησης, ξεκίνησε και μια σειρά επιθέσεων και παραφιλολογίας, αλλά και η προσπάθεια κατασκευής μιας στρεβλής εικόνας των πραγματικών προθέσεων του εγχειρήματος. Επιθέσεις κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, με υπονοούμενα ή μη, γέμισαν διαδικτυακούς τοίχους με αφορισμούς και καταδίκες…  Είναι εύκολο βέβαια να διακρίνεις την «κριτική», όταν αυτή δεν ασχολείται με το περιεχόμενο των πολιτικών επιλογών και εν προκειμένω της δυναμικής και παρεμβατικής διακήρυξης της ΡΕΝΕ.

Δικαίωμα όλων να τοποθετηθούν θετικά, αρνητικά, ή συμπληρωματικά. Άλλωστε η διάδραση και τελικά ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος,  είναι στόχος του νέου συλλογικού πολιτικού εγχειρήματός μας. Ωστόσο το να αναλώνεις τον χρόνο σε «τοξικές» συμπεριφορές , το μόνο που έχει ως αποτέλεσμα είναι η αντιπαραγωγική εσωστρέφεια .

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αριστερού, προοδευτικού κόμματος. Όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως συνείδηση και ανάγκη της εποχής μας. Η δική μας αριστερά ή θα να είναι η συνέχεια μα και  τέκνο της εποχής της , ή θα μείνει στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας σαν κάτι που...«υπήρξε κάποτε»...

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα  δίχως  μηχανισμούς και  ομαδοποιήσεις που οδηγούν σε μια οδυνηρή εσωστρέφεια. Κανείς μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ενδεχομένως πολλοί και πολλές συμβάλαμε και σε αρνητικά φαινόμενα. Το ζήτημα είναι αν έχουμε την ικανότητα και την τόλμη να αλλάζουμε τον ατομικό και συλλογικό εαυτό μας  προς το καλύτερο.
Οι τάσεις όπως λειτουργούν  πλέον,  παράγουν συχνά επιθετικότητα  και αντιπαλότητα,  στον ζωντανό ιστό του ίδιου του κόμματός μας.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας, δεν βρίσκονται εντός των τειχών. Βρίσκονται εκτός. Στην αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και του φασισμού που έρπει φανερά ή λιγότερο φανερά. Είναι ξεκάθαρο πως στις δύσκολες εποχές που έρχονται για την κοινωνία,  η ενότητα, ο διάλογος, η σύνθεση και τελικά η τεκμηριωμένη πρόταση είναι μονόδρομος.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συμβάλλουμε να γεννηθεί μια νέα ελπίδα για την κοινωνία, που θα αντιλαμβάνεται και θα αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος. Ας αναζητήσουμε μαζί το καινούργιο·  με ψυχραιμία, με ειλικρινή διάθεση διαλόγου , και όχι με τους συνηθισμένους –και ξεπερασμένους-  λίθους αναθέματος.
Η Ρ.ΕΝ.Ε δεν είναι ΤΑΣΗ και αυτό φαίνεται να ενοχλεί.

Δεν έχει και δεν θα έχει μόνιμα συντονιστικά, ηγεσίες, και διάρκειες δεκαετιών. Δεν θα είναι ένα άλλο κόμμα μέσα στο Κόμμα. Δεν θα εμπλακεί σε μία αναμέτρηση συσχετισμών.
Η ΡΕΝΕ θα είναι ανοικτή σε όλο το κόμμα και την κοινωνία. Θα συμβάλλει στην ενότητα και τον πλουραλισμό του πολιτικού διαλόγου. Θα συμβάλλει στο δυνάμωμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και της πολιτικής του. Αυτός είναι ο στόχος. Αν θα ευδοκιμήσει, μόνο ο πολιτικός χρόνος θα δείξει…

Η ανταπόκριση εκατοντάδων μελών του κόμματος σε αυτό το κάλεσμα, και το καθημερινό ενδιαφέρον «επώνυμων» και «ανώνυμων» συντρόφων μας,  είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό δείγμα, πως το εγχείρημά μας έχει λόγο ύπαρξης .

Ας μη το φοβηθούμε, ας το αφήσουμε να δοκιμαστεί.

Η συζήτηση για το μοντέλο κόμματος, την παραγωγή πολιτικών ωφέλιμων για την  κοινωνία, η αξιοκρατική λειτουργία, και η ανάγκη διαρκούς ανάγνωσης των καθημερινών προβλημάτων,  θα βοηθήσουν και στη διατύπωση ενός νέου κυβερνητικού αφηγήματος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύντομα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τα αποτελέσματα της καταστροφικής διακυβέρνησης της Δεξιάς παράταξης.

Στην πράξη διαφαίνεται πλέον, πως το πολιτικό σύστημα, χρειάζεται στο σύνολο του μια εκ βάθρων αλλαγή, ώστε να  κερδίσει την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή της κοινωνίας και όχι την διαφαινόμενη απαξίωσή του.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, στηρίζουμε με σαφήνεια την ανάγκη διεύρυνσης και συνύπαρξης όλων των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου, με κατανόηση της ιστορικής αναγκαιότητας. Αναγκαιότητα που στις μέρες μας παίρνει παγκόσμια χαρακτηριστικά,  με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού ενωτικού κοινωνικού μετώπου. Μέτωπο ικανό να αντιμετωπίσει την επιχειρούμενη επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη κοινωνική καταστροφή. 

Στηρίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας ενός μεγάλου κοινωνικού ρεύματος με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον Αλέξη Τσίπρα, αδιαμφισβήτητο ηγέτη αυτού του μεγάλου κοινωνικού-ιστορικού  εγχειρήματος και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Το 2021, θα αποδειχτεί πως είναι μια κομβική χρονιά. Η αναμέτρηση κοινωνίας και οικονομικών συμφερόντων, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Αντίθετα επιβάλει τον διάλογο , την συμμετοχή και την ενότητα για τον κοινό μας στόχο, που οδηγεί στην νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)