to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 27.02.2020

Πολιτική

«Όλα καλά» στη συνάντηση Μητσοτάκη - νησιωτών σύμφωνα με το Μαξίμου

Με μια ανακοίνωση σε στιλ «δεν συνέβη και τίποτα», ενώ έχει προηγηθεί το 3ήμερο κρεσέντο κρατικής βίας και αυταρχισμού σε Χίο και Λέσβο, προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου για να περιγράφει όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες των νησιών. Αναφέρεται δε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα νησιά, ξεκινώντας «τις επόμενες μέρες» από τη Σάμο


Το δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στις 8 το βράδυ της Πέμπτης αναφέρεται σε «εποικοδομητικό κλίμα», επί της ουσίας αναφέρει μόνο πως «τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις» - προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο και να λάβει χρονική απόσταση από τα γεγονότα - και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά «»αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο». Σημειώνεται πως απόι συνάντηση υπήρξαν ηχηρές απουσίες, και το Μαξίμου δεν αναφέρεται στο ποιοι ακριβώς συμμετείχαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο».

Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί από τα ίδιους τους αυτοδιοικητικούς σε δηλώσεις τους...

Οι δηλώσεις Μηταράκης -  δημάρχου Χίου

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και να κλείσουν οι άναρχες δομές στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές».

Από πλευράς αυτοδιοικητικών μίλησε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρνατζης, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε πολύ καλό κλίμα και ότι μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και τα τρία μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αρχής γενομένης από την Σάμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)