to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 11.09.2018

Κοινωνία

«Πρώτο κουδούνι» με νέα σχολεία, δάσκαλους και βιβλία στη θέση τους

Εκπαιδευτικοί και βιβλία στις θέσεις τους


Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα σημαίνοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για χιλιάδες μαθητές. Μιας χρονιάς για την οποία είναι όλα έτοιμα, καθώς αριθμός - ρεκόρ αναπληρωτών βρίσκονται στα πόστα τους και τα βιβλία είναι στη θέση τους για να περάσουν στα χέρια των μαθητών.

«Είμαστε πανέτοιμοι, για πρώτη φορά φέτος τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί αναπληρωτές στην ώρα τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ένα 24ωρο πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. «Σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ για τις αλλαγές που ανακοίνωσε σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τον επανασχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είπε πως «τον Σεπτέμβριο του 2020 θα συναντηθούν οι μεταρρυθμίσεις του Λυκείου με τις μεταρρυθμίσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Κ. Γαβρόγλου είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία εξαιρετικά ομαλή σχολική χρονιά. Έχουμε 20.000 αναπληρωτές στη θέση τους, θα γίνουν 4.500 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, που είναι μία σημαντική αρχή. Είναι μία κανονικότητα που δεν την πιστώνεται μόνο η κυβέρνησή μας, αλλά την πιστώνεται όλη η κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αριθμός - ρεκόρ στις προσλήψεις αναπληρωτών

Με τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σχεδόν το σύνολο των κενών καλυμμένο ξεκινάει η σχολική χρονιά. 

Πιο συγκεκριμένα  την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών, που έφτασαν για πρώτη φορά τις 19.480. Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι προσλήψεις πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς έφτασαν τις 15.371.

Τα βιβλία στη θέση τους

Δεν είναι όμως μόνο οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους αλλά και όλα τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία ήδη πριν τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς κι αναμένεται να διανεμηθούν στα παιδιά άμεσα. 

Ο υπουργός Παιδείας, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία ονίζοντας ότι «η υποχρέωση της Πολιτείας υλοποιείται στο ακέραιο». «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξουν όλα τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς υλοποιείται στο ακέραιο. Μετά από εντατική και συστηματική προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου, η κανονικότητα στη δημόσια εκπαίδευση είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά, σε ορισμένες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε' Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α' Λυκείου, τα Γαλλικά της Β' Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β' Λυκείου.

Σε νέες δημόσιες σχολικές μονάδες πάνω από 12.000 μαθητές

Σε νέα κτίρια και αίθουσες διδασκαλίας που υλοποίησε η ΚΤΥΠ ΑΕ, θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για πάνω από 1.500 μαθητές σε όλη τη χώρα, ενώ, η εταιρεία κατασκευάζει, δημοπρατεί και μελετά δημόσια σχολικά έργα συνολικής αξίας άνω των 120.000.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 12.000 μαθητών.

Παράλληλα, η ΚΤΥΠ ΑΕ υλοποιεί έργα αναβάθμισης και συντήρησης σε δεκάδες υφιστάμενες σχολικές μονάδες διαφόρων Δήμων, στα οποία φοιτούν χιλιάδες μαθητές, ενώ οι υπηρεσίες της μελετούν δεκάδες έργα με στόχο το σύνολο της μαθητικής κοινότητας να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας δημόσια σχολική στέγη και εξοπλισμό, χωρίς διακρίσεις.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ ολοκλήρωσε μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2018, έργα συνολικής αξίας περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που αφορούν σε 12 νέες σχολικές μονάδες και θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 1.500 μαθητών, οι οποίοι μέχρι τώρα έκαναν μάθημα σε ακατάλληλες ή και ενοικιαζόμενες αίθουσες.

Πρόκειται για τα εξής σχολεία:

 *ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής (δυναμικότητας 750 μαθητών)

 *2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου

 *3ο2/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγρινίου

 *21ο 2/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγρινίου

 *6ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

 *2/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νεοχωρίου Χίου

 *2ο Γυμνάσιο Αλίμου (προσθήκη πτέρυγας 4 αιθουσών)

Σε τελικό στάδιο διοικητικής παράδοσης, βρίσκονται τα εξής έργα:

 *3ο Νηπιαγωγείο Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης

 *5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου Θεσσαλονίκης

 *14ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

 *20ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

 *84ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η σταδιακή παράδοση νέων εκπαιδευτικών έργων καθώς και έργων ανακαινίσεων και συντήρησης υφιστάμενων σχολικών μονάδων, τα οποία βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα κατασκευής ή ανακατασκευής, συνολικής αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν σε 16 δημόσιες σχολικές μονάδες και εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 2.500 μαθητών.

Πρόκειται για τα εξής σχολεία:

*1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

*Νέο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο 300 μαθητών, στον Αρχάγγελο Ρόδου

*Γυμνάσιο Καράτουλα Ηλείας

*Λύκειο Καράτουλα Ηλείας

*Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου

*Ειδικό Νηπιαγωγείο Ζακύνθου

*3ο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης

*1ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης

*2ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης

*3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας

*3ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας

*Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

*Γυμνάσιο Καρδαμύλης (αποκατάσταση-στεγάνωση)

*Λύκειο Καρδαμύλης (αποκατάσταση-στεγάνωση)

*21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών (προσωρινή μετεγκατάσταση)

*24ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών (προσωρινή μετεγκατάσταση).

Ακόμη, στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται και τα έργα ανακαίνισης, επισκευής και συντήρησης σε συνολικής αξίας άνω των 500.000:

*16 σχολικές μονάδες του Δήμου Καισαριανής

*σε 19 σχολικά κτίρια του Δήμου Περάματος

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται επτά διαγωνισμοί για οκτώ σχολικές μονάδες, συνολικής αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για την κάλυψη των αναγκών άνω των 1.000 μαθητών.

Πρόκειται για τα εξής σχολεία:

 *12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου

*Γυμνάσιο Ερυθρών (εργασίες αποκατάστασης)

*63ο Νηπιαγωγείο Αθήνας

*10ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς

 *2ο Λύκειο Μαρκοπούλου Μεσογαίας - Πόρτο Ράφτη

 *3ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας

 *7ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης (επεμβάσεις)

Στα έργα εκπαίδευσης που δημοπρατεί αυτή την περίοδο η ΚΤΥΠ ΑΕ, εντάσσεται και το έργο κατασκευής του Ειδικού Κτιρίου Επιμόρφωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης Κρατουμένων στο νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων, αξίας 1.230.000 ευρώ.

Νέοι διαγωνισμοί

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΚΤΥΠ ΑΕ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων έργων, που αφορούν σε δέκα σχολικές μονάδες, συνολικής αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 2.000 μαθητών.

Πρόκειται για τα εξής σχολεία:

*2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου Αττικής

*2ο Νηπιαγωγείο Νέας Περάμου Αττικής

*2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης

*14ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής

*Δημοτικό Σχολείο Ν. Μανωλάδας

*Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών

*24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

*21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

*24ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών

*2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης

Επιπλέον, σε ώριμο στάδιο μελέτης βρίσκονται έργα που αφορούν σε πάνω από 25 νέες σχολικές μονάδες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας κατασκευής, άνω των 60.000.000 ευρώ. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα καλύψουν με νέες σύγχρονες υποδομές τις στεγαστικές ανάγκες άνω των 5.500 μαθητών.

* Με πληροφορίες από την Αυγή και το ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)