to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 23.01.2016

Οικονομία

Όλα έγιναν καλώς στην πώληση του ΟΛΠ, λέει ο Στ. Πιτσιόρλας...

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας στη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με τους ναυτικούς επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι έστειλε επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο ζητεί όλα τα στοιχεία και δεδομένα της απόφασης για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco


Τα επιχειρήματα κατά της παραχώρησης του ΟΛΠ δεν ευσταθούν ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στο MEGA και απαντώντας έτσι στις σφοδρές επικρίσεις (δείτε ενδεικτικά) για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα στους Κινέζους, κάνοντας λόγο για «ιστορική απόφαση».

«Όλα έχουν γίνει και θα γίνουν κανονικά» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα ο σχετικός φάκελος θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η υπόθεση θα περάσει από τη Βουλή. «Θεωρώ πως δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι στη διαδικασία. Το μείζον είναι ότι η Ελλάδα μπορεί αξιοποιώντας τα λιμάνια της, τα τρένα της να γίνει μια χώρα που θα παίξει τεράστιο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Αν αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση και θα αναπτύξει θεαματικά την οικονομία της», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ολοκλήρωσης της πώλησης του ΟΛΠ σχεδιάζει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αναμένει ορισμένα απαραίτητα έγγραφα από την Cosco προκειμένου να μεταβιβάσει τον φάκελο του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, αλλά και να ανακηρύξει και επισήμως την κινεζική εταιρεία ως «Προτιμώμενο Επενδυτή», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας έως τις αρχές Μαρτίου, αναφέρουν πληροφορίες, θα έχει προχωρήσει στη σύσταση δημόσιας αρχής λιμένος, που θα έχει την εποπτεία του λιμανιού, αν και από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας στη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με τους ναυτικούς επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι έστειλε επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο ζητεί όλα τα στοιχεία και δεδομένα της απόφασης για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πουλάει το λιμάνι και χαρίζει δισεκατομμύρια στην Cosco. Η ΟΜΥΛΕ επισημαίνει ακόμη ότι κακώς συνδέεται η πώληση του ΟΛΠ με τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, σε μια περίοδο όπου το Χ.Α., αλλά και άλλα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό αποτελεί οικονομικό έγκλημα σε βάρος του ΟΛΠ τονίζει η συνδικαλιστική οργάνωση. Επίσης αναρωτιέται πώς πωλείται ολόκληρος ο ΟΛΠ έναντι 280,5 εκατ. ευρώ, όταν -σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης- η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) της παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ και εν συνεχεία του Προβλήτα ΙΙΙ ήταν 1,05 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες: Ημερησία, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)