to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 18.02.2019

Pablo Simón

Διεθνή

Όλα ανοιχτά στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο στην Ισπανία

Οι δύο παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες σε κρίση, ανάδυση νέων κομμάτων, εκλογική αβεβαιότητα και κοινοβουλευτικός πολυκερματισμός που καθιστούν δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Του Pablo Simón, αρθρογράφου της El Pais

Όχι, δεν μιλάμε για την Ισπανία, αλλά για όλη την Ευρώπη. Τελικά, Spain is not different. Τα μόνα καθαρά ισπανικά στοιχεία είναι η καταλανική διάσταση και ο αιφνίδιος χαρακτήρας των αλλαγών.

Με τις πρόωρες εκλογές να έχουν προκηρυχθεί για τις 28 Απριλίου, συναντάμε την Πορτογαλία και την Ελλάδα σε μια εκλογική χρονιά. Η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για μεγάλη αναταραχή. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2016 το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Ciudadanos και το VOX, ενώ χειρότερα αναμένεται να τα πάνε το Λαϊκό Κόμμα και το Podemos. Πόσο χειρότερα; Ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσά τους; Θα αλλάξει άραγε αυτή η σειρά;

Αδύνατον να γίνουν προβλέψεις όταν το 30% των ψηφοφόρων αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες και είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Η μάχη άλλωστε δεν διεξάγεται σε μια ενιαία επικράτεια, αλλά σε κάθε επαρχία, και από το αποτέλεσμα σε κάθε επαρχία εξαρτάται τι συμμαχίες θα συγκροτηθούν στη συνέχεια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σήμερα ότι ένα σύμφωνο «αλά Ανδαλουσία», με το Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos να κυβερνούν με την υποστήριξη του VOX, συγκεντρώνει τον μαγικό αριθμό των 176 βουλευτών. Το άθροισμα αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια από τον τρόπο με τον οποίο το εκλογικό σύστημα θα τιμωρήσει το VOX. Αν το κόμμα αυτό δεν έχει καλή κατανομή ψήφων σε όλη την επικράτεια και το πανισπανικό του ποσοστό παραμείνει κάτω από 15%, η εκλογή περιφερειακών βουλευτών θα γίνει πιο δύσκολη.

Η κατάσταση είναι λοιπόν απρόβλεπτη. Θα μπορέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αυξήσει τόσο τη δύναμή του ώστε να αντισταθμίσει την πτώση του Podemos , να παραμείνει πρώτο σε αρκετές μεσαίες και μικρές περιφέρειες και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Ιγκλέσιας και τους εθνικιστές; Κανείς δεν ξέρει. Είναι πιθανό ο Πέδρο Σάντσεθ να κερδίσει σε ψήφους αλλά να μην μπορεί να κάνει κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Ριβέρα και ο Κασάδο (οι ηγέτες των Ciudadanos και του Λαϊκού Κόμματος) δεν θα μπορούν να αποσπάσουν την υποστήριξη των εθνικιστών για να κάνουν εκείνοι κυβέρνηση με την υποστήριξη του VOX.

Τελικά, γίναμε κι εμείς Ευρωπαίοι με πλήρη δικαιώματα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ από El Pais

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)