to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 22.07.2022

Οικονομία

Ολ. Τελιγιορίδου-Στ. Αραχωβίτης: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης σχετικά με το ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα.


Οι  Διεθνείς συγκυρίες και η παγκόσμια οικονομική κρίση, βάλλει τον αγροτικό τομέα της χώρας ποικιλοτρόπως, με κύριους αποδέκτες τους παραγωγούς, οι οποίοι παλεύουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά των εκμεταλλεύσεών τους.


Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να έχει διασφαλίσει την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προκειμένου ο πρωτογενής τομέας, να λάβει την αναγκαία στήριξη και ενίσχυση, ώστε να μπορεί όχι μόνο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να διεκδικήσει την εξέλιξη του.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον σχετικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό αφορά το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και την κατεύθυνση πόρων για τη στήριξη των παραγωγικών κλάδων που την έχουν ανάγκη.

Ωστόσο η κυβέρνηση συντηρεί ένα θολό τοπίο σχετικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ασαφείς παραμένουν π.χ. οι κυβερνητικές δηλώσεις και διαρροές που σχετίζονται με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα βοοειδή, όπου δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί προς ενίσχυση των εγχώριων εκτροφών για πάχυνση εγχώριων ζώων ή των εισαγόμενων ζώων που εκτρέφονται στη χώρα για 5 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Καστοριάς και Αναπλ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης κατέθεσαν Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.), ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αντίγραφα από τα σχετικά έγγραφα που κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, σχετικά με το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα βοοειδή και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)