to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 03.07.2022

Πολιτική

Όλ. Γεροβασίλη: Η προοδευτική κυβέρνηση είναι η μοναδική λύση για αναστροφή της πορείας

Σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπολύει η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Newsbomb.gr, καθώς υποστηρίζει ότι απέτυχε να διαχειριστεί όλες τις κρίσεις που της έτυχαν, στα εθνικά θέματα, την πανδημία και την ακρίβεια


Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τις κυβερνητικές πηγές που δήλωσαν «ικανοποιημένες» από τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «ζει σε έναν δικό της, παράλληλο σύμπαν». Παράλληλα, για την κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της τουρκικής εμπορικής ονομασίας «TURKAEGEAN», δηλώνει ότι η κυβέρνηση «πέτυχε το ακατόρθωτο», επιτρέποντας αυτό να συμβεί.

Κατηγορεί, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι επενδύει στις «δολοφονίες χαρακτήρων» των πολιτικών του αντιπάλων, υποστηρίζοντας ότι «το τέλος πλησιάζει και ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως κάθε μέρα που περνά η ήττα θα γίνεται ολοένα και πιο βαριά». Επίσης, τονίζει ότι «η προοδευτική κυβέρνηση είναι η μοναδική λύση για αναστροφή της πορείας της χώρας», επισημαίνοντας πως μια τέτοια προοπτική διακυβέρνησης «είναι εφικτή και στηρίζεται στην επίτευξη προγραμματικών συνεργασιών στους συγκεκριμένους άξονες».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη 

Κυριά Γεροβασίλη, γιατί πιστεύετε ότι ήταν «Βατερλό για την ελληνική διπλωματία» τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Η κυβέρνηση που εξελέγη χάρη και στην πρωτοφανή πατριδοκάπηλη ρητορική της για τη συμφωνία των Πρεσπών, πέτυχε το ακατόρθωτο: Επέτρεψε την κατοχύρωση στην ΕΕ της τουρκικής εμπορικής ονομασίας «TURKAEGEAN». Αυτοί που εμπιστεύονταν περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα, θεωρούν εδώ και τρία χρόνια την Τουρκία διεθνώς απομονωμένη.

Μόλις χθες, για να άρει η «απομονωμένη» γειτονική χώρα το βέτο της, η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν πως θα της πωλούν όπλα χωρίς περιορισμούς. Πως θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στις αμυντικές δομές και δομές ασφαλείας της ΕΕ, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη. Και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε ένα δικό της, παράλληλο σύμπαν, δηλώνει ότι το μνημόνιο «ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία του. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές;

Με όποια κρίση καταπιάστηκε αυτή η κυβέρνηση, κατέγραψε τραγικά αποτελέσματα, με τελευταία παραδείγματα τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και του κύματος της ακρίβειας.

Όσο και να ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης πως είναι αντιμέτωπος με διεθνείς κρίσεις, αδυνατεί να δικαιολογήσει το πώς η χώρα μας παρουσιάζει σταθερά κάποιες από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, τόσο στην ακρίβεια, όσο και στην πανδημία. Να δικαιολογήσει για παράδειγμα το γιατί επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αντί να λάβει μέτρα για τον έλεγχό της.

Ή να εξηγήσει γιατί ενώ «έβγαζε μάτια» από πέρυσι το καλοκαίρι η τάση για εκρηκτική άνοδο του κόστους ενέργειας, έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και επέμενε επί μήνες στη βίαιη, άμεση απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας. Μία φορά δοκίμασε να «βγάλει τρελή» την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία με τις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και τις 30000 απώλειες συμπολιτών μας και πήρε την πληρωμένη απάντηση από τον κ. Τσιόδρα, τον κατά δήλωσή του πιο στενό συνεργάτη του.

Κάπως έτσι συμβαίνει με τις Ανεξάρτητες Αρχές που ελέγχουν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Πλέον, μην μπορώντας να προσφέρουν άλλοθι στις καταστροφικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τις επιλογές της κυβέρνησης και αμφισβητούν ευθέως τις προτάσεις των υπουργών της. Το τέλος πλησιάζει και ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως κάθε μέρα που περνά η ήττα θα γίνεται ολοένα και πιο βαριά. Γι’ αυτό και η αναφορά του κ στην εξάντληση της τετραετίας, θυμίζει πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας που «σέρνεται» και δηλώνει πως στηρίζει τον προπονητή του, ενώ τον έχει ήδη απολύσει φορτώνοντάς του μαζί και όλες του τις ευθύνες.

Γνωρίζει πολύ καλά πως ημέρα με την ημέρα συντρίβεται κάτω από τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση μιας κοινωνίας που υποφέρει εξαιτίας του. Γι’ αυτό εμφανίζεται ολοένα και πιο έτοιμος να υποκύψει στις πιέσεις της «τοξικής» αντιπολίτευσης και να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Πάντως, όλες οι μετρήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ρεαλιστικός στόχος η πρώτη θέση στις κάλπες της απλής αναλογικής;

Κάθε φορά που κάποιος ανεφοδιάζει το όχημά του με καύσιμο, που πληρώνει τον λογαριασμό ενέργειας, που ακούει την ταμειακή μηχανή του σούπερ μάρκετ να εκδίδει τον λογαριασμό του, γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος. Και κάθε φορά που προσπαθούν κάποιοι να κάνουν «το άσπρο μαύρο», οι πολίτες εξοργίζονται ακόμη περισσότερο.

Στη χώρα όπου κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση στην κλίμακα της ελευθερίας του Τύπου, τέτοια συμπεράσματα για «προβαδίσματα» είναι βεβιασμένα. Αν λάβουμε, δε, υπόψη μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, βλέπουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Ακόμη και η «σεπτή» εικόνα του κ. Μητσοτάκη που τόσο επιμελώς και δαπανηρά φιλοτεχνήθηκε όλο αυτό το διάστημα, έχει πλέον αποδομηθεί.

Πλέον, μετά από 3 χρόνια, οι πολίτες συγκρίνουν προτεραιότητες και αποτελέσματα. Μην έχοντας να δείξουν οτιδήποτε θετικό, όταν δε βγαίνουν δεύτεροι ενώ τρέχουν μόνοι τους, κόβουν κορδέλες έργων της κυβέρνησής μας και πανηγυρίζουν δικές μας νίκες, όπως την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας. Ως και για τη Συμφωνία των Πρεσπών που τόσο συκοφάντησαν παλεύουν.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης παίζει τα «ρέστα» του, συνεχίζοντας τις δολοφονίες χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων του, «στήνοντας» τις παραπομπές τους σε ειδικά δικαστήρια και πνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή. Ακόμη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα γιατί κατήγγειλε αυτό το πρωτόγνωρο επικοινωνιακό καθεστώς. Αδιόρθωτοι και ανυπόφοροι, όποτε και αν συρθούν σε εκλογές, θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση στην κάλπη. Όσο καθυστερούν, τόσο επιβαρύνουν την κατάσταση της χώρας και γίνεται δυσκολότερα αναστρέψιμη η ζημία που επιφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία.

Επομένως, θεωρείτε ότι είναι δυνατό να σχηματιστεί και προοδευτική κυβέρνηση; Ο κ. Βαρουφάκης και το κόμμα του, έχουν θέση σε μία τέτοια κυβέρνηση;

Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει όλα τα εγκληματικά λάθη και τις πρακτικές διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που έκανε στο παρελθόν, ρίχνοντάς μας στην περιπέτεια του 2010. Η παράταξη που έγραψε ιστορία με το «ότι είναι Νόμιμο είναι και Ηθικό» σχετικοποίησε εκ νέου το δίκαιο και την ηθική, μη διστάζοντας να θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την λειτουργία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας.

Η προοδευτική κυβέρνηση είναι η μοναδική λύση για αναστροφή της πορείας της χώρας και κατεύθυνσή της προς μία δίκαιη, βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη με διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Διαγνώσαμε έγκαιρα τον κίνδυνο και απευθύναμε εξίσου έγκαιρα κάλεσμα προς κάθε προοδευτικό πολίτη για την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης. Αυτό το προσκλητήριο όμως έχει και πιο βαθύ ορίζοντα: το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η κοινωνία, το νέο προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανατοποθετήσει το δίκαιο, την λογική, τον πολίτη, την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον σε μία νέα ισορροπία.

Η προοπτική μιας τέτοιας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι εφικτή και στηρίζεται στην επίτευξη προγραμματικών συνεργασιών στους συγκεκριμένους άξονες. Κάθε πολιτικός φορέας που τοποθετεί τις θέσεις του στο προοδευτικό φάσμα και πιστεύει σε αυτή την ιστορική αναγκαιότητα και ευκαιρία, μπορεί να είναι δυνητικός κυβερνητικός εταίρος σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Οι πολίτες δυσκολεύονται πάρα πολύ εξαιτίας της ακρίβειας. Τι θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση, που δεν το έκανε;

Έχουμε προτείνει μια δέσμη διάφορων μέτρων με στόχο τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης και της οικονομικής δραστηριότητας. Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Ζητάμε τον αποτελεσματικό έλεγχο του ανταγωνισμού και την προοδευτική φορολόγηση των υπερκερδών που παράγονται εξαιτίας της συγκυρίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, επίσης, παρουσιάσει εργαλειοθήκη με μέτρα όπως την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή την εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική ή στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Ανάλογα μέτρα έχει εφαρμόσει, για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλοι. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, έπρεπε και μπορούσε να λάβει έγκαιρα πολλά, κατάλληλα μέτρα, για να περιορίσει τις συνέπειες της ακρίβειας στην οικονομία και την κοινωνία. Επέλεξε να κάνει ελάχιστα, κυρίως για χάρη της επικοινωνίας και με τεράστια καθυστέρηση.

Αυτή η παρελκυστική τακτική του «ότι βρέξει ας κατεβάσει» του κ. Μητσοτάκη, αυξάνει, τελικά, ραγδαία το κόστος των αποτελεσματικών παρεμβάσεων, καθώς καθιστά ακόμη και μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που προτείναμε πριν από λίγους μόνο μήνες, ανεπαρκή. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει κάθε μέτρο για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας. Γιατί αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στο να ελέγξει τη δραστηριότητα κάποιων ολιγοπωλίων ο – για κάποιους – Έλληνας «Τσώρτσιλ»; Ποιους καλύπτει;

Για παράδειγμα, η κρίση που ξεκίνησε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βρήκε τη χώρα χωρίς την απαιτούμενη ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς δημόσιο βραχίονα άσκησης ενεργειακής πολιτικής, παραδομένη σε ένα πρωτοφανές ολιγοπώλιο, του οποίου η «ουρανοκατέβατη κερδοφορία» επιδοτείται αδρά με δημόσιο χρήμα. Αυτή η κατάσταση ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Στη χώρα με την χειρότερη σχέση μεταξύ κόστους καυσίμων και μισθού στην Ευρώπη, οι αντλίες των καυσίμων έχουν μετατραπεί σε «μαύρες τρύπες» εισοδημάτων. Αντί να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων μέσω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αντί να ελέγξει την λειτουργία του ανταγωνισμού του συγκεκριμένου κλάδου, η κυβέρνηση, ακολουθεί και εδώ την «λύση» της επιδότησης του ολιγοπωλίου των διυλιστηρίων.

Σε συνδυασμό με την έντονη τάση αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και την ήδη βαθιά προβληματική κατάσταση στο χρηματοοικονομικό τομέα, η πίεση στον πληθωρισμό είναι ισχυρότερη από πολλές άλλες αναπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ. Αποτέλεσμα είναι οι πενιχρές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων να έχουν προ πολλού εκμηδενιστεί από τις αυξήσεις και να βαδίζουμε ολοταχώς προς μία νέα βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.

Δύο, σχεδόν, μήνες μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, εκτιμάτε ότι το κόμμα σας ωφελήθηκε από αυτή τη διαδικασία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του είναι πλέον ένα σύγχρονο, ακόμη πιο δημοκρατικό κόμμα. Μάλιστα, είμαστε το κατ’ αναλογία πιο μαζικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης και αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αισιοδοξία. Ένα κόμμα που δεν έχει αυθεντίες, δεν χωράει αποκλεισμούς, που είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη και κάθε ιδέα και σκέψη που ανταποκρίνεται στις αρχές μας. Αντιστοιχίσαμε επιτέλους την κομματική δομή και δύναμή μας με την κοινωνική μας επιρροή και εξελισσόμαστε στην πράξη στο κόμμα των μελών μας. Με ενισχυμένο δυναμικό, με ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας διατυπώνουμε μια απόλυτα ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)