to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 20.02.2020

Διεθνή

Νεοναζί σκόρπισε τον θάνατο στη γερμανική πόλη Χανάου - 9 νεκροί (ενημέρωση)

Συγκλονισμένη η γερμανική κοινή γνώμη μετά το πρωτοφανές μακελειό στο Χάναου, μια πόλη 100.000 κατοίκων 30 χλμ. από τη Φρανκφούρτη - Υπάρχει βίντεο-ομολογία του δράστη, το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε ακροδεξιά κίνητρα: «Συγκεκριμένοι λαοί που δεν μπορούν να εκδιωχθούν πλέον από τη Γερμανία, θα πρέπει να εξοντωθούν»! - Ο δράστης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, όπως και η μητέρα του


Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν γύρω στις 10 χθες το βράδυ σε μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο του Χάναου. Ο δράστης χτύπησε το κουδούνι, εισήλθε στο χώρο των καπνιστών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως γύρω του, σκοτώνοντας συνολικά πέντε νεαρά άτομα - τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα. Οι περισσότεροι φαίνεται να ήταν κουρδικής καταγωγής.

Ο δεύτερος τόπος του εγκλήματος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μπροστά σε ένα ψιλικατζίδικο ακούστηκαν εκ νέου πυροβολισμοί. Τραγικός ο απολογισμός κι εκεί: τέσσερις νεκροί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη νεκρό στο σπίτι του, δίπλα στο πτώμα της μητέρας του. Ο συνολικός απολογισμός της χθεσινής αιματηρής νύχτας στο Χάναου είναι 11 νεκροί.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στον δράστη από τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο πυροβολούσε τα θύματά του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και ερευνάται προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Χρειάζεται «αποφασιστικός αγώνας του κράτους εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού»

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάποια από τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής.

Ο Πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπάκ ζήτησε πριν από λίγο «αποφασιστικό αγώνα του κράτους εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού» και τόνισε ότι η Κοινότητά του επισημαίνει εδώ και χρόνια τον κίνδυνο. Για «ανείπωτη τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Ισλαμική Ομοσπονδία της Γερμανίας, ενώ το Συντονιστικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων κάλεσε την κοινωνία σε «αλληλεγγύη με τα θύματα ενάντια στο δεξιό μίσος και την τρομοκρατία».

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το δράστη;

Σύμφωνα με την Bild πρόκειται για τον Γερμανό Τομπίας Ρ. που όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του. Υπάρχει βίντεο-ομολογία του, το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε ακροδεξιά κίνητρα. Συγκεκριμένα σε κάποιο σημείο ο δράστης φέρεται να λέει ότι «συγκεκριμένοι λαοί που δεν μπορούν να εκδιωχθούν πλέον από τη Γερμανία, θα πρέπει να εξοντωθούν».

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση: «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι στους ανθρώπους στο Χάναου, όπου στο κέντρο της πόλης διεπράχθη ένα φρικτό έγκλημα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Φρασεολογία νεοναζί στο 24σέλιδο «μανιφέστο»

Η αντιτρομοκρατική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση καθώς πρόκειται για ένα πιθανόν «ρατσιστικό έγκλημα». «Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, εξτρεμιστικό παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τα εγκλήματά του.

Σε μια 24σέλιδη επιστολή - μανιφέστο και σε πολλά βιντεοσκοπημένα μηνύματα είχε περιγράψει τα ρατσιστικά κίνητρά του ο δράστης των χθεσινοβραδινών φονικών επιθέσεων στην Χανάου της Έσσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, ο 43χρονος Γερμανός Τομπίας Ρ., αναφερόταν στην ανάγκη να «καταστραφούν» συγκεκριμένοι λαοί των οποίων η απέλαση από την Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή, ενώ έκανε λόγο για μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνωμοσίας. Τόνιζε δε ότι αισθανόταν ότι τον παρακολουθούσαν και ότι βρισκόταν διαρκώς υπό διωγμό.

Ο ρατσισμός και το μίσος είναι δηλητήριο, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

«Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο, το μίσος είναι δηλητήριο» και είναι υπεύθυνο για πολλά εγκλήματα, δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Χανάου της Έσσης και υπενθυμίζοντας την δολοφονία του πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε, τις δολοφονίες από μέλη της NSU και την επίθεση στο Χάλε.

Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «θλιβερή μέρα για τη χώρα» και εξέφρασε την συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες. «Αισθάνομαι την βαθιά οδύνη για τον βίαιο θάνατο τόσο πολλών συμπολιτών μας, την οδύνη που αισθάνονται σήμερα οι άνθρωποι στην Χανάου και σε όλη την Γερμανία», δήλωσε η Καγκελάριος και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «με όλη της την αποφασιστικότητα και την δύναμη» απέναντι σε όσους προσπαθούν να διχάσουν την Γερμανία.

Μίσος για τους αλλοδαπούς

Ο Πίτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα μανιφέστο 24 σελίδων», που μαρτυρά «το μίσος (του δράστη) προς τους αλλοδαπούς και τους μη λευκούς».

«Ζητεί την εξαφάνιση πολλών χωρών στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», χρησιμοποιώντας «όρους που παραπέμπουν στην ευγονική, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες», έγραψε ο Νόιμαν στο Twitter.

Εξάλλου ο δράστης δηλώνει ότι «παρακολουθείται όλη του τη ζωή από τις μυστικές υπηρεσίες» και περιγράφει τον εαυτό του «κατ’ επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα», ανέφερε ο Νόιμαν.

Ήταν σκοπευτής, είχε νόμιμα τα όπλα

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ δήλωσε σήμερα ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις εναντίον δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου στην κεντρική Γερμανία, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική.

Εξάλλου ο Μπόιτ επεσήμανε ότι ο δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών. Η εφημερίδα Bild έχει αναφέρει ότι το όνομά του είναι Τομπίας Ρ. Αυτός όπως και η μητέρα του εντοπίστηκαν νεκροί στο σπίτι του με τραύματα από σφαίρες.

Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν όντως ο δράστης είχε αφήσει επιστολή στην οποία προανήγγειλε τα εγκλήματά του, κάτι το οποίο έχει αναφέρει η Bild, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές της.

Σύμφωνα με τον Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιος βρισκόταν στα μπαρ την ώρα των επιθέσεων, η Bild έγραψε ότι κάποια από τα εννέα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται μία γυναίκα και πέντε νεαροί.

Πληροφορίες από Deutshe WelleBild.de, spiegel.de, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)