to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 02.05.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Οκλαχόμα: Επ' αόριστον διακοπή εκτελέσεων ζητεί διευθυντής φυλακών

Διευθυντής των φυλακών στη νότια πολιτεία της Οκλαχόμα των ΗΠΑ ζήτησε την Παρασκευή τη διακοπή όλων των εκτελέσεων επ΄ αόριστον, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξ ολοκλήρου αναθεώρηση διαδικασιών


Διευθυντής των φυλακών στη νότια πολιτεία της Οκλαχόμα των ΗΠΑ ζήτησε την Παρασκευή τη διακοπή όλων των εκτελέσεων επ΄ αόριστον, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξ ολοκλήρου αναθεώρηση διαδικασιών.

Ο Ρόμπερτ Πάτον ζητεί «πλήρη αναθεώρηση του πρωτοκόλλου των εκτελέσεων» στην Οκλαχόμα, σε επιστολή του προς την κυβερνήτη Μέρι Φόλιν, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη μεθεπομένη της εκτέλεσης του Κλέιτον Λόκετ.

Ο θανατοποινίτης υπέκυψε από «καρδιακή προσβολή» 43 λεπτά μετά την έναρξη της χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης, αφού προηγουμένως είχε κατά τα φαινόμενα υποφέρει πολύ.

«Είμαι απολύτως υπέρ μιας εξωτερικής έρευνας για τις συνθήκες της εκτέλεσης του κατάδικου Λόκετ. Πιστεύω ότι η έκθεση θα φανεί πιο αξιόπιστη αν διενεργείται από εξωτερικό όργανο», γράφει ο διευθυντής των σωφρονιστικών αρχών παρέχοντας το ακριβές χρονικό της επίμαχης εκτέλεσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με τη δημοσιοποίηση του χρονικού της εκτέλεσης έγινε γνωστό ότι ο Λόκετ είχε πληγωθεί στο δεξί του χέρι την παραμονή της εκτέλεσής του και είχε πυροβοληθεί με όπλο Taser που προκαλεί ηλεκτροσόκ τα ξημερώματα για να απομακρυνθεί δια της βίας από το κελί του προκειμένου να κάνει ακτινογραφίες στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη θανατηφόρα ένεση.

Επίσης ο γιατρός, μη έχοντας βρει «κατάλληλο σημείο» ούτε στα χέρια, ούτε στα πόδια για να κάνει την ένεση, τη χορήγησε στη βουβωνική χώρα. Ο θανατοποινίτης είχε ακόμη τις αισθήσεις του επτά λεπτά μετά τη χορήγηση του αναισθητικού και η δήλωση του θανάτου του έγινε 43 λεπτά αργότερα, σε αντίθεση με τα δέκα λεπτά που διαρκεί συνήθως η διαδικασία.

«Το χρονικό της εκτέλεσης που δημοσιοποιήθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές δείχνει ότι η ενδοφλέβια ένεση στο μηριαίο ουδέποτε έγινε όπως πρέπει και ότι το προϊόν χορηγήθηκε στη σάρκα του Λόκετ και όχι στις φλέβες του», εκτιμά η δικηγόρος Μαντλίν Κοέν, της οποίας ο πελάτης θα εκτελείτο αμέσως μετά τον Λόκετ.

«Έχω την πρόθεση να διερευνήσω καλύτερες μεθόδους που ακολουθούνται σε άλλες πολιτείες και να διασφαλίσω ότι το πρωτόκολλο της Οκλαχόμα υιοθετεί κριτήρια που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα», προσθέτει ο διευθυντής των φυλακών κ. Πάτον στις συστάσεις του προς την κυβερνήτη της πολιτείας.

«Προτείνω να ζητηθεί από το κακουργιοδικείο να διατάξει την επ’ αόριστον αναβολή των εκτελέσεων", επισημαίνει τονίζοντας ότι ο επαναπροσδιορισμός των νέων διαδικασιών θα διαρκέσει «πολλές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες» και θα απαιτήσει «μια εκτεταμένη εκπαίδευση» των μελών του προσωπικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)