to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 14.12.2012

Διεθνή

Οικτρή άποψη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τις διώξεις τύπου πογκρόμ στην Ελλάδα

"Το Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε υπευθυνότητα της πολιτικής λιτότητας για την αύξηση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Αντ´αυτού, καταλογίζονται οι επιθέσεις της αστυνομίας και τα πογκρόμ στα ίδια τα θύματα: Επειδή τα θύματα δεν μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, αυτό ενθαρρύνει, δήθεν, τις εντάσεις στην Ελλάδα`“. Έτσι σχολιάζει την απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση ο βουλευτής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Αντρέι Χούνκο.


Υπό τον τίτλο „Ρατσιστική βία της αστυνομίας και των νεοναζήδων στην Ελλάδα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης“, ο εν λόγω βουλευτής είχε ενημερωθεί για τη στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σχετικά με τις κακοποιήσεις μεταναστών και μεταναστριών καθώς και αριστερών διαδηλωτών και διαδηλωτριών. Η Amnesty International είχε ερευνήσει επί του θέματος και το έχει στηλιτεύσει στη έκθεση „Αστυνομική βία στην Ελλάδα – Όχι ακριβώς μεμονωμένα συμβάντα“. Ο Οργανισμός παραπέμπει στην ατιμωρησία „υπέρμετρης“ βίας και στον περιορισμό της ελευθερίας της γνώμης.

Και ο Αντρέι Χούνκο συνεχίζοντας:

“Όχι μόνο κατά την πορεία της πολιτικής λιτότητας, που υπαγορεύτηκε από την Τρόικα, τίθεται η Ελλάδα υπό πίεση. Τα καθ´όλη την επικράτεια για πολλούς μήνες διαρκούντα μπλόκα της αστυνομία “Επιχείρηση Ξένιος Δίας“, εκπληρούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενισχυμένη καταπολέμηση ανεπιθύμητης μετανάστευσης. Η πίεση προέρχεται ιδίως από τη Γερμανία: Μαζί με τη πρώην γαλλική κυβέρνηση της Δεξιάς, ελήφθησαν από το Βερολίνο πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ασκηθεί επιρροή στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι στην Υπηρεσία υποβολής αιτήσεων ασύλου στην Αθήνα, υποβάλλονται μόνο λίγες αιτήσεις κάθε εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο επισημοποιείται ότι το δικαίωμα προστασίας, που είναι κατοχυρωμένο στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, δεν είναι πλέον δεδομένο. Καλώ γι´αυτό την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, να διευκολύνει την συνέχιση του ταξιδίου των μεταναστών και μεταναστριών σε άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορούν να υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις τους.

Την τελευταία εβδομάδα κατέθεσαν και τα Ηνωμένα Έθνη τα αποτελέσματα ενός πολυήμερου ταξιδίου αποστολής. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ οι αρχές τις παρακολουθούν ως αμέτοχοι θεατές. Πολλές επιθέσεις δε γνωστοποιήθηκαν καθόλου, διότι οι ενδιαφερόμενοι φοβούνται περαιτέρω αντίποινα. Εκτός αυτού, φέρονται ως εμπλεκόμενα  και μέλη της ίδιας της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα ´Το Βήμα´, ψηφίζουν περισσότερα από τα μισά μέλη της αστυνομίας το φασιστικό κόμμα της ´Χρυσής Αυγής`.

Απέναντι στην ανελέητη έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, η απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης είναι οικτρή: Οι αναφορές στην `ξενόφοβη βία´ φαίνονται μεν να ´αυξάνουν´, αλλά για την εμπλοκή της αστυνομίας υπάρχουν, δήθεν, πολύ λίγες διαπιστώσεις και η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία δε θα έπρεπε να αλλάξει ´ριζικά´. Τώρα πρόκειται η Γερμανική Πρεσβεία να προβεί σε συγκέντρωση ´πληροφοριών´ για το ζήτημα.

Αυτό μου θυμίζει τα πογκρόμ στο Ρόστοκ, στο Σόλινγκεν και στο Μελν, όταν η παρουσία μεταναστών/μεταναστριών στη δημόσια ζωή χαρακτηρίστηκε ως αιτία του αυξανόμενου ρατσισμού. Ωστόσο υπάρχει και η πίεση από τις  Βρυξέλλες, που ξανανοίγει νέα χαρακώματα στην ελληνική κοινωνία.

Η χρηματοδότηση σωφρονιστικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση καθιστά γενικά δυνατά τα μπλόκα. Το ελληνικό μεταναστευτικό πολίτευμα υποστηρίζεται επιπλέον από την Αστυνομία Μεταναστών Frontex της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει κριτήρια, βάσει των οποίων, από το επόμενο έτος, θα αξιολογείται η μεταναστευτική προστασία της Ελλάδας.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Μέλη-Κράτη γίνονται συνένοχοι της ενισχυόμενης φασιστικής `Χρυσής Αυγής´. Εν τω μεταξύ, το κόμμα άνοιξε γραφεία στο Μοντρεάλ και στη Νέα Υόρκη και κατέρχεται στην ιταλική Λομβαρδία σε περιφερειακές εκλογές. Η φασιστική βουλευτής Ελένη Ζαρούλια είναι και Μέλος της Επιτροπής για ισότητα και κατά των διακρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο κοινοβούλιο είχε αποκαλέσει τους μετανάστες και μετανάστριες ´υπάνθρωπους´. Η Ζαρούλια αρνείται να ανακαλέσει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατονομάσει το ρατσισμό με το όνομά του, αντί μόνο να τον πυροβολεί. Είμαστε κάθετα εναντίον της επιβολής αυταρχικών μέτρων λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης“.       

Κατέβασμα από το διαδίκτυο της απάντησης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης  „Ρατσιστική βία από αστυνομία και νεοναζήδες στην Ελλάδα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης“ στα ελληνικά: http://www.andrej-hunko.de/bt/parlam-init/kleine-anfragen/1371-2012-12-1...

Κατέβασμα από το διαδίκτυο της απάντησης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης „Ρατσιστική βία από αστυνομία και νεοναζήδες στην Ελλάδα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης“ στα γερμανικά: http://www.andrej-hunko.de/start/download/doc_download/266-rassistische-...

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για την υποστήριξη φυλακών προς εξασφάλιση της απέλασης (αγγλικά): http:www.andrej-hunko.de/bt/parlam-init/fragen/1317-eu-financial-support...

(Η μετάφραση στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε από την μεταφραστική υπηρεσία της γερμανικής βουλής.)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)