to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικόπεδα με θέα στην Αρκτική

Ας κρατήσουμε πάντως τον κοινό παρονομαστή των απαντήσεων που έδωσαν στον Τραμπ από την Κοπεγχάγη και τη Γροιλανδία: δεν πουλάμε, αλλά είμαστε ανοιχτοί για μπίζνες...


Σε συνέντευξη στον κήπο του Λευκού Οίκου στα τέλη Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ... αυτοπροσκλήθηκε στη Δανία, λέγοντας πως θα ήθελε να επισκεφθεί την Κοπεγχάγη καθ' οδόν προς την Πολωνία, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' της Δανίας του έστειλε επίσημη πρόσκληση. Ο σχεδιασμός, που προχώρησε πολύ γρήγορα, περιέλαβε επαφές του Αμερικανού Προέδρου με αντιπροσωπείες από τη Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε.

Γιατί τέτοια σπουδή να συναντήσει ο Τραμπ αξιωματούχους από τις δυο αυτόνομες, στρατηγικής σημασίας, περιοχές, που πέρασαν στον έλεγχο της Βασιλείου της Δανίας πριν από δυο αιώνες με τους ναπολεόντειους πολέμους και τη συνθήκη του Κιέλου; Ήταν, άραγε, μόνο ζήτημα πρωτοκόλλου;

Το ραντεβού δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί. Ο Πρόεδρος- επιχειρηματίας Τραμπ δεν... κρατήθηκε, είπε δημόσια πως θέλει να αγοράσει το «οικόπεδο της Γροιλανδίας», η κυβέρνηση της Δανίας και η τοπική κυβέρνηση του απάντησαν πως η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση (τι άλλο θα μπορούσαν να πουν για να υπερασπίσουν το εθνικό γόητρο;), ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε με τη σειρά του προσβεβλημένος και ακύρωσε το ταξίδι. Ησύχασαν τώρα οι Γροιλανδοί; Επέστρεψαν ήρεμοι στις δουλειές τους οι ψαράδες στα Φερόε; Κάθε άλλο. Οι κάτοικοι των δυο αυτόνομων περιοχών, που όλοι μαζί θα χωρούσαν στο στάδιο Καμπ Νου της Βαρκελώνης, έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν προσεκτικά το παιχνίδι που άνοιξε με στόμφο ο Τραμπ.

Οι Γροιλανδοί (περίπου 56.000 κάτοικοι) αποφάσισαν με δημοψήφισμα το 1982 να φύγουν από την Ε.Ε. (12.615 ψήφοι υπέρ της εξόδου, 11.180 υπέρ της παραμονής).

Από το 1985 η Γροιλανδία, ως αυτόνομη περιοχή της Δανίας -η οποία διατηρεί τον τελευταίο λόγο για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική-, έχει ειδικό καθεστώς υπερπόντιας ευρωπαϊκής περιοχής (OCT). Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (πάνω από 80%) είναι αυτόχθονες Ινουίτ που επί δεκαετίες δεν καλοπέρασαν στα χέρια των Σκανδιναβών εποίκων. Η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τα αλιευτικά δικαιώματα ενίσχυσε τις αυτονομιστικές και αποσχιστικές τάσεις.

Οι Αμερικανοί, που έβαλαν πόδι στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (μετά την κατάληψη της Δανίας από τους ναζί), θέλησαν στη συνέχεια να αγοράσουν τη Γροιλανδία από την Κοπεγχάγη για 100 εκατ. δολάρια. Δεν το κατάφεραν, αλλά διατηρούν στα βόρεια του νησιού ένα μεγάλο...οικόπεδο, τη βάση Θούλη, από όπου παρακολουθούν τις κινήσεις των Ρώσων στην Αρκτική με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Πιο ανατολικά, στα νησιά Φερόε, ανάμεσα στην Ισλανδία, τη Σκωτία και τη Νορβηγία, ακόμα 50.000 σκληροτράχηλοι κάτοικοι επίσης δεν καλοβλέπουν τη δανέζικη κυριαρχία. Μετά την προσωρινή κατοχή των Βρετανών, για τις ανάγκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ψήφισαν για ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 1946 ( 5.660 ψήφοι υπέρ, 5.499 κατά) αλλά συμβιβάστηκαν με μια αυτονομία. Εδώ και δυο χρόνια όμως ετοιμάζουν νέο δημοψήφισμα, που όλο βρίσκει τρόπους να μπλοκάρει η Κοπεγχάγη.

Τα νησιά Φερόε δεν αποτελούν τμήμα της Ε.Ε., οι κάτοικοί τους δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες, ακόμα και το νόμισμά τους -η δανέζικη κορώνα- έχει ειδικά χαρακτηριστικά στη δική τους γλώσσα. Έχουν επίσης δική τους εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία νίκησε την αντίστοιχη ελληνική το 2016. Επειδή δεν δεσμεύονται από ευρωπαϊκές συνθήκες και μπορούν να εξάγουν σολομούς και ρέγκες στη Ρωσία αδιαφορώντας για το εμπάργκο των Βρυξελλών, με τις οποίες επίσης έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.

Βέβαια, ο Τραμπ μίλησε μόνο για το οικόπεδο της Γροιλανδίας, είπε ότι έχει άλλες προτεραιότητες (άνοιξαν στο μεταξύ οι δουλειές και στα οικόπεδα του... Αμαζόνιου). Τώρα που με το λιώσιμο των αιώνιων πάγων ανοίγει το Βόρειο Πέρασμα και δημιουργούνται νέα προοπτικές εκμετάλλευσης (και καταστροφής του πλανήτη), θα ήθελαν άραγε οι Γροιλανδοί να γίνουν Αμερικανοί ή μήπως θα προτιμούσαν τους Κινέζους που τους πρότειναν, πριν από δυο χρόνια, επενδύσεις (εξορύξεις, αεροδρόμια και λιμάνια) για να επεκτείνουν στον βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική τον Δρόμο του Μεταξιού; Και τι είδους ιδέες θα έβαζε μια τέτοια εξέλιξη στα μυαλά των ατίθασων ψαράδων στα Φερόε;

Ας κρατήσουμε πάντως τον κοινό παρονομαστή των απαντήσεων που έδωσαν στον Τραμπ από την Κοπεγχάγη και τη Γροιλανδία: δεν πουλάμε, αλλά είμαστε ανοιχτοί για μπίζνες...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)