to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 19.12.2022

Πολιτική

Οικονομική ασφυξία στον κλάδο των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών με ευθύνη της Κυβέρνησης ΝΔ

Την οικονομική ασφυξία που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στον κλάδο των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Θεανώς Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση, καθώς και 30 ακόμη Βουλευτών.


«Το δικαίωμα ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης σε υπηρεσίες αγωγής, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης βρεφών, νηπίων, παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκη, είναι αδιαμφισβήτητο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει το δικαίωμα αυτό και να λειτουργεί με συνέπεια έναντι των δομών και των φορέων που αναλαμβάνουν να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες. Ωστόσο, το επιτελείο της Ν.Δ. δε φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις του για την οικονομική κάλυψη της συμμετοχής του. Η τετράμηνη καθυστέρηση πληρωμής των οφειλόμενων ποσών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρατηρείται, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οδηγεί σε αδιέξοδο τον κλάδο».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.) στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» 2022-2023, συμμετέχουν 1.800 ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί οι οποίοι φιλοξενούν 100.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι η περίοδος επιλεξιμότητας των δαπανών αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι πληρωμές από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) διενεργούνται κατόπιν πιστοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή! Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με προσθήκη όλο και μεγαλύτερων εθνικών πόρων κάθε χρόνο και αυξημένα vouchers (155.000 το 2019-20, από 79.000 το 2014-15) η πληρωμή όλων των δομών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, γινόταν ανελλιπώς κάθε μήνα για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες του προηγούμενου μήνα.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους συνυπεύθυνους Υπουργούς σχετικά με το που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, πότε θα διενεργηθούν οι καταβολές των οφειλόμενων ποσών για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβούν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καθυστερήσεις στις καταβολές των οφειλόμενων ποσών προς τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)