to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι επιπτώσεις της συμφωνίας CETA θα είναι καταστροφικές για τη δημοκρατία και το περιβάλλον

Χθες, 21 Σεπτεμβρίου, ετέθη σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γνωστή CETA.


Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:

Χθες, 21 Σεπτεμβρίου, ετέθη σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γνωστή CETA.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με απόφαση  του 13ου Τακτικού Συνεδρίου τους, του Πανελλαδικού Συμβουλίου αλλά και πλήθος παρεμβάσεων των εκπροσώπων τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχουν αντιταχθεί στην ψήφιση της συμφωνίας και έχουν δηλώσει αλληλέγγυοι στις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι οι επιπτώσεις της συμφωνίας στο περιβάλλον, τη δημοκρατία, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και την οικονομία γενικότερα θα είναι αρνητικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των αρνητικών επιπτώσεων για την χώρα μας, που ήδη έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, είναι το θέμα της εξαίρεσης από τη συμφωνία πολλών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως στην περίπτωση της φέτας, αλλά και τα πλεονεκτήματα που η συμφωνία θα δώσει στην εταιρεία χρυσού ώστε να επιβάλλει εκβιαστικά τους όρους της στην Ελληνική Κυβέρνηση, για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συμπαράταξη με τους Ευρωπαίους Πράσινους ζητούν και παλεύουν για ριζικές αλλαγές στις πολιτικές της Ε.Ε σε σχέση με το διεθνές εμπόριο, με προτεραιότητα  στον σεβασμό προς τη φύση, τον άνθρωπο και τις επόμενες γενιές, για μια αληθινά βιώσιμη ανάπτυξη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υιοθετούν επίσης τις προτάσεις που κατέθεσε η Πρωτοβουλία «STOP TTIP CETATiSA Ελλάδας» προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικόλαο Βούτση: α) Να συγκληθεί εκ νέου η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες, β) Το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάρει θέση για την πρόσφατη προσφυγή του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Σύστημα Εταιρικής Επιδιαιτησίας (ICS), γ) Να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της CETA στην Ελλάδα, πριν κληθεί η Ελληνική Βουλή να πάρει θέση επί της συμφωνίας CETA.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)