to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 15.10.2018

Διεθνή

Οικολόγοι-Πράσινοι και Φλαμανδοί εθνικιστές οι νικητές των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών στο Βέλγιο

Τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών μονοπωλούν το ενδιαφέρον του συνόλου του σημερινού βελγικού Τύπου, ο οποίος με ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα και πολυσέλιδα αφιερώματα επιχειρεί να αναλύσει τα μηνύματα της κάλπης, αρχής γενομένης από την εντυπωσιακή αύξηση των Οικολόγων Πράσινων στο σύνολο της χώρας.


Για πράσινο κύμα στις Βρυξέλλες κάνει λόγο η γαλλόφωνη Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, υποστηρίζοντας στο κύριο άρθρο της ότι τα αποτελέσματα της κάλπης αποτελούν μία προειδοποίηση για τα παραδοσιακά κόμματα του γαλλόφωνου Βελγίου και ότι αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσει κανείς από τις εκλογές αυτές είναι η επιθυμία των ψηφοφόρων για κάτι διαφορετικό και η ανάγκη τους για ριζοσπαστισμό, σαφή μηνύματα και συγκεκριμένα σχέδια ζωής. Το πολιτικό φάσμα που διαμορφώνεται και το οποίο στο Νότο στρέφεται περισσότερο προς τα αριστερά, επισημαίνει η εφημερίδα, δεν θα διευκολύνει τον διάλογο με το βόρειο κομμάτι της χώρας, όπου οι εθνικιστές του N-VA βγήκαν σε μεγάλο βαθμό κερδισμένοι. Για πράσινο κύμα που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα μιλά με τη σειρά της και η γαλλόφωνη La Libre Belgique στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της καλεί τα κόμματα να σεβαστούν την ψήφο και τις επιλογές των πολιτών τόσο σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό των κυβερνητικών πλειοψηφιών όσο και σε σχέση με τις πολιτικές που θα τεθούν σε εφαρμογή. Για οικολογική υπερθέρμανση κάνει τέλος λόγο η γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα L' Echo στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι τα ερωτήματα που κυριαρχούν μετά την εκλογική επιτυχία των Πρασίνων είναι αφενός το κατά πόσο θα καταφέρουν να ανέλθουν στην εξουσία, μετουσιώνοντας σε πράξη το μήνυμα των εκλογέων, και αφετέρου το κατά πόσο αυτή η ανάκαμψη θα έχει διάρκεια.

Από την άλλη στον ολλανδοφωνο βελγικό Τύπο κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι (ολλανδοφωνοι) φλαμανδοί Εθνικιστές διατηρούν τις δυνάμεις τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ διευρύνουν τα ερείσματά τους και στους μικρότερους δήμους σε βάρος των όμορων πολιτικά Χριστιανοδημοκρατών με τους οποίους πάντως μοιράστηκαν την κυριαρχία στις επιμέρους επαρχίες της Φλάνδρας. Στα αριστερά τώρα του φλαμανδικού πολιτικού φάσματος, οι Πράσινοι βλέπουν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται, σε σημείο ώστε να αποκτούν πλέον τα πρωτεία σε βάρος των Σοσιαλιστών οι οποίοι υπέστησαν καθίζηση, με αποκορύφωμα την απώλεια του δήμου της Γάνδης και τη σημαντική συρρίκνωση των  ποσοστών τους στα παραδοσιακά προπύργιά τους Οστάνδη και Λουβαίνη. Τέλος, εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται και η άνοδος που σημείωσε το ακροδεξιό Vlaams Belang το οποίο δείχνει να επανακάμπτει δυναμικά στην πολιτική κονίστρα.

Ειδικοτερα τα χτεσινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Φλάνδρα συνοψίζει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο με την φράση: «'Ανοδος για τους Πράσινους, πτώση για τους Σοσιαλιστές, ενώ η εξουσία παραμένει στα χέρια του N-VA». Στο κύριο άρθρο της πάντως η εφημερίδα εμφανίζεται σκεπτική για την ‘επόμενη μέρα' καθώς, όπως σημειώνει, από τις χτεσινές εκλογές προέκυψε ένας κατακερματισμός δυνάμεων και ως εκ τούτου ο σχηματισμός συνασπισμών δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση. Με τη σειρά της η De Morgen χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της τους Πράσινους και τους φλαμανδούς εθνικιστές  ως τους μεγάλους νικητές των χτεσινών εκλογών. Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει κι αυτή στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό συμμαχιών για την διακυβέρνηση των μεγαλύτερων δήμων (Γάνδη, Αμβέρσα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Βέλγιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)