to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικολόγοι Πράσινοι: Άμεση απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα

Ανακοίνωση της Θεματικής Ομάδας Δικαιωμάτων των Ζώων


 

Η απουσία της οργανωμένης πολιτείας τις τελευταίες δεκαετίες από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας συγκροτημένης και μακροπρόθεσμης πολιτικής για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά τόσο στα αστικά κέντρα της χώρας όσο και στην περιφέρεια.

·         Δεκάδες χιλιάδες ζώα – κυρίως σκύλοι και γάτες- κυκλοφορούν σε άθλια κατάσταση σε κάθε περιοχή της χώρας έχοντας να αντιμετωπίσουν καθημερινά την πείνα, τη δίψα, το κρύο, την εγκατάλειψη, την ανθρώπινη αδιαφορία και συχνά τη βία και την κακοποίηση.

·         Κρατικοί πόροι διατίθενται σε Δήμους χωρίς επαρκή έλεγχο της αξιοποίησής τους, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απουσία ενός οργανωμένου συστήματος περίθαλψης, στείρωσης και επανένταξης των αδέσποτων ζώων στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Οι εικόνες της άθλιας διαβίωσης των ζώων στα δημοτικά κυνοκομεία που βλέπουν καθημερινά πλέον το φως της δημοσιότητας, αποτελούν μια ακόμα απόδειξη της αδιέξοδης κατάστασης που επικρατεί.

·         Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων που λειτουργούν με πρωτοβουλία φιλόζωων πολιτών είναι ελάχιστα και -έχοντας πληγεί και από την οικονομική κρίση- αδυνατούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για περίθαλψη και προστασία.

·         Οι υιοθεσίες ζώων είναι ελάχιστες και υπερκαλύπτονται από τις πολλαπλάσιες εγκαταλείψεις ζώων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η μαζική εκτροφή ζώων για να πουληθούν ως εμπορεύματα σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων (pet shops) επιδεινώνει την κατάσταση καθώς:

·         Προάγει την εικόνα του ζώου ως καταναλωτικού αντικειμένου που εκτίθεται στη βιτρίνα και ενισχύει τις παρορμητικές αγορές ζώων που σε μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπονται όταν οι αγοραστές τους τα βαρεθούν ή συνειδητοποιήσουν τη συναισθηματική και υλική ευθύνη που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ζώου.

·         Οι συνθήκες μεταφοράς, έκθεσης και παραμονής των ζώων στα καταστήματα ισοδυναμεί συχνά με κακοποίηση καθώς τα ζώα παραμένουν για ημέρες ή εβδομάδες κλεισμένα σε στενά κλουβιά, χωρίς επαρκή προαυλισμό και χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής. Αμφίβολη είναι η τύχη των ζώων που τελικά δεν πωλούνται.

·         Συντηρεί την αλυσίδα των puppy mills (φάρμες κουταβιών), όπου τα ζώα αναπαράγονται μαζικά και εκτρέφονται στις περισσότερες περιπτώσεις ανεξέλεγκτα σε συνθήκες επικίνδυνες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

·         Ζώα όπως πουλιά, ψάρια, χελώνες και ποντίκια αναπαράγονται για να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους σε κλουβιά ή συνθήκες αιχμαλωσίας ξένες προς το φυσικό τους περιβάλλον.

·         Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος στα είδη των ζώων που πωλούνται, στον τρόπο απόκτησής τους και στις συνθήκες διαβίωσής τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει την πρακτική της «θετικής λίστας» που υιοθετείται όλο και περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υποστηρίζεται και από την Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE), έχει ως αποτέλεσμα την πώληση από καταστήματα εξωτικών ή άγριων ειδών ζώων που διαβιούν σε ακατάλληλες προς το είδος τους συνθήκες και για τα οποία το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς πολλές φορές αποδεικνύεται ότι οι αγοραστές αδυνατούν να εξασφαλίσουν το κατάλληλο περιβάλλον γι’ αυτά τα είδη.

Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων έχει εδώ και πολλά χρόνια ζητήσει από την πολιτεία να προχωρήσει σε γενναία βήματα για μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής στο θέμα της πώλησης ζώων που θα μπορούσε να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μια βιώσιμη διαχείριση του ζητήματος.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:

·         Στην απαγόρευση της πώλησης ζώων μέσω καταστημάτων όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε παραδείγματα από χώρες όπως το Βέλγιο, η Αυστρία, κ.α. Η πώληση συγκεκριμένων ειδών ζώων θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνο από πιστοποιημένους εκτροφείς των οποίων οι άδειες θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια και θα υπάρχει συστηματικός έλεγχος για τη διατήρηση των αδειών.

·         Στην υιοθέτηση του «θετικού καταλόγου» για την πάταξη της εμπορίας, παράνομης και μη, ειδών ζώων που δεν ενδείκνυνται για συγκατοίκηση με ανθρώπους.

·         Στην έναρξη μιας διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης για την ενίσχυση της υιοθεσίας ζώων. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε την πρόταση που υπέβαλλε σε πρόσφατη ερώτησή του για το θέμα των αδέσποτων ζώων ο Βουλευτής Γιώργος Δημαράς, να ενταχθούν στο διδακτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθήματα με βασικές αρχές προστασίας των ζώων ή να συμπεριληφθούν αντίστοιχα μαθήματα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

·         Στην χρηματοδότηση ενός διαρκούς προγράμματος στειρώσεων σε συνεργασία με φιλοζωϊκές οργανώσεις, κτηνιάτρους και Δήμους προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να επιτευχθεί αποτελεσματικός έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων σε ολόκληρη τη χώρα.

·         Στη διεξαγωγή συστηματικών και αυστηρών ελέγχων στο εάν και με ποιο τρόπο αξιοποιούνται τα κρατικά χρήματα που διατίθενται για την προστασία, περίθαλψη και στείρωση αδέσποτων ζώων από Δήμους ή οποιοδήποτε άλλο φορέα.

Έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να λάβει αποφασιστικά και δραστικά μέτρα για την προστασία των ζώων που πωλούνται από καταστήματα καθώς και των αδέσποτων ζώων και να θέσει τέρμα στη συνεχιζόμενη εξαθλίωσή τους! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες φιλόζωους πολίτες και τις εκατοντάδες φιλοζωϊκές και περιβαλλοντικές οργανώσεις όλης της χώρας σε έναν κοινό αγώνα για να σταματήσει το συνεχιζόμενο εμπόριο της ντροπής και να αναδειχθεί η υιοθεσία ως η υπεύθυνη στάση κάθε πολίτη  που επιθυμεί να ανοίξει την αγκαλιά του σε ένα ζώο συντροφιάς!

·         ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΖΩΩΝ!

·         ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)