to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικολογικό πραξικόπημα

Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή, σε δύο 24ωρα, την Τρίτη, θα ψηφιστεί στην άδεια σχεδόν Βουλή, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του ιού, το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που μόνο κατ' όνομα αφορά στον “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας


Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή, σε δύο 24ωρα, την Τρίτη, θα ψηφιστεί στην άδεια σχεδόν Βουλή, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του ιού, το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που μόνο κατ' όνομα αφορά στον “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα οικολογικό πραξικόπημα που παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις, ευρωπαϊκές Οδηγίες και το σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, βάζοντας ταφόπετρα στην υπόθεση του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στο όνομα μιας... αβίωτης ανάπτυξης.

Το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, που το καταδικάζουν χωρίς “αστερίσκους”, δεν λαθεύουν. Γιατί καταφέρει χειρουργικές μαχαιριές σε ζωτικά σημεία της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που πλέον ιδιωτικοποιούνται, η ακύρωση των φορέων προστατευόμενων περιοχών Natura, οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που δεν έχουν χτιστεί, προκειμένου να υλοποιηθούν “εξυπηρετήσεις”, τύπου Ελληνικός Χρυσός, τερατώδη αιολικά πάρκα και πολλά, πολλά άλλα. Και επειδή προφανώς ο κ. Χατζηδάκης είναι λάτρης, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, της ρήσης του Τσώρτσιλ “ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη”, σκέφτηκε μαζί με τις αμιγώς περιβαλλοκτόνες διατάξεις να περάσει και σειρά άλλων “διαμαντιών”: από το ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού μέχρι την αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων γης που γίνονται... λάστιχο για να εξυπηρετηθούν “βαριές” επενδύσεις όπως οι εξορύξεις ή την εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, παρακάμπτοντας το ΣτΕ!

Όλες αυτές οι... επιτελικές και “άριστες” διευθετήσεις δημιούργησαν ένα νομοσχέδιο-τέρας, που από 82 αρχικά άρθρα κατέληξε στα... 130, με τα... επιπλέον να περνάνε κυριολεκτικά εν κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση, συνδέοντας την επίθεση στο περιβάλλον με την ισοπέδωση της Δημοκρατίας. Υποβαθμίζει ένα ήδη πληγωμένο περιβάλλον σε απλό... ντεκόρ, υπονομεύει την υγεία μας, τραυματίζει βαθιά μια κοινωνία που παλεύει να σταθεί στα πόδια της.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, με το γνωστό του μειλίχιο ύφος, επιχειρηματολογεί υπέρ του τερατουργήματος με όρους δήθεν πράσινης ανάπτυξης, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ολετήρας της! Δεν κομίζει γλαύκα. Υλοποιεί τον σκληρό πυρήνα του δόγματος του σοκ, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ευθύνεται για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στον πλανήτη, την κλιματική κρίση, το βάναυσο βάθεμα των ανισοτήτων, τη βίαιη φτωχοποίηση των πολιτών. Από τη μια, υπογράφει (με καθυστέρηση) το κοινό κείμενο των Ευρωπαίων ομολόγων του για οικονομική επανεκκίνηση με τους όρους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και, από την άλλη, εντός της χώρας, την αναιρεί! Όμως δεν πρόκειται για... προσωπική υπόθεση. Υλοποιεί τη συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που με υποκριτική διγλωσσία -“πράσινος” στο βήμα του ΟΗΕ, καταργεί την προστασία της φύσης εντός Ελλάδας- οδηγεί σταθερά τον τόπο σε μια νέα εποχή. Πρόκειται, παραφράζοντας μια γνωστή Αμερικανίδα ακτιβίστρια, για την εποχή της “οικολογικής βαρβαρότητας”.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)