to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 19.11.2015

Κοινωνία

Το οικογενειακό περιβάλλον βασική πηγή σωματικής κακοποίησης παιδιών

Από τους γονείς τους κακοποιούνται σωματικά συνήθως τα παιδιά στην Ελλάδα και δυστυχώς λόγω έλλειψης κοινωνικών υποδομών δεν απομακρύνονται από το περιβαλλον που πηγάζει η κακοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των Παιδιών.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος εξήγησε ότι «εκατοντάδες παιδιά σήμερα κακοποιούνται από το σύστημα εξαιτίας της έλλειψης χώρων φιλοξενίας, της υπολειτουργίας ιδρυμάτων λόγω έλλειψης πόρων, της έλλειψης Εισαγγελέων Ανηλίκων πανελλαδικά, της καθυστέρησης διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης. Παράλληλα παιδιά θύματα παραμένουν στα νοσοκομεία, βρέφη εγκαταλείπονται σε Μαιευτικές Κλινικές, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον όπου κακοποιούνταν ή πιθανά δεν απομακρύνονται ποτέ από αυτό. Τεράστιες όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υποστήριξης παιδιών θυμάτων. Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει κακοποίηση, πως μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα δικαιώματά τους. Κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε ακόμα και την Κακοποίηση των παιδιών μας όπως τόσα άλλα που πλέον έχουμε αποδεχτεί».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία «Του Χαμόγελου του Παιδιού» που αφορούν στην περίοδο από 1/1/2015 - 31/10/2015, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. 

Εξ αυτών, το 98% ήταν ανώνυμες και μόνο 2% επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.545 παιδιά, 728 (47%) αγόρια και 663 (43%) κορίτσια, ενώ για το 10% των παιδιών το φύλο δεν αναφέθηκε. 

Από τα κακοποιημένα παιδιά, το 40% ήταν από 0 έως 6 ετών και στην πλειοψηφία (92%) των περιπτώσεων θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς, είτε ο ένας, είτε και οι δύο. Τέλος το 48% των παιδιών  υφίσταντο σωματική κακοποίηση.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά και διαπιστώθηκε ότι από αυτά τα 112 (82%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, τα 14 (10%) είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και τα 11 (8%) είχαν ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. 

Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον επτά παιδιά μένουν σε σπίτια του συλλόγου.

Εξίσου σοκαριστικά είναι και τα διεθνή στοιχεία αφού, τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται. Επίσης, 20,9 εκατομμύρια είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4,5 εκατομμύρια (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. 

Σύμφωνα με την ICMEC Global Health Coalition, το 1% του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα, δηλαδή 35 εκατομμύρια άνδρες και 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)